חוק אוויר נקי מתעדכן: האם מכירת מכוניות בנזין ודיזל תיאסר בשנת 2030?
נוסח החוק שעבר בשנת 2013 כולל חובת עדכון אחת לחמש שנים ובמשרדי הממשלה החלו לגבש את הצעת המחליטים שתובא לאישור עד סוף השנה הנוכחית. שינוי נוסף שנבחן: מיסוי על טעינת רכב חשמלי
הצהרות שרי האנרגיה והגנת הסביבה בדבר שינוי משטר הדלקים של מדינת ישראל עולים על פסים מעשיים: ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה שמשרדי הממשלה החלו לגבש את נוסח הצעת המחליטים שתובא לאישור הממשלה עד סוף השנה הנוכחית, שם תציב המדינה יעדי זיהום אוויר וערכי פליטות לחמש ועשר השנים הבאות.
- מהפכת הדיזל: עשרות אלפי טנדרים וג'יפים לא יורשו להיכנס למרכזי הערים בעוד חודש
- המדינה תקצה 13 מיליון שקל למשאיות זבל מונעות בגז
- המשרד להגנת הסביבה: צניחה של 30% בזיהום האוויר מציי רכב ב-2017
הצעת המחליטים החדשה אינה נולדה בחלל ריק: באוגוסט 2013 הממשלה אישרה את ערכי "חוק אוויר נקי" לקביעת פליטות מתעשיה ותחבורה ובו חובת עדכון של המדדים אחת לחמש שנים. למעשה העדכון התקופתי היה אמור להגיע כבר בחופש הגדול אולם מסיבות טכניות כמו גם אפשרות להחלפת שרים במשרד להגנת הסביבה (השר אלקין מתמודד על ראשות עיריית ירושלים - ל"ג) גיבוש הטיוטה הסופית חיכה לאחרי החגים. גורמים במשרד להגנת הסביבה מאמינים שהצעת המחליטים תובא לאישור עד סוף השנה.
עדכון ערכי חוק אוויר נקי גובשו בעזרת משרדי ממשלה, לרבות האוצר, האנרגיה, החקלאות והתחבורה, כאשר התאחדות התעשיינים וארגוני סביבה התבקשו להעיר את הערותיהם. השאלה הגדולה היא האם משרד התחבורה יצטרף באופן מלא לגיבוש הצעת המחליטים או שהוא "יקח צעד אחורה" ויהפוך לאדיש בניסיון שלא לריב עם יבואני הרכב. "יש לנו חזית טובה. אפשר להעביר את זה כמקשה אחת", אומרים בכירים שמעורבים בעניין.
ומה לגבי מס החשמל? כזכור, המדינה מכניסה מדי שנה כ-40 מיליארד שקל שמקורם במס ייבוא מכוניות, מס דלקים, אגרות וחלפים. בסביבת משרד האנרגיה אומרים בפה מלא ש"ברור שהמדינה לא תיצור לעצמה בור בכיס", ולכן נשקלות מספר אפשרויות שכבר עלו בעבר, לרבות מס לפי ק"מ נסיעה או מס מוגבר על נהיגה בשעות השיא. מנגד נשקלת אפשרות של מיסוי חשמל לטעינת מכוניות כתחליף למס שמוטל היום על בנזין או סולר. "אולי יהיה אבדן הכנסות ישירות, אבל יהיו תועלות ענק שיכניסו כסף למשק", מסכמים שם ומתפללים שכל ההסכמות שהושגו בדרגים המקצועיים המשרדיים לא יבלמו בשנת בחירות שם אף אחד לא ירצה להרגיז את הציבור.
ומה המשמעות של כל זה לבתי הזיקוק? אלו עלולים לסבול מירידה מסויימת בהכנסות ממכירת בנזין וסולר למכוניות חדשות, מגמה שתלך ותחריף מעבר ל-2030 וככל שצי הרכב הישן יזדקן. במשרד האנרגיה טוענים שהצהרה שפורסמה שלשום (ג'), על הוצאת בתי הזיקוק מחיפה עם קביעת תאריך אמורפי, תגרום לנזק כפול. הראשון הוא חוסר רצון של החברות להשקיע באמצעים לצמצום פליטות תחת הידיעה שמדובר בהשקעה שתוך כמה שנים "הולכת לפח". שנית, החשש שבתי הזיקוק יתחילו לנהל מו"מ על פיצוי מהמדינה. "אם יודעים שמ-2030 לא נכנסות לישראל מכוניות בנזין וסולר, ובית הזיקוק הצפוני ייסגר בתיאוריה רק ארבע שנים קודם לכן, מה הטעם לסגור אותו? הוא בכל מקרה בדרך לצמצום פעילות במשק המקומי, ולכן הפיצוי שתשלם לו אם וכאשר החלטת הממשלה תיושם גם יהיה נמוך יותר", מסכמים בסביבת משרד האנרגיה.