הממשלה בוחנת בחיוב: חופשת לידה ייחודית לגברים
הסיבה: רק אלף גברים בשנה משתמשים באפשרות לקחת חופשת לידה על חשבון חופשת הנשים; משך החופשה הייחודית הנבחנת - שבועיים עד חודש
צוות בין-משרדי בראשות משרד ראש הממשלה בוחן לראשונה בחיוב אפשרות להעניק חופשת לידה ייחודית לאבות לתקופה של שבועיים עד חודש. היום מנצל פחות מ-1% מהגברים את האפשרויות הקיימות לקחת חופשת לידה על חשבון חופשת האישה. הרעיון שעומד מאחורי היוזמה הוא שזו תהיה חופשת לידה שתאבד אם הגבר לא ישתמש בה. לאחר שנה של דיונים פנה עכשיו הצוות להליכים של שמיעת עמדות הציבור.
- 202 שנה: הזמן שייקח להגיע לשיוויון בשכר בין נשים לגברים
- התינוק שלך מת בלידה? בפייסבוק הוא חי וקיים. רוצה לקנות לו משהו?
- אושר סופית: הורים יוכלו להעביר חלק מתוספת חופשת הלידה עבור תאומים לאב
היום יכול האב בישראל לקחת שבוע של חופשת לידה במקביל לאישה ועוד שמונה שבועות במקומה. אלא שכיון שבשני המקרים הדבר מפחית מחופשת האישה לא נעשה בכך כמעט שימוש. אלף גברים לוקחים בישראל חופשת לידה באורך כלשהו - על 140 אלף לידות. מחקרים של ה-OECD מגלים שישראל היא בין האחרונות בארגון בנושא הפתיחות לחופשת לידה לגברים.
במשרד ראש הממשלה החלו בטיפול בנושא לאחר שהגיע למסקנה שהתפיסה שהאישה היא המטפלת העיקרית בילדים היא אחת הסיבות המרכזיות לפערי השכר הגבוהים בין גברים לנשים בישראל. התפיסה הזאת מתקבעת כבר בחופשת לידה. הרצון הוא לשנות זאת באמצעות תקופה של שבועיים עד ארבעה שבהם רק האב יישאר עם התינוק, ובנוסף לחופשת הלידה הקיימת כבר כיום לנשים.
חצי מיליארד שקל לשבוע בניצול מלא
הצוות שהוקם כולל נציגים של משרדי ראש הממשלה, האוצר והבריאות, הרשות לקידום מעמד האישה והביטוח הלאומי. לכאורה, למהלך - אם ייצא לפועל -משמעויות כלכליות כבדות: חצי מיליארד שקל לשבוע בניצול של 100%. אלא שברמת הניצול הנוכחית בישראל של 0.7% מדובר בעלות של 35 מיליון שקל בלבד לשבוע. באופן פרדוקסלי ככל ששיעור הניצול הצפוי יהיה נמוך יותר, יהיה קל יותר להעביר את המהלך
ביפן ודרום קוריאה יש לאבות אפשרות לקחת חופשות לידה ארוכות בנות שנה וכמעט אין ניצול שלהן ולכן גם אין עלות כלכלית. בשבדיה לעומת זאת (חופשה לאבות של 100 יום) אחוז הניצול גבוה מ-80% ובפורטוגל שהנהיגה רפורמה כזו לאחרונה (חופשה של קרוב לחצי שנה) הגיעו לניצול של 30%.
כרגע הגיע הצוות לשלב שבו נעשית פנייה לציבור להעביר עמדות ומידע. כן תיערך פנייה למעסיקים בכדי לשמוע את עמדותיהם ובין היתר ייבדק הניסיון של 15 חברות, רובן בתחום ההייטק שכבר מציעות לגברים חופשות לידה באופן וולונטרי. הרשות לקידום מעמד האישה פרסמה קול קורא לארגוני המגזר השלישי להביע את עמדותיהם. כן יערך סקר עמדות בציבור הישראלי.
משדולת הנשים נמסר בתגובה ש"השדולה פועלת בשנה האחרונה מול משרד ראש הממשלה וגורמים נוספים בממשלה לקידום מדיניות של חופשת לידה לאבות, מתוך תפיסה כי מדיניות כזו היא מפתח להגדלת השוויון בין גברים לנשים בשוק העבודה ובבית". השדולה "קוראת לכל ראשי המפלגות להתחייב באופן פומבי כי הנושא יהיה חלק הכרחי בכל הסכם קואליציוני עליו יחתמו מיד לאחר הבחירות הקרובות".