$
בארץ

ממשלת מעבר בשירות ראש הממשלה נתניהו

ראש הממשלה בנימין נתניהו קובע עובדות בשטח עם מינוי שיא של שרים במהלך ממשלת מעבר. חלוקת התיקים המתוכננת תחזק את מעמדו ותאפשר כריתת בריתות פוליטיות וצ'יפור מקורבים

צבי זרחיה 06:4510.06.19

ראש הממשלה בנימין נתניהו מבקש לבצע בימים הקרובים סבב מינויים נוסף להרחבת הממשלה, במהלך שישבור שיאים של מינויים בזמן ממשלת מעבר. בעבר כלל לא ניתן היה לצרף שרים או להתפטר מממשלת מעבר. ב־2014 שונה החוק, ונתניהו מנצל את המצב וצפוי למנות שישה־שמונה שרים חדשים, במהלך פוליטי שנועד לחזקו וגם לסלול את הדרך להרכבת הממשלה הבאה לאחר הבחירות בספטמבר הקרוב.

נתניהו מתכוון לצרף לממשלה את יו"ר איחוד מפלגות הימין הרב רפי פרץ כשר החינוך, ואת ח"כ בצלאל סמוטריץ כשר התחבורה. פרץ נפגש בסוף השבוע עם נתניהו וכבר הביע את הסכמתו. סמוטריץ עושה שרירים, אבל גורמים באיחוד מפלגות הימין אומרים כי האינטרס של המפלגה הוא להיכנס לממשלה, ולכן יימשכו הלחצים עליו. במו"מ הקואליציוני שנערך מאז הבחירות באפריל, התעקש סמוטריץ לקבל את תיק המשפטים. כעת מוצע לו תיק תחבורה מורחב שיכלול גם את החטיבה להתיישבות, במיוחד לאחר שנתניהו החליט בסוף השבוע למנות את אמיר אוחנה מהליכוד כשר משפטים זמני (שסביר להניח שלאחר הבחירות יפנה את התפקיד לטובת השר יריב לוין). דוברו של נתניהו הודיע כי במינוי של אוחנה "הלכה מדינת ההלכה" ובכך רמז להתבטאותו בשבוע שעבר של סמוטריץ שישראל צריכה להתנהל לפי חוקי התורה. סמוטריץ יתבקש לבלוע את הגלולה במינויו של אוחנה, ולקבל את תיק התחבורה. המהלך של נתניהו לצירופם של השניים נועד לחבק את איחוד מפלגות הימין כעת, ובמיוחד ליצור שיתוף פעולה לקראת הקמתה של הממשלה הבאה, אם נתניהו יתבקש להרכיבה.

 

שליש מהממשלה בתזוזה

 

המינויים הצפויים של פרץ וסמוטריץ הם גם דרכו של נתניהו לקבוע עובדות בשטח על רקע הידיעות לפיהן השרים המפוטרים איילת שקד ונפתלי בנט עשויים לחבור בסופו של דבר לאיחוד מפלגות הימין, ומתוך חשש שידרשו לחזור לתפקידיהם הקודמים.

רה"מ נתניהו רה"מ נתניהו צילום: אלכס קולומויסקי

 

בנוסף לאוחנה, פרץ וסמוטריץ, נתניהו מבקש למנות את השר להגנת הסביבה וירושלים זאב אלקין גם כשר הקליטה, במהלך שנועד להתחרות באביגדור ליברמן ובישראל ביתנו בגזרת העולים איתה הם מזוהים. אלקין וליברמן מיודדים מאוד, והראשון אף ניסה בלא הצלחה לתווך בין ליברמן לנתניהו במשבר האחרון שהוביל להקדמת הבחירות. מינויו של אלקין לתיק הקליטה יוביל להזזתו של שר הקליטה יואב גלנט לתיק אחר.

