מיהו "המתווך הדיסקרטי" שהוזעק לפשר בין ליברמן לנתניהו
שמואל חייק הוא דמות צללים שלא מוכרת לציבור, אך במערכת הפוליטית הוא מוכר כמי ש"מתקשרים אליו כשיש בעיה" במגעים קואליציוניים. הוא גם חבר קרוב של אביגדור ליברמן, שמקורביו הועסקו בקק"ל אנגליה שבראשה עומד חייק
המגעים הקואליציוניים בין ישראל ביתנו לליכוד מערבים גורמים רבים, מקורבים, אנשי סוד, יועצים, מביאים ומוציאים. אתמול החלו העיתונאים הפוליטיים לצייץ ולדווח על אחד נוסף: שמואל חייק, שנחת בלילה בארץ כדי לתווך במגעים.
- בין הקמפיין של ליברמן לשרוך של האדמו"ר מגור
- בחירות בספטמבר? "נתניהו לא יצליח להרכיב ממשלה"
- ליברמן בהתקפה חריפה על הליכוד: "אתמוך בהקדמת הבחירות"
חייק, יו"ר קק"ל באנגליה (jnf-uk), שנע על ציר אנגליה־ישראל, הוא דמות צללים שלא מוכרת לרוב הציבור הישראלי, אך הוא מחובר היטב לדמויות המרכזיות בפוליטיקה הישראלית. "המתווך הדיסקרטי", מגדירים אותו כמה גורמים במערכת הפוליטית, "האדם שמוזעק ברגעי משבר אמיתיים", ש"מתקשרים אליו כשיש בעיה" כדי להביא פתרון ולפשר ולתווך במגעים קואליציוניים – לרוב בין נתניהו לליברמן, שנחשב מקורבו וחברו זה 20 שנה, ואותו חייק הגדיר בעבר כ"חבר קרוב".
כך למשל, במערכת הפוליטית מספרים כי חייק היה זה שתיווך בין נתניהו לליברמן כשחברו יחד לקראת בחירות 2013 ורצו ברשימה המשותפת "הליכוד ביתנו". הוא גם היה זה שניסה לפשר בין השניים בעת הרכבת הממשלה ב־2015, שאליה ליברמן לא נכנס תחילה, אולם ללא הצלחה. שנה לאחר מכן, חייק היה שוב האיש שהצליח לגשר על הפערים בין השניים – וליברמן נכנס לממשלה וקיבל את תיק הביטחון. חייק היה גם האיש שפישר ותיווך בין ציפי לבני ונתניהו אחרי בחירות 2013 והביא לכך שהיתה הראשונה להיכנס לממשלתו תוך שהיא מצליחה לקבל חבילה יפה הכוללת גם את תיק המשפטים.
"בלגן חריף ואמיתי באמת"
ההכרעה אם תוקם ממשלה, שתתקבל ב־24 השעות הקרובות, תעבור בין היתר דרך חייק. "אם מביאים אותו עכשיו במיוחד מלונדון לפשר ביניהם", מסביר ל"כלכליסט" אדם שהיה בעבר בסוד מגעים קואליציוניים שחייק היה מעורב בהם, "זה אומר אחד משניים: או שהבלגן שם חריף ואמיתי באמת, ואז תהיה לו הרבה עבודה והוא מוזעק כדי לפתור את הבעיות, או שפשוט רוצים לסגור באמצע ובגלל שאין אמון בין הצדדים – מביאים את הבן אדם היחיד שיש סיכוי שיצליח כי הוא יכול להיות ערב לכל אחד מהצדדים".
המילה "ערב" חוזרת בהקשר של חייק. "המשא ומתן אצלו עובד באופן הבא", מספר הגורם. "הוא יושב עם כל אחד מהצדדים לבד, עובר ביניהם, שומע את הדרישות ומפשר ועוזר להגיע להסכמות, והוא למעשה משמש כמעין 'ערב' להסכמות עבור כל אחד מהצדדים. והכל כמובן נסגר בעל פה. אחרי זה יושבים ביחד שני הצדדים, ובסוף כל ההסכמות האלה משתקפות בהסכם הקואליציוני שנחתם. כמו שאומרים שיש את עורכי הדין האלה שהכל נסגר אצלם ונמצא אצלם בכספת, אז חייק עצמו הוא הכספת, משום שהוא מקובל על כל הצדדים כאיש אמין ומאוד דיסקרטי. חלק מהקסם שלו זה שהוא מתחת לרדאר. יש לו מעמד גם בארץ וגם בלונדון, ולפעמים יש לו גם מנוף על האנשים, ולכן הרבה פעמים זה מחזיק מעמד ויש להסכמות האלה תוקף".
לדברי גורם שמכיר את חייק, "החזות שלו, של סבאל'ה חביב, עם פנים עגלגלות, מסייעת לו ביצירת אותו קשר אישי חשוב. אין לו פוזה. הוא מתלבש ומתנהג פשוט ולא מפונפן, אין לו אנגלית אוקספורדית משובחת, הוא איש פשוט ונעים לבריות ולא היית חושב שהוא בעמדה כזו משמעותית".
חייק גדל בבני ברק. הוא בן לזוג מהגרים מבגדד שניהלו אורח חיים מסורתי. בריאיון יחיד שהעניק חייק לפני עשר שנים לאורי בלאו ב"הארץ", הוא סיפר כי אביו היה סוחר בבגדד ואיש אמיד, ובשנות השלושים קנה קרקעות בארץ ישראל לבקשת הסוכנות, אך כשעלה לישראל היה זה רק עם בגדיו לגופו. אלא שהקרקעות שרכש היו במיקומים נחשקים בארץ.
