$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

משרד הבריאות בדרך לעצור את ההתמכרות למשככי כאבים

המשרד יקים ועדה שתבחן את הגבלת השימוש באופיאטים. במקביל בוחנים במשרד הגבלות על שימוש בקנאביס רפואי

אדריאן פילוט 06:5317.03.19

משרד הבריאות בדרך להגביל את השימוש באופיאטים – תרופות נרקוטיות הנפוצות לטיפול בכאבים, הנחשבות לממכרות מאוד. ל"כלכליסט" נודע שהמשרד יקים ועדה שתבחן את המדיניות בנושא. "מה שהיה זה לא מה שיהיה. נעשה הכל כדי לבלום את ההתפשטות בשימוש באופיאטים לפני שיהיה מאוחר מדי", אמר בכיר במערכת.

 

 

 

"עלייה משמעותית בצריכה בישראל"

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב ציין בכתב המינוי המיועד לוועדה שתוקם כי "בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בצריכת אופיאטים במדינת ישראל. בצד התועלות הקליניות, השימוש בתרופות אלו לעתים כרוך גם בהתמכרות ובתופעות לא רצויות אחרות (עד כדי מקרי תמותה כתוצאה משימוש במינון יתר), תופעות המשפיעות על המטופל, על בני משפחתו, על הקהילה ועל בריאות הציבור. הצוות שיוקם ימליץ על שינויי מדיניות ככל שיידרשו", לשון המכתב. הוא מציין עוד כי התופעות הקשורות לשימוש באופיאטים "מחייבות בחינה משמעותית של המדיניות בנושא ומעקב אחר רישום התרופות על ידי המטפלים, הנפקתן על ידי הרוקחים בבתי המרקחת, זיהוי וטיפול בהתמכרויות על ידי כלל גורמי המקצוע".

 

בר סימן טוב מוסיף כי "עלייה זו חלה לצד עלייה בשימוש בקנאביס רפואי לרבות למטרות טיפול בכאב", דבר שעשוי לרמוז על כוונה לשינוי מדיניות עתידית גם כלפי הקנאביס הרפואי. במשרד הבריאות היו משוכנעים כי הקנאביס הרפואי יחליף את השימוש באופיאטים, אך לא כך קרה בפועל. רק בשבוע שעבר אמר ראש הממשלה ושר הבריאות כי הוא יבחן את סוגיית הלגליזציה של הקנאביס.

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי בראש הצוות יעמוד ד"ר הדר אלעד, ראש האגף לרפואה קהילתית במשרד הבריאות, ויהיו חברים בו גם חגי ברוש, מנהל תחום בכיר ברשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול במשרד לביטחון פנים; דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים, יחד עם ארבעה מנהלי מחלקות הרוקחות של ארבע קופות החולים; וד"ר פאולה רושקה, מנהלת המחלקה לטיפול בהתמכרויות במשרד הבריאות. "המטרות בן להעלות את המודעות לנושא ולבצע ניטור של המערכת בנושא", מסביר בכיר במשרד.

 

משבר חמור בארה"ב ובקנדה

הזינוק בשימוש באופיאטים והשלכות שימוש זה על שוק העבודה, תוחלת החיים והכלכלה כולה, מכה גלים בכל העולם, וארגון ה־OECD הגדיר זאת כבר כ"משבר האופיאטים". התופעה הגיעה לממדים מפלצתיים בארה"ב וקנדה, שם גם נרשם זינוק בשימוש באופיאטים פרמצבטיים וגם באופיאטים בלתי חוקיים (בעיקר ההרואין), מסבירים ב־OECD.

 

הנתונים מדאיגים: מספר המרשמים לאופיאטים הגיע בארה"ב ליותר מ־47 אלף למיליון איש ובקנדה המספרים מגיעים ל־34 אלף, נכון ל־2018. הממוצע במדינות ה־OECD (ללא ארה"ב וקנדה שחריגות באופן קיצוני) עומד על 9,697 מרשמים למיליון איש. לפי אותם נתונים של ה־OECD, בישראל מספר המרשמים עלה ליותר מ־11 אלף, כ־15% מעל הממוצע ב־OECD (ללא ארה"ב וקנדה). בארה"ב שיעור המוות הקשור למנת יתר מאופיאטים זינק ב־15 שנה (2000–2015) מ־2.5% ל־12.5% (בקרב 100 אלף איש).

 

התרופה הנפוצה ביותר ממשפחת האופיאטים היא האוקסיקונטין, המיוצרת על ידי חברת פרדו בבעלות משפחת סאקלר, המייסדת והתורמת העיקרית של בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל־אביב. קבוצה של סטודנטים לרפואה מאותה אוניברסיטה דורשת להוריד את שמה של משפחת סאקלר מהפקולטה. לפי פרסומים של עיתון "הגארדיאן", מאז 1996 פיצתה משפחת סאקלר משפחות מקורבנות התרופה בסכום כולל של 4 מיליארד דולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x