$
בארץ

מה נסגר עם מפעל האמוניה: מתקן הקבע תקוע, ובינתיים האמוניה מסוכנת ויקרה יותר

הקמת מפעל אמוניה חדש בנגב, במקום זה שנסגר בחיפה, מתעכבת בממשלה ובסכסוך משפטי. באותה עת, בחיפה כימיקלים מנצלים את הריק הפוליטי כדי לחמוק מהחובה להקים מקשר ימי ליבוא אמוניה

ליאור גוטמן 06:5731.12.18
אחד ממאבקי הסביבה הבולטים בישראל בשנים האחרונות התרחש סביב מכל האמוניה בחיפה. המכל שירת את המפעל הצפוני של חיפה כימיקלים קרוב ל־30 שנה, אולם נסגר בשנה שעברה (מרץ 2017) לאחר שנקבע שהוא מסוכן לציבור בשלוש ערכאות משפטיות.

 

 

 

בעקבות סגירת המכל הושבת המפעל של חיפה כימיקלים ו־250 עובדיו הוצאו לחופשה ללא תשלום, ובהמשך פוטרו.

 

מאז סגירת המכל החיפאי, יבוא האמוניה לישראל מתקיים במכלים ייעודיים דרך נמל אשדוד, מה שמייקר את ההליך ומייצר שינוע והובלה מסוכנים בכבישי הדרום.

 

מכל אמוניה מכל אמוניה צילום: זהר שחר

 

 

בהחלטת ממשלה מיולי 2017 נקבע שחיפה כימיקלים תקים מקשר ימי במפרץ חיפה ליבוא אמוניה - על חשבונה. במקביל ניתן היתר לחברת KOYS להקים מפעל חדש בנגב. לפני כחודש פרסמה חיפה כימיקלים מזכר הבנות ובו דובר על הקמת מפעל עצמאי לאמוניה בנגב. פרויקט שאין לו עדיין את מרבית האישורים הרגולטוריים. לפני כשבועיים נחשף ב"כלכליסט" שחיפה כימיקלים מקבלת מהממשלה הטבה של ביטול הקמת המקשר הימי מכיוון שהיא מקימה לכאורה מפעל בנגב. ההטבה הזו שווה כ־500 מיליון שקל.

 

חברת KOYS שהבינה שההיתר שקיבלה להקמת המפעל בסכנה, שלחה מכתבי איום לממשלה שבו הבהירה שביטול המקשר הימי בחיפה לחיפה כימיקלים הוא גם הפרה של החלטת ממשלה וגם תגרום נזק בלתי הפיך לתוכנית העסקית שלה. בשלב זה עדיין לא אושר התיקון להחלטת הממשלה.

 

מנגד, הוכרזו בחירות וספק אם ימצא בתקופה זו מי שיתעקש לאכוף על חיפה כימיקלים את הקמת המקשר הימי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x