 

השרה רגב השרה רגב צילום: אלכס קולומויסקי

 

בנוסף, נתניהו נפגש בשבוע שעבר עם השר לביטחון פנים גלעד ארדן והציע למנותו כשגריר ישראל באו"ם במקומו של דני דנון שמסיים את כהונתו בקיץ. ארדן מתלבט כיוון שאם יקבל את התפקיד יהיה עליו להיות ב"גלות" בניו יורק בשלוש השנים הבאות, שבהן לא ברור עתידו הפוליטי של נתניהו. אם ארדן יפנה את המשרד לביטחון פנים, צפוי כי במקומו, בממשלת המעבר, תמונה שרת התרבות מירי רגב שהביעה לא אחת את רצונה להתמנות לתפקיד. גם השר גלנט מעוניין בתפקיד. נתניהו רוצה שר לביטחון פנים כלבבו שיראה איתו עין בעין לאחר הקמת הממשלה החדשה בכל הנוגע למינוי מפכ"ל חדש למשטרה.

 

השר אוחנה השר אוחנה צילום: טל שחר

 

אם שר התקשורת איוב קרא ימונה כשגריר ישראל במצרים אזי גם התיק הזה יתפנה.

 

יוצא איפוא שכשליש - שבעה־שמונה שרים מבין 21 השרים - נעים וזזים בממשלת המעבר, כשכלל לא ברור מה יספיקו השרים החדשים לעשות במשרדים אליהם ייכנסו, עד לנובמבר 2019 אז אמורה לקום ממשלה חדשה. אם נתניהו ישלים את המהלך - הוא כבר מאייש את מרבית התיקים הבכירים בממשלה הבאה. לשרי הליכוד הוא יזרוק את הפירורים.

 

בעבודה: מי ירוץ ומי יממן

 

במפלגת העבודה הרוחות סוערות סביב הוויכוח על שיטת הבחירות לראשות המפלגה שיתקיימו ב־2 ביולי. חברי הכנסת סתיו שפיר ואיציק שמולי דרשו לקיים פריימריז, כנהוג במפלגה, וכך גם אושר בסוף השבוע בוועדת החוקה של המפלגה. בעקבות ההחלטה, ח"כ עמיר פרץ שוקל לעתור לבית המשפט כדי לקיים את הליך הבחירה בקרב 3,700 חברי הוועידה.

 

ח"כ שפיר הודיעה בסוף השבוע על התמודדתה לראשות המפלגה, ולדבריה, מאז ההודעה ביקשו 2,000 מתפקדים להתפקד מה שהוביל לקריסת מחשבי המפלגה. ח"כ שמולי טרם הודיע אבל גם הוא נוטה להתמודד. ראש הממשלה ויו"ר המפלגה לשעבר אהוד ברק שוקל לחזור לעבודה, אך הוא טרם הודיע סופית. במפלגה מוזכר גם שמו של האלוף במילואים יאיר גולן.

 

אם הבחירות לראשות המפלגה ייערכו בפריימריז שבהם יוכלו להצביע כ־60 אלף מתפקדי המפלגה אזי המתמודדים השונים יוכלו לגייס כל אחד תרומות בסכום כולל של 1.3 מיליון שקל. גובה התרומה המקסימלית מיחיד כ־46 אלף שקל. ברק יכול בקלות לממן את הקמפיין מכיסו, ופרץ כבר הוכיח בעבר שהוא יודע לגייס תרומות. ההערכה היא ששמולי וסתיו יתקשו בשלושה השבועות שנותרו לגייס את הסכומים. שפיר מתכננת לגייס כספים בשיטת גיוס המונים, אך נראה ששניהם יתקשו להגיע לתקרת הגיוס. במידה שעתירתו של פרץ תתקבל, תעמוד בפני המתמודדים מגבלה: החוק למימון בחירות מתייחס לבחירות בגוף בוחר ובו מעל 5,000 איש.

 

עלות הפריימריז לראשות המפלגה נאמדת בכ־1.6־2 מיליון שקל. באפריל 2019 לקחה מפלגת העבודה הלוואה מהכנסת של 2 מיליון שקל. ההחזר החודשי הוא כ־57 אלף שקל בחודש לכל תקופת הכנסת הבאה. הכסף של המפלגה למימון הפריימריז יוחזר מהמימון השוטף של המפלגה בקדנציה הבאה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x