ג'ול לא לבד: בג"ץ הורה על שימוע לכל החברות המשווקות מכשירי איוד וסיגריות אלקטרוניות
בג"ץ הורה למשרד הבריאות לבחון הוצאת צו איסור מכירה ושיווק לכל המתחרות המוכרות קפסולות עם מינון ניקוטין גבוה. צו האיסור על ג'ול נותר על כנו ויהפוך בשבועות הקרובים לחקיקה. ג'ול: "נקיים דיאלוג בונה עם משרד הבריאות במטרה לקדם את קטגוריית האיוד כחלופה לציבור המעשנים"
הסיגריה האלקטרונית ג'ול כבר לא לבד: אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו חתם בסוף אוגוסט על צו למניעת איסור ושיווק הקפסולות אשר מכילות ניקוטין בריכוז העולה על 20 מיליגרם למיליליטר (ריכוז גבוה), שופטי בית המשפט העליון, בראשות הנשיאה אסתר חיות, חייבו את משרד הבריאות לקיים שימוע מחודש - תוך 45 יום - לכל חברות המשווקות מכשירי איוד וסיגריות אלקטרוניות.
- ה-FDA פשט על משרדי יצרנית הסיגריה האלקטרונית ג'ול ואסף "אלפי מסמכים"
- בג"ץ דחה בקשת יבואנית הסיגרייה האלקטרונית "ג'ול" לצו ביניים; שיווק המוצרים יוגבל
- נתניהו חתם על צו לאיסור מכירת הסיגריה האלקטרונית ג'ול
למרות שההחלטה של חיות איננה משפיעה באופן ישיר על ג'ול עצמה - שכן צו האיסור הקיים על ג'ול נותר על כנו והוא בדרך להפוך מצו לחקיקה - בחברה האמריקאית רואים בה הצלחה שכן היא עשויה להסתיים בצו איסור שיווק ומכירה עבור מתחריה.
ב-21 באוגוסט חתם נתניהו, מתוקף תפקידו כשר הבריאות, על צו איסור בהנחיית הדרג המקצועי של משרד הבריאות, וזאת "בשל הסכנה החמורה לבריאות הציבור" לשון ההודעה.
"למה הצו חל רק על ג'ול? למה? אנחנו לא ראינו צו פרסונלי כזה כשיש מתחרים בשוק", הסבירה חיות, שדרשה כאמור תוך 45 ימים ממשרד הבריאות לקיים שימוע מחודש, לכול משווקות סיגריות לאידוי.
מג'ול נמסר בתגובה: "אנו שבעי רצון כי בית המשפט מבין את המשמעות לבריאות הציבור במעבר מעשנים מעישון סיגריות ל-JUUL שאינו מכיל טבק או בעירה. נקיים דיאלוג בונה עם משרד הבריאות במטרה לקדם את קטגוריית האיוד כחלופה לציבור המעשנים, שלגביה קבע משרד הבריאות האנגלי כי היא מפחיתה את הנזקים הבריאותיים ב-95% לפחות בהשוואה לעישון סיגריות טבק". כאמור, הצו האוסר על שיווק ומכירת ג'ול במינונים גדולים של ניקוטין - נותר על כנו.
בראיון בלעדי שהעניק ל"כלכליסט" מנכ''ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב בשבוע שעבר, הוא טען כי "סיגריות אלקטרוניות, במינון מסויים של ניקוטין, יכולות להיות - 'יכולות' אני מדגיש - מענה טוב לאלו שכבר מעשנים סיגריות רגילות. הבעיה היא שלעתים קרובות זה מה שהופך אותן לאטרקטיביות מאוד עבור צעירים ואף ילדים ולכן במקום להוות כלי להורדת מעשנים זה הופך לשער הכניסה לעולם העישון ולמעשנים חדשים וראינו מה קרה עם ארה''ב עם המוצר אותו הגבלנו (ג'ול).
"ישנה שם דאגה קשה מאוד של ה-FDA הכוללת שרשרת ציוצים ארוכה ומפורטת המתארת את הנזקים מהשימוש האינטנסיבי והנרחב של אותו מוצר לרבות פגיעה מוחית ועד שינוי התנהגותי - כמו באלכוהול - ואנו הינו מחויבים לנקוט בזהירות מונעת. נשמח מאוד שכלל החברות שטוענות כי מוצריה גורמות לגמילה מעישון שיועילו בטובן וירשמו אותו כתכשיר רפואי שנועד להביא לגמילה מעישון. אם זה יקרה, אז האנשים יקבלו מרשם מרופא ויוכלו לרכוש את אותם 'מכשירים' בבתי המרקחת. וזה לאו דווקא מה שהן מבקשות לעשות", הסביר בר סימן טוב.