בר תחייב את הבנקים לאתר עסקים קטנים ולהעבירם למסלול עמלות חודשי
הפיקוח על הבנקים נוקט בצעד אגרסיבי שמטרתו חיסכון של עמלות בסך מאות שקלים בשנה לכל עסק קטן. בשלב זה לא יבוצע מהלך דומה ביחס למשקי הבית
הפיקוח על הבנקים עושה צעד נוסף לטובת הוזלת עמלות הבנקים לעסקים הקטנים: לראשונה יחוייבו הבנקים לאתר את כל העסקים הקטנים שיכולים לחסוך ממעבר למסלול עמלות (להבדיל מתשלום פר פעולה). הבנקים אף יחויבו לשלוח לאותם עסקים הודעה על העברתם למסלול זה.
- רשות ני"ע: הבנקים יהיו חייבים להפנות לקוחות לטבלת השוואת עמלות שתפורסם בבורסה
- "הבנקים יצטרכו לצמצם אלפי משרות" - חדוה בר עוצרת את החגיגה
- היום בוועדת שרים לחקיקה: הצעת חוק לפרסום רבעוני של תעריפי עמלות הבנקים
כזכור, בפיקוח יצאו במהלך של יצירת סלי עמלות למשקי בית ולעסקים קטנים ונקטו פעולות להעלאת המודעות הציבורית לכך, אלא שממעקב שוטף של הפיקוח על הבנקים אחר נתוני ההצטרפות מיום השקת שירות המסלולים מתברר כי הם נותרו נמוכים מאד. לפיכך, בפיקוח מצאו לנכון לנקוט צעד אקטיבי ולדרוש מהבנקים לאתר בעצמם את העסקים הקטנים שיוכלו להנות מירידה בתשלומים בזכות צירופם האקטיבי לשירות מסלול מותאם להם. צעד זה מבוצע לאחר הוראת הפיקוח מחודש נובמבר 2017, שדרשה מהבנקים לשלוח לכל עסק קטן מכתב המיידע אותו לגבי גובה החיסכון שייווצר לו אם יעבור למסלול העמלות המתאים לו, אולם ההיענות של העסקים הקטנים הייתה מזערית. עד היום עברו ביוזמתם רק כ-4,000 עסקים קטנים למסלול העמלות, ולכן הוחלט בפיקוח על הבנקים על צעד פרואקטיבי זה. הצעד צפוי להיכנס לתוקף בתחילת 2019.
לפי המידע שהועבר מהבנקים, הצעד האמור יחסוך לכ-160 אלף עסקים קטנים, בעלי מחזור של עד חמישה מיליון שקל ולעוסקים מורשים סך של כ-40 מיליון שקל במצטבר, שמשמעותם מאות שקלים לכל עסק קטן בשנה בממוצע.
מבדיקה שביצע בנק ישראל עלה כי המסלול המורחב של העמלות הוא המתאים לרוב העסקים הקטנים ולעוסקים המורשים. מסלול זה כולל עד 50 פעולות בערוץ ישיר (כלומר באתר האינטרנט של הבנק, באפליקציה, מכשירים אוטומטיים, עמדה דיגיטלית בסניף וכו') ועד 10 פעולות פקיד. במסלול המורחב, ישלם העסק הקטן סכום חודשי קבוע של בין 20 שקל ל-30 שקל (תלוי בבנק), ולא ישלם עמלה נפרדת על כל פעולה שיבצע.
כך למשל, עסק קטן טיפוסי שמבצע כל חודש 38 פעולות בערוץ ישיר (25 הפקדות מזומן, ארבעה זיכויים מחברת הסליקה, ארבע הפקדות צ'קים, חמישה תשלומים לספקים) ישלם בממוצע 64 שקל מידי חודש. לעומת זאת, בתכנית המסלול המורחב ישלם כ-24 שקל בלבד, וכך יחסוך כ-480 שקל בשנה.
בפיקוח על הבנקים בוחרים שלא להתערב בשלב זה ולכפות מהלך דומה על הבנקים גם ביחס לציבור הרחב, קרי ללקוחות הפרטיים. זאת אף על פי שגם כאן שיעור ההצטרפות למסלולי העמלות נמוך. בפיקוח מסרו כי יש בעיה לבצע מהלך כזה בשל "סוגיה משפטית".
ד"ר חדוה בר, המפקחת על הבנקים מסרה: "הפיקוח על הבנקים רואה חשיבות בהקלה על העסקים הקטנים, והצעד עליו הכרזנו, של העברתם למסלול עמלות קבוע, יוביל להוזלת העלויות הבנקאיות שהם משלמים. צעד זה מצטרף להפחתה בעמלות הסליקה של כרטיסי אשראי שצפויה בינואר 2019, על רקע הפחתה נוספת בעמלה הצולבת עליה הכריז הפיקוח על הבנקים והתגברות התחרות בשוק הסליקה. ככלל אנו פועלים לוודא שפירות ההתייעלות והשינויים הטכנולוגיים במערכת הבנקאות "מגולגלים" גם לציבור הלקוחות של הבנקים, וצעד זה הנו חלק ממדיניות זו".
עוד הוסיפה בר: "אני קוראת לבעלי העסקים הקטנים לעקוב אחר זכויותיהם הצרכניות, ולהשתמש במגוון הכלים העומדים לרשותם אשר יסייעו להם להפחית עלויות ולנהל באופן עצמאי ומושכל יותר את הפעילות הבנקאית שלהם".