בחירות 2019
סתיו שפיר: "משרד האוצר משתמש בכסף ציבורי כדי לפגוע בי פוליטית"
יו"ר ועדת השקיפות בכנסת, המתמודדת היום בפריימריז של העבודה, אומרת כי הפגיעה בה נעשית דרך "גורמים שתלויים בתקציבים ממשלתיים והתקפות מאורגנות בוועדת הכספים". האוצר: "חבל שהיא מתייחסת לפקידינו באופן לא ראוי"
"בשנים האחרונות גיליתי פעם אחר פעם איך משרד האוצר משתמש בכספי ציבור כדי לאיים על גורמי כוח במפלגת העבודה, במטרה שיפגעו בי פוליטית", את הדברים הללו חושפת ב"כלכליסט" יו"ר ועדת השקיפות של הכנסת ח"כ סתיו שפיר ממפלגת העבודה. שפיר מסרבת להצביע באופן מפורש על מוקדי הכוח שאליהם היא מתכוונת, אך לא קשה לנחש שמדובר, בין היתר, בהסתדרות בראשות אבי ניסנקורן.
ניסנקורן הוא בן ברית פוליטי של שר האוצר משה כחלון, וסיעת כולנו אף התמודדה בבחירות האחרונות לראשות ההסתדרות במסגרת סיעתו של ניסנקורן. בהתמודדות הפנימית במפלגת העבודה ניסנקורן תומך בח"כ איציק שמולי שמתמודד עם שפיר על אותה "משבצת" חברתית בפריימריז של מפלגת העבודה המתקיימים היום.
גורמים בכנסת מעריכים ששפיר מכוונת לא רק להסתדרות, אלא גם לראשי רשויות ולארגונים חברתיים שהכנסותיהם תלויות בין היתר בתקציב המדינה, אשר מקבלים לטענתה איתותים מהאוצר שעדיף להימנע מתמיכה בשפיר.
"מגיעות אליי ידיעות איך משרד האוצר משתמש במוקדי כוח במפלגה ומזהיר אותם שעדיף להם להיות בצד של האוצר ולא בצד שלי", חשפה שפיר בפני "כלכליסט". לדבריה, מדובר במתכונת פעולה קבועה. "לפני הפריימריז הקודמים ב־2015 הייתי בשיאו של המאבק נגד השחיתות בחטיבה להתיישבות. כשחשפתי את זה ספגתי איומים ישירים. גורמים נוספים הקשורים למפלגה, כולל כאלה שתלויים בתקציבי מדינה, אוימו שאם לא יפגעו בי, יפסיקו לקבל כספים. משרד האוצר צריך היה לשתף איתי פעולה בצמצום העברת הכספים הפוליטיים וייעול התקציב כך שהכסף יושקע ביעדים חברתיים ותימנע שחיתות. אבל לא רק שהאוצר לא משתף איתי פעולה אלא הוא עושה הפוך ומנסה להתנקם בי, ולפגוע בי כולל כעת בפריימריז. פקידים במשרד האוצר משתמשים בכסף ציבורי כדי לנסות ולאיים על שותפים שלי לדרך".
שפיר טוענת כי אינה יכולה לנקוב בשמות של אותם גורמים שקיבלו איומים, זאת מחשש שמי שנזקק לתקציב ייפגע. "ראשי רשויות וארגונים תלויים כל הזמן בתקציבים ממשלתיים. משרד האוצר מחזיק את התקציב של הגופים הללו ולא משחרר אותם ליעדיהם בתחילת שנת התקציב כדי שלאורך השנה הגופים והרשויות יוכלו להיות מוחזקים כבני ערובה. ראשי הרשויות נפגעים גם כתוצאה מכך שהממשלה לא מממשת החלטות דוגמת התוכנית לחיזוק הצפון והמלחמה בעוני".
בנוסף מכוונת שפיר את ביקורתה כלפי מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד. "כשהעליתי בוועדת הכספים שבאב"ד לא מגיע לוועדת השקיפות, הוא תקף אותי באופן אישי ונשלחו גם הח"כים מכולנו לתקוף אותי. בכל פעם שאני מגיעה לוועדת הכספים, יש התארגנות של כולנו להשתיק אותי".
שפיר מסוכסכת זה כמה שנים עם משרד האוצר, וההתכתשויות בינה לבין באב"ד ופקידי האוצר בוועדת הכספים ובוועדת השקיפות הפכו למחזה שכיח בקדנציות האחרונות. כפי שחשף "כלכליסט" לפני חצי שנה, בישיבת הנהלת האוצר עלתה הצעה שלפיה ראשי האגפים יפסיקו להגיע לדיונים בכנסת בטרם ייקבע נוהל מסודר לכך. זאת בשל תלונות של פקידים שבחלק מהמקרים שבהם הגיעו לכנסת קיבלו יחס מחפיר. עיקר הביקורת הופנתה לכיוונה של שפיר. בדצמבר 2016, באחת הישיבות של ועדת הכספים על התקציב, כינתה שפיר את באב"ד שקרן והוצאה מהישיבה. באב"ד השיב לה, "כל עוד תקראי לי שקרן לא אענה לך".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "פקידי האוצר נוהגים בשקיפות ומגיעים דרך קבע לכנסת במטרה לתת דין וחשבון על פעילות המשרד, ככל שהם מתבקשים לעשות כן. צר לנו שח"כ סתיו שפיר בחרה להתייחס לפקידי המשרד, ובכללם למנכ"ל, באופן שאינו ראוי ואינו מכבד".