חייק נכנס לפוליטיקה לאחר שחרור מחיל המודיעין והצטרף לליכוד, אך עבר למפלגת שלומציון של אריאל שרון, ובבחירות 1977 היה דוברו. לאחר שחזה ב"בינוניות" של הפוליטיקה הישראלית, כפי שהגדיר אותה בעבר, הוא החליט לא להפוך לפוליטיקאי ונסע לאנגליה ללמוד משפטים. המעבר לשם גם פתח לו את הדרך לעסקים. העסקה הראשונה היתה, כך הוא סיפר באותו ראיון, כשקנה את הבית שגר בו בשכירות באמצעות הלוואה של כל הסכום מהבנק, שיפץ אותו ומכר אותו במחיר כפול. אז הבין גם את כוח המינוף, והמשיך לקנות בתים באמצעות הלוואות בנקאיות של 100% ולמכור ברווח.
בהמשך הפך גם ליזם ובנה בתים ואת עיקר הונו עשה מנדל"ן. ב־2008 מונה למנהל קק"ל אנגליה, ארגון נפרד מקק"ל הישראלית, שמגייס תרומות ותורם למטרות רבות בישראל. "הוא אדם טוב, חביב, ציוני, שתורם הרבה", מספרים עליו במערכת הפוליטית.
בישראל יש לחייק בית בפרויקט אנדרומדה ביפו ודירה ענקית במגדל G ("השופטים") בתל אביב. "הוא חובב אמנות, ויש לו אוסף יודאיקה גדול", מספר עליו אחד ממכריו. ב־2008 הוא הקים את "מרכז חייק לאמנות עכשווית" ביפו העתיקה. לדברי גורם נוסף שמכיר אותו, "כשחייק מגיע לארץ הוא עושה אצלו אירועים, ארוחות ערב, הדלקות נר, הרמות כוסית. הוא ממגנט אליו הרבה אנשים. גם בלונדון כשמגיעים אנשים מהארץ הוא יודע לסדר להם ארוחות ערב ולארח יפה".
"יהודי יקר"
בעבר סיפר חייק כי הכיר את נתניהו, ליברמן ולבני דרך גרשון סתיו, איש בית"ר, בלשכה של ראש הממשלה יצחק שמיר. סתיו אמר אתמול ל"כלכליסט" כי מדובר ב"יהודי יקר שאכפת לו מאוד ממה שקורה במדינה. כל כוונותיו טהורות, ואין לו צורך בשום עניין כלכלי בארץ, הוא יהודי מאוד אמיד. הוא חבר טוב של ליברמן ומכיר טוב גם את נתניהו ותיווך ביניהם רבות בעבר. לא אתפלא אם הוא יצליח להפעיל את קסמיו וחברותו עם שני האנשים האלה ולגשר על הפערים ביניהם. זה מאוד מתאים לו ולאופיו".
סתיו מספר שחייק סייע לו בעבר להוציא לאור ספר שמבוסס על שיחות שערך עם שמיר. חייק גם עזר לליברמן להוציא לאור את הביוגרפיה שלו "האמת שלי". מלבד זאת, הוא תרם בעבר, כפי שפורסם, עשרות אלפי שקלים למערכות הבחירות הפנימיות בליכוד של נתניהו, לבני ועוזי לנדאו – שחייק היה מעורב מאחורי הקלעים במעבר שלו מהליכוד לישראל ביתנו ב־2008.
באותו ראיון יחיד שנתן בעבר אמר חייק: "המעורבות שלי בפוליטיקה בארץ היא קטנה, ממוקדת וחסרת אינטרסים כלכליים או אחרים". עם זאת, כאמור, כמעט בכל צומת דרכים שליברמן ונתניהו היו זקוקים למתווך שאמון על שניהם, חייק היה שם. על שירותיו בבחירות 2006 למשל הוא סיפר באותו ראיון: "היה ניסיון למצוא מכנה משותף שהם לא יתקפו זה את זה בבחירות, אבל הפגישה ביניהם לא היתה מוצלחת".
דלת מסתובבת
במהלך השנים פורסמו ידיעות שרמזו על "דלת מסתובבת" בין אנשי ליברמן לקק"ל אנגליה, שבראשה עומד חייק. כך למשל ב־2010 מונה חתנו של ליברמן, יונתן גלון, בעלה של הבת מיכל, לתפקיד אחראי פרויקטים ותרומות בקק"ל אנגליה. חייק הגיב אז לערוץ 2 ואמר כי אין קשר בין הדברים: "ברשימת הקריטריונים שלנו לא היה רשום 'ליברמן'". במקרה אחר, שי בזק, לשעבר דוברו של נתניהו, מונה לשליח קק"ל באנגליה. המינוי הגיע לאחר שבזק לישראל משהות כקונסול בארצות הברית, בתקופת כהונתו של ליברמן כשר חוץ. בנוסף, העיתונאי רביב דרוקר פרסם לפני כחצי שנה כי בעדותו במשטרה בפרשת ישראל ביתנו, השר לשעבר סטס מיסז'ניקוב סיפר כי התפרנס 40 אלף שקל בחודש מייעוץ ללקוח בודד – קק"ל אנגליה.