$
בארץ

מזכר הבנות עם בואינג עשוי להניב לתעשייה האווירית הכנסות במיליארדי שקלים

החברה האמריקאית התחייבה לספק לתע"א עבודה כקבלן משנה על בסיס מכירות עתידיות של מטוסיה לחיל האוויר הישראלי; בנוסף פתרו החברות סכסוך עסקי ביניהן - תע"א תשלם לבואינג 17.5 מיליון דולר

אמיתי גזית 18:2228.11.18
בואינג והתעשייה האווירית (תע"א) חתמו בשבוע שעבר על מזכר הבנות במסגרתו נפתר סכסוך עסקי בין שתי החברות וסוכם על שיתוף פעולה בתחומי התעופה האזרחית והצבאית בישראל ובשווקים נוספים בעולם. הסכם זה עשוי להניב לתע"א הכנסות בהיקף של מיליארדי שקלים בשנים הקרובות.

 

הסכסוך העסקי היה על רקע פעילות של תע"א להסבת מטוסי נוסעים של בואינג למטוסי מטען. בואינג טענה כי תע"א הפרה את הסכמי הרישיון בנוגע לשימוש בקניין רוחני שלה כאשר ביצעה את אותן הסבות. המחלוקת הזו הגיעה לגישור, ובמזכר ההבנות משבוע שעבר סוכם כי תע"א תשלם לבואינג 17.5 מיליון דולר תמורת ויתור של החברה האמריקאית על טענותיה.

 

ואולם הנדבך המרכזי במזכר ההבנות הוא הסכם שיתוף פעולה שלפיו בואינג התחייבה לספק לתע"א עבודה כקבלן משנה על בסיס מכירות עתידיות של מטוסיה לחיל האוויר הישראלי. כמו כן כולל המזכר גם שיתוף פעולה עסקי במדינות אחרות.

 

הראל לוקר הראל לוקר צילום: אוראל כהן

 

חיל האוויר בוחן רכישת מטוסים בהיקף של 10 מיליארד דולר, בעבר פורסם כי בכירי החיל לוטשים עיניים על מטוס התדלוק של בואינג- KC-46 (מבוסס על בואינג 767) שיחליפו את מטוסי התדלוק הישנים שמשרתים את החיל כבר 40 שנה. גם תע"א לטשה עיניים לעסק זאת, וקיוותה כי בחיל ירכשו את מטוסי בואינג 767 שהיא הסבה למטוסי תדלוק. אלא שבחיל האוויר העדיפו את המטוס החדש. כעת, שיתוף פעולה בין שתי החברות יאפשר לתע"א ליהנות גם מפירות עסקת חיל האוויר-בואינג. נוסף לכך, בעשור הקרוב משרד הביטחון צפוי לרכוש מבואינג מטוסי קרב מסוג F-15, ומסוקי תובלה.

 

אם התחזית תתממש ובואינג תחתום על עסקאות אלה עם חיל האוויר, היקף הזמנות העבודה שלה מתע"א עשוי להגיע למיליארדי שקלים.

 

ההסכם עם בואינג יעמיק את הקשר העסקי בין החברות: לתע"א ולמדינת ישראל שיתוף פעולה של עשרות שנים עם בואינג לפיתוח וייצור מערכת החץ, ייצור חלקים למטוסים אזרחיים, ועוד. תע"א משמשת קבלן ראשי לצורך פיתוח וייצור טיל החץ עבור ישראל, ובואינג משמשת קבלן משנה של החברה לצורך פיתוח וייצור חלק ממכלולי הטיל.

 

תע"א מספקת לבואינג חלקי חמורים מורכבים ומכלולים עבור בואינג 787; מכלולי זנב עבור 777, ו-777X, ורכיבים ל-F15.

 

ההכנסות של תע"א מבואינג בגין ייצור רכיבים בשנים 2017 ו- 2016 הסתכמו בכ-154 ובכ-187 מיליון דולר, בהתאמה, המהווים כ-4% וכ-5% מהכנסות החברה בכל אחת מהשנים.

 

הראל לוקר, יו"ר תע"א: "אנו רואים בבואינג מזה עשרות שנים שותפה אסטרטגית בתחומי פעילות רבים, צבאיים ואזרחיים. מזכר ההבנות שנחתם בשבוע שעבר יחזק ויעמיק עוד יותר את שיתוף הפעולה הקיים בין שתי החברות בישראל ובעולם, בתחומים רבים ומגוונים. אני מודה למשרד הביטחון על הסיוע בהגעה לסיכום זה עם בואינג".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x