19 אלף פניות על 100 משרות; כמה קשה להתקבל לעבודה בסטארט-אפ
בסטארט-אפ האניבוק 15% מאלפי המועמדים ששלחו קורות חיים מתחילת השנה זומנו לראיון. רק עשרה עובדים התקבלו; ב-WekalO עברו על 20 אלף קורות חיים כדי למצוא 45 עובדים; ברדיס לאבס מתוך 15 אלף קורות חיים זומנו לראיון 480 מועמדים ובריסקיפייד השקיעו בחצי שנה 1,070 שעות בראיונות עבודה - כך נראה הטירוף של גיוס עובדים להייטק בישראל
20,000 קורות חיים הגיעו לסטארט-אפ WekaIO מינואר השנה. מתוך אותם מועמדים גויסו בסופו של דבר לחברה 45 עובדים; לחברת רדיס לאבס (Redis Labs) הגיעו בתוך חצי שנה 15 אלף קורות חיים. מתוכם 1,147 עברו ראיון טלפוני ראשוני, 480 הגיעו לסדרת ראיונות ומבחנים וגויסו בסופו של דבר 107 עובדים; בריסקיפייד (Riskified) כדי לגייס 107 עובדים מתחילת השנה, עברו על 19 אלף קורות חיים ובסטארט-אפ הישראלי האניבוק (Honeybook) קיבלו מינואר אלפי קורות חיים, מתוכם זימנו 15% לראיונות עבודה ובסופו של דבר קלטו רק עשרה עובדים. כך נראית במספרים המציאות המטורפת של גיוס עובדים לתעשיית ההייטק בישראל.
- רוצים להתקבל לעבודה בהייטק? אלה הם התפקידים הכי נחשקים
- כל הדרכים להיפגש עם הכסף גם כשהסטארט־אפ שלך לא עשה אקזיט
- מיינדפולנס: הטרנד החדש שנועד לעזור לעובדי ההייטק להתמודד עם הלחץ
"נושא הגיוס גוזל אצלנו משאבי זמן עצומים מכל שכבות ההנהלה. עדיין, זו ללא ספק הפעולה האפקטיבית ביותר במונחים של ROI. אם בעבר חברות היו קמות וכל משאביהן היו מנותבים אך ורק לפיתוח הטכנולוגיה, הניסיון לימד אותנו כיזמים שהמוצר חשוב כמובן, אבל העובדים לא פחות. האתגר הגדול הוא לא רק להביא אותם, אלא גם לשמר אותם. בלי עובדים חזקים ומרוצים לחברה, טובה ככל שתהיה, יהיה קשה מאוד להצליח", אומר עומרי פלמון, ממייסדי ומנכ"ל WekaIO, שמפתחת מערכת אחסון מהירה לאפליקציות בינה מלאכותית, למידת מכונה, אנליזה פיננסית ועוד, וגייסה עד כה ייותר מ-66 מיליון דולר.
ההון העצום שזורם להייטק הישאלי דרך הון סיכון ואפיקים אחרים והתחזקות המעמד של ישראל בעולם ההייטק מייצרים ביקוש חסר תקדים לעובדים בלי שמתרחש במקביל שינוי משמעותי בהיצע כוח האדם והעתודות שלו, מה שהופך את גיוס האנשים למשימה קשה מתמיד. "הנהירה של החברות הרב לאומיות לישראל בעשור האחרון היא בעלת השפעה מכרעת על שוק העבודה בהיי טק. מרכזי הפיתוח שלהן הציבו תנאים בלתי אפשריים עבור חברות הסטארט-אפ הישראליות. אבל עם הזמן, העובדים הישראלים למדו להעריך את האתגרים הטכנולוגיים שמציעים הסטארטאפים ואת ההשפעה האישית שלהם על המוצר על פני משכורות עתק בחברות ענק. לעיתים אופציות בחברת סטארט-אפ מקומית יכולות להיות שוות הרבה יותר בטווח הארוך ממשכורת גבוהות מאוד בענקית גלובאלית", הוא אומר.
בחברת WekalO גייסו כאמור מתחילת השנה 45 עובדים בישראל ועוד מספר דומה של עובדים בארה"ב. החברה נמצאת בתהליך צמיחה ומגדילה את מספר העובדים בכ-6 בכל חודש. מתחילת השנה התקבלו בחברה קרוב ל-20 אלף קורות חיים. "הידע הטכנולוגי הנרחב בשפות תכנות שונות ומגוונות שאנו דורשים מהעובדים הופך את תהליך הגיוס למורכב. לא כל מי שמתאים לגוגל ופייסבוק מתאים לנו", אומרת איל צוקרמן, מנהלת ה-HR של WekaIO.
70% מעובדי החברה הם יוצאי יחידות טכנולוגיות - 81 (במיוחד אר"ם), 8200, אופ"ק ועוד. מרבית העובדים (70%) מגיעים בשיטת 'חבר מביא חבר' וכדי לעודד זאת העובדים מתוגמלים ב-3,000 דולר וחבילת אופציות עבור כל עובד שהם מביאים לעבוד בחברה. 15% מעובדי החברה הגיעו דרך סורסינג, 10% באמצעות חברות השמה ו-5% מקורות חיים דרך גלאסדור, לינקדאין או ג'וב בורד.
בכל מועמד משקיעה החברה בממוצע 8 שעות של ראיונות ומבחