$
בארץ

נגיד בנק ישראל :"על הממשלה לצמצם את הגידול בהוצאות ולהגדיל את ההכנסות"

אמיר ירון, שעד כה נמנע מלתת עצות פומביות במפורש לממשלה בתקופת הבחירות - אמר זאת בכנס של מכון אהרן למדיניות כלכלית 2019; עוד אמר כי "על הממשלה לתכנן את תקציבי השנים הבאות כך שהתוואי של יחס החוב לתוצר לא יתבדר, ולאורך זמן יחזור למגמת ירידה"

עמרי מילמן 11:3216.05.19

"כיום, המשק במצב טוב, והירידה המתמשכת ביחס החוב לתוצר והאחריות הפיסקלית מספקות כריות בטחון לעת משבר. על מנת לשמר את הנכס האסטרטגי הזה, יהיה על הממשלה החדשה לבצע התאמות פיסקליות, וכדאי לבצע אותן כל עוד המצב טוב, היות שהן יהיו קשות יותר ליישום אם תחול הרעה בתנאים הכלכליים." כך אמר היום נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון בכנס מכון אהרן למדיניות כלכלית 2019 שהתקיים במרכז הבינתחומי הרצליה.

 

 

ירון שעד כה נמנע מלתת עצות פומביות במפורש לממשלה בתקופת הבחירות הוסיף כי "ההתאמות הנדרשות הן תמהיל של התייעלות, צמצום הגידול בהוצאות והגדלת ההכנסות, תוך שההוצאות התומכות בצמיחה ובהגדלת הפריון תשמרנה. על הממשלה לתכנן את תקציבי השנים הבאות כך שהתוואי של יחס החוב לתוצר לא יתבדר, ולאורך זמן יחזור למגמת ירידה".

 

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון. "על הממשלה לצמצם את הגידול בהוצאות ולהגדיל את ההכנסות" נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון. "על הממשלה לצמצם את הגידול בהוצאות ולהגדיל את ההכנסות" צילום: עמית שעל

 

 לאמירה של ירון משמעות רבה לאור כך שלאחר עשור של ירידה בנטל החוב הציבורי, ב-2018 חלה לראשונה עלייה. לדבריו "בחודשים האחרונים מסתמנת חריגה מיעד הגירעון ורמת הגירעון בישראל גבוהה במיוחד בהינתן מצבו הטוב של המשק. המשק הישראלי זכה להמחשה של חשיבות המשמעת הפיסקלית במשבר העולמי של 2008, כאשר האיתנות הפיסקלית ערב המשבר איפשרה למדיניות הפיסקלית והמוניטרית לתמוך בהתאוששות, בעוד שבמשבר של 2002 העלייה החדה בגירעון וביחס החוב לתוצר אילצה את קובעי המדיניות לנקוט במדיניות מרסנת".

 

לדבריו, ב-2008, "המשק היה במצב איתן, לאחר כארבע שנות צמיחה מהירה. הממשלות השונות ניהלו מדיניות פיסקלית אחראית לאורך מרבית השנים שהובילה לירידה מתמשכת בנטל החוב הציבורי, וערב המשבר הגירעון היה אפסי.

 

"אלו לוו בהתנהלות שמרנית של המערכת הפיננסית, ובפרט המערכת הבנקאית, שמפוקחת בישראל באופן הדוק, מה שהוביל לכך שבניגוד למדינות רבות, בישראל לא התפתחו מינוף יתר ובועות במחירי הנכסים... בניגוד למצב במרבית המשקים המפותחים, שם נפלו עשרות בנקים וממשלות נאלצו להזרים סכומים אדירים מכספי משלמי המיסים, בישראל נמנע החלחול של המשבר מהשווקים הפיננסיים לכלכלה הריאלית, ונחסך נזק עצום לציבור".

 

ירון רמז לממשלה להתכונן למשבר הבא לפני שיחל והוסיף כי "הלקחים העיקריים למדיניות מהמשבר העולמי הם שיש לנקוט מבעוד מועד בפעולות שיקטינו הסיכון להיווצרות משברים ואת עוצמת הפגיעה מהם. היטיבה לתאר זאת כריסטיאן לגארד, יו"ר קרן המטבע, שטבעה את המונח: “Time to repair the roof is when the sun is shining”. לקח חשוב נוסף הוא שבקרות המשבר, נדרשת תגובה מהירה ונרחבת של המדיניות המוניטרית תוך שימוש במגוון כלים, ונקיטת צעדים מהירים להחזרת היציבות".

 

ירון התייחס שוב לנושא האיגוח אותו הוא מעוניין לקדם בישראל ואמר כי "בעולם קיימים מכשירים פיננסיים מתקדמים אשר מעמיקים את השווקים ותורמים ליעילות הכלכלית. בהקשר זה יש לשוק הישראלי עדיין לאן להתקדם ואנו נצא נשכרים מכך".

 

על שוק האיגוח אמר "בישראל השוק מזערי וישנו קושי בקיום עסקאות איגוח, מאחר שחסרה תשתית מתאימה בתחומי החקיקה, המיסוי, הרגולציה והחשבונאות. היעדר איגוח פוגע בהקצאה היעילה של שווקי ההון וביעילות הכלכלית, ויש לקדם את הנושא תוך מתן מענה לסיכונים הגלומים בו. העבודה הבין משרדית בנושא הושלמה זה מכבר ויש לקדם את החקיקה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x