$
בארץ

ועדת השרים אישרה את חוק הנאמנות בתרבות של מירי רגב

הצעת החוק שהוכנסה כתיקון לחוק התרבות והאמנות מאפשרת לראשונה למשרד התרבות לשלול או להפחית תמיכה במוסדות תרבות אשר "חותרים תחת המדינה וסמליה". מנכ"לית הבימה: "לא מודאגת"; יו"ר הקרן לעידוד קולנוע: "השרה כבר הצליחה כי יצרה תחושת צנזורה עצמית"

עמרי מילמן ומאיה נחום שחל 15:5121.10.18

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את חוק הנאמנות בתרבות של מירי רגב האפשר לה לקצץ בתמיכות שמעניקה המדינה למוסדות תרבות.

 

 

הצעת החוק פורסמה לראשונה בחודש ספטמבר, אז חשף "כלכליסט" כי שר האוצר, משה כחלון מוותר למעשה על הסמכויות שעד היום היו בידייו בלבד. הצעת החוק לוקחת את הסמכויות מכחלון ומעניקה אותם באופן בלעדי לשרת התרבות רגב.

 

ההצעה שאושרה היא תיקון לחוק התרבות והאמנות. הצעת החוק תאפשר למשרד התרבות לראשונה למנוע תמיכה מגופים שמקיימים פעילות ה"חותרת תחת המדינה וסמליה", לשון החוק. התיקון מגדיר הליך עבודה של הפעלת שיקול הדעת בעניין שלילה או הפחתת תמיכה ממוסדות במידה וניתנה במה לקולות הקוראים לשלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, קולות המסיתים לגזענות לאלימות או לטרור, קולות התומכים במאבק מזויין או במעשה טרור של מדינת אויב או של ארגון טרור נגד מדינת ישראל, ציון יום העצמאות או יום הקמת המדינה כיום אבל, מעשה של השחתה או ביזוי פיזי הפוגע בכבוד דגל המדינה או סמל המדינה.  

 

רגב. "שמירה על חופש הביטוי אינה היתר להסתה כנגד מדינת ישראל היהודית והדמוקרטית" רגב. "שמירה על חופש הביטוי אינה היתר להסתה כנגד מדינת ישראל היהודית והדמוקרטית" צילום: אלכס קולומויסקי

 

היועץ המשפטי לממשלה התנגד נחרצות להצעת החוק בתחילת הדרך, אולם לאחר הוספת התייעצות עם ועדה הכוללת נציג של היועמ"ש ושל החשב הכללי ריכך את התנגדותו ורק ציין כי הצעת החוק מעלה קושי משפטי משמעותי.

 

שרת התרבות והספורט מירי רגב: "כפי שהבטחתי חוק הנאמנות בתרבות יצא לדרך. שמחה שמאבק ארוך שנמשך שנתיים הגיע לקיצו. חופש הביטוי הוא נר לרגלנו וערך מרכזי בחיים של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית אך שמירה על חופש הביטוי אינה היתר להסתה כנגד מדינת ישראל היהודית והדמוקרטית. התיקון אותו הבאתי נעשה בתמיכת שר האוצר משה כחלון ואני מבקשת להודות לו על ההבנה התמיכה והסיוע".

 

"החוק הורס את חופש הביטוי ומשחית את חירות המחשבה והיצירה"

 

מנהלי מוסדות התרבות הגדולים בארץ הגיבו להצלחת המהלך של רגב, כאשר חלקם מביעים דאגה גדולה בעקבותיו וחלקם טוענים כי לא תהיה לתיקון החוק כל השפעה עליהם.

 

מנכ"לית תיאטרון הבימה, אודליה פרידמן אמרה: "אני לא מודאגת מהחוק כי לא ראיתי גם לפני כן שאף פעם הממשלה (לא זו ולא קודמתה) התערבה בתכנים של התיאטרון ולא בניהול שלו. גם כשמינו ועדה שנוגעת רק להבימה כתיאטרון לאומי לא דובר על שום דבר שקשור לתוכן ולא היתה התערבות אמנותית".

