קופ"ח כללית הודיעה לבתי חולים שהיא לא תוכל לשלם את חובותיה
הקופה חתמה על הסכם תמיכה מהמדינה בהיקף של 3 מיליארד שקל, אך משרד הבריאות טרם חתם עליו. באוצר מאשימים כי המשרד מעכב בזדון את ההסכם, על רקע מלחמת חורמה ביניהם סביב הקיצוץ הרוחבי
קופת חולים כללית, הגדולה ביותר בישראל המכסה כמעט מחצית מהתושבים, הודיעה היום (ד') למנהלי בתי החולים כי לא תוכל לעמוד בהתחייבותיה ולא תשלם את החשובונות של חודש ספטמבר.
כפי שנחשף בכלכליסט, הקופה חתמה על הסכם ייצוב בסך כ-3 מיליארד שקל (הסכום ההתחלתי הגיע ל-3.5 מיליארד) מול האוצר, אבל ההסכם הזה טרם נחתם על ידי משרד הבריאות. באוצר מאשימים היום את משרד הבריאות בכך שהוא מעכב בזדון את חתימת הסכם הייצוב – חבילת סיוע שמעניקה המדינה לקופות החולים כדי להתמודד עם הגירעון - זאת כצעד מחאתי לקיצוץ הרוחבי עליו הוחלט לפני 10 ימים על ידי ממשלת ישראל כדי לממן בעיקר את הסכם ההטבות לגמלאי המשטרה בסך 22 מיליארד שקל.
בימים האחרונים התנהל "קרב" מכתבים בין סגן הממונה על אגף התקציבים באוצר אלון מסר לבין מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. בר סימן טוב כתב לבתי החולים וקופות החולים כי כתוצאה ישירה של הקיצוץ הרוחבי בסך 22 מיליארד שקל (עד 2035) כדי להגדיל את הפנסיות של גמלאי המשטרה והשב"ס, המשרד יקצץ כבר ב-2019 באופן משמעותי את התוכניות הלאומיות במערך האשפוז, בהן: התוכנית לשיפור הטיפול בפגים; תוכנית המיונים ותוכנית הזיהומים. עוד עדכן בר סימן טוב כי המשרד לא יוכל לסייע לבתי החולים שערי צדק בירושלים ואסותא אשדוד, שנקלעו לגירעון שמסכן את פעילות בתי החולים.
"אנחנו מצרים על הפגיעה הצפויה ופועלים לבטלה ולהבטיח למערכת את התוספות הדרושות לה" כתב בר סימן טוב. מנכ"ל הבריאות מדגיש כי "קיצוץ זה מצטרף לקיצוצים קודמים בתקציבי הבריאות, כך שלמעשה מאז שחתמנו בתחילת השנה עם משרד האוצר על הסיכום התקציבי לשנת 2019, קוצץ תקציב המערכת בלמעלה מ-100 מיליון שקלים". בר סימן טוב ציין במכתבו כי ההוצאה הציבורית לבריאות בישראל היא מהנמוכות בעולם והעלייה בצרכי הבריאות בישראל היא הגבוהה בעולם, בשל הזדקנות האוכלוסייה המואצת והעלייה בתחלואה הכרונית (קצב הזדקנות האוכלוסייה בישראל הוא השני במהירותו בעולם).
בר סימן טוב חזר על כוונתו שנחשפה ב"כלכליסט" בדבר הגדלת תקציב מערכת הבריאות בסך 3 מיליארד שקל לבסיס התקציב "על מנת להבטיח את עצמאות מקורות התקצוב של המערכת ולאפשר אספקת שירות זמין ואיכותי לתושבי ישראל", לשון המכתב. במכתבו היום, המתכתב עם זה של בר סימן טוב, מזכיר מסר לראשי מערכת הבריאות כי בשנים 2015-2019 גדל תקציב הבריאות ב-39% "הגידול הגבוה ביותר במערכת הבריאות- מאז ומעולם".
מסר מצידו, שיגר שלשום מכתב תגובה לזה של בר סימן טוב, חריג וחריף, בו הוא מזהיר כי הוא לא יאפשר פגיעה במערכת הבריאות. המכתב של מסר מסביר כי בסך הכל מדובר בקיצוץ של 39 מיליון שקל בלבד והוא מיועד ל"תקציב ההפעלה של מטה משרד הבריאות", קרי, לכספים מנהליים של המשרד עצמו ולא לתכוניות וסיוע למערכת הבריאות עצמה.
"משרד האוצר לא יאפשר פגיעה במערכת הבריאות הציבורית על ידי צמצום תמיכות לבתי חולים, קופות חולים...באמצעות הסטה של הפחתת התקציב המיועד ממטה משרד הבריאות", לשון המכתב. לדברי מסר, "כלל התקציבים לנושאים אלו לא נכללו במסגרת ההתאמות הנדרשות בהחלטת הממשלה ולא נאפשר שיופחתו באמתלתה". באוצר מדגישים כי גם אחרי הקיצוץ, תקציב הבריאות לשנת 2019 יגדל ב-2.5 מיליארד שקל.