דעה
חדשות רעות לנוסעים: החוב ירד מהפסים
במהלך השנה הבאה הרכבת אמורה לפרוע את כל ההתחייבויות שלה כלפי בעלי האג”ח הקיימים, מה שיאפשר לה להימחק מהבורסה, כך שלציבור ולתקשורת לא תהיה אפשרות לפקח על המתחולל בחברה המקרטעת הזו
ניתן לומר דברים רבים בעקבות הדו”חות הכספיים של הרכבת ל־2018 שפורסמו השבוע. אפשר להתחיל בשאלה מדוע זמן פירסומם היה קרוב לחצות והאם זה נעשה משום שלמישהו היה אינטרס להפחית את תשומת הלב כלפיהם.
- שנה קשה לרכבת ישראל: סיימה את 2018 בהפסד של כ-338 מיליון שקל
- הנהלת הרכבת: "למרות הסיכום עם העובדים, השיבושים נמשכים"
- הרכבת מציגה: מספר האיחורים והביטולים זינק, הצפיפות בקרונות תימשך לפחות עד 2040
אפשר לדבר על הפסד תפעולי שזינק מ־41 מיליון שקל ב־2017 ל־306 מיליון שקל בשנה שעברה. אפשר להזכיר שמספר ימי השביתה בשנה שחלפה עמד על 100, בעוד שב־2017 הרכבת הושבתה “רק” 13 ימים. אפשר לדבר על הירידה במספר החיילים שבוחרים לסוע ברכבת. אפשר גם לתהות איך חברה במצבה ממשיכה להגדיל את מספר העובדים שלה ואת הוצאות השכר, שהגיע ל־36 אלף שקל בחודש עבור כל אחד מ־1,043 עובדי דור א’.
אולם ישנו נתון אחד שמתחבא בדו”חות שביכולתו להצביע במדוייק על מצבה של הרכבת ועל הכיוון שאליו היא נוסעת בשנה הקרובה. במהלך 2018 הרכבת תיכננה לגייס חוב באמצעות הנפקת אג”ח נוספות בהיקף של כמיליארד שקל.
בשל התוכניות האלו, הממשלה קיצצה מיליארד שקל מתקציב הרכבת, משום שכולם ידעו שהסכום יחזור לקופתה באמצעות גיוס חוב. אלא שגיוס החוב לא בוצע.
בנוסף, תשקיף ההנפקה המאושר של הרכבת, שבאמצעותו החברה תיכננה לגייס את החוב, היה בתוקף עד פברואר האחרון. החברה אמנם ביקשה להאריך את התוקף, אבל הוא עוד לא הוארך, בין היתר בשל מצבה הרעוע של השדרה הניהולית והעובדה ששרי האוצר והתחבורה עובדים במשרה חלקית בשל קמפיין הבחירות, כך שאין מבוגר שייקח אחריות על הרכבת. במילים אחרות, הסיכוי שהרכבת תשלים את גיוס החוב נמוך.
וזה עוד לפני שדנים בשאלה אם חברה במצבה בכלל יכולה לגייס חוב ומי הגוף המוסדי שישקיע את הפנסיה של הלקוחות שלו בחברה שבמשך שליש מהשנה רבים מחלקיה היו מושבתים או מצויים בעיצומים - פעם בחטיבת המטענים ופעם בחטיבת הנוסעים, תלוי על איזה צד התעורר ועד העובדים בבוקר.
לא מדובר בהנפקת האג”ח הראשונה של החברה. למעשה, אם הכל יילך כשורה, במהלך השנה הבאה הרכבת אמורה לפרוע את כל ההתחייבויות שלה לבעלי האג”ח הקיימים. מדובר בחדשות טובות למשקיעים, אך גם במידע מטריד מאוד.
אם הרכבת אכן תפרע את חובותיה, פירוש הדבר שניתן יהיה למחוק אותה מהבורסה, כך שלציבור ולתקשורת לא תהיה האפשרות לפקח על המתחולל בגוף הענק ועתיר המימון הזה. מהלך כזה יחזק את מי שרוצה שהתנהלות הרכבת תמשיך לג’עג’ע. צעד כזה יאותת לנוסעים שאף אחד לא חשוב עליהם ולא מתכנן לחשוב עליהם גם בעתיד.