 

לנה קריינדלין מנכ"לית תיאטרון גשר: "אני מאוד מאוד מודאגת כי אני חושבת שחופש ביטוי זה דבר בסיסי. אבל אני בכלל מתעסקת בלקבל תמיכה נורמלית כמו כל מדינה מתורבתת כדי שלא נמות. כל שנה אנחנו מתמוטטים ומבטיחים לעזור למצוא פיתרון ועדיין אין, אז זה מה שמעסיק אותנו הרבה יותר. תיאטרון גשר חזר עכשיו מברודווי והקהל עמד והריע עם "הדיבוק" ו"המנהרה" ואז אנחנו באים חזרה ולא יודעים איך לשלם משכורות. זו בושה וחרפה!"

 

ויאולה כרמלי מנכ"לית תיאטרון דימונה: "יש בנו תמיכה מאוד גדולה ואנחנו עושים מה שאנחנו מרגישים ולא מתייעצים אמנותית עם אף אחד. אין לנו שום רצון לפגוע בסמלי המדינה אז אין לנו מה לחשוש מהחוק".

 

יגאל עזרתי, מנכ"ל תיאטרון יפו: "אני מוטרד מאוד בעיקר כי עד עכשיו כחלון לא שיתף פעולה וזה מאכזב שהוא התקפל. הם מחדשים את הצנזורה וכל אירוע שאני ארצה לארח אני אצטרך לקרוא ולבדוק אם אני לא עובר על החוקים. זה הורס את חופש הביטוי ומשחית את חירות המחשבה והיצירה. תפקידנו להציג את כל הנרטיבים והצופה יכול להמשיך את השיחה המחשבה עם עצמו ולשאול שאלות, זה היופי והכוח שלנו. אני מרגיש מספיק חזק עם הזהות שלי בשביל לפגוש את האחר, אפילו אם הוא אויב שלי, ולשמוע מה שיש לו להגיד".

 

כתריאל שחורי, יו"ר קרן הקולנוע הישראלי: "אנחנו מאוד מאוד מודאגים. מה גם שמתפרצים פה לדלת פתוחה כי יש חוק ברור במדינה בנושא הסתה ויש את חוק הנכבה. יש למדינה מספיק כלים לתבוע את מי שהיא חושבת שראוי אם עבר על החוקים, לכן אין מקום לחוק הזה. בעשרים השנים האחרונות שאני מנהל את קרן הקולנוע הישראלי גייסנו למעלה מ-90 מיליון דולר השקעות בינלאומיות בסרטים הישראליים כי כולם יודעים שהקולנוע הישראלי הוא נועז, בועט, עצמאי, חופשי ושאנחנו מתנהלים בחברה פתוחה. זו פגיעה קשה בדימוי שלנו בעולם ובהשקעות מחו"ל ואנחנו לא רוצים להידמות למדינות כמו טורקיה. יש לזה השפעות ממש מעשיות כי אין סודות בתחום שלנו".

 

שחורי הוסיף: "צריך להיות ברור שזה כסף ציבורי ושרת התרבות לא ירשה אותו מההורים שלה ויכולה לעשות בו מה שהיא רוצה. העניין הזה של השקעות בתרבות הוא לא מתנה וחסד. זו זכות בסיסית כמו שהמדינה מספקת מים, חשמל וביטחון ללא כל שיוך פוליטי. היא את ההישג שלה כבר השיגה כי היא יצרה אווירה של צנזורה עצמית שזו בעיה עצומה. היינריך היינה אמר: "הצנזורה הקשה ביותר היא הפחד מהמילים שלך".

 

מנכ"לית להקת המחול בת שבע, דינה אלדור: "אנחנו לא מפחדים. ממשלות באות והולכות, אבל האמנות נשארת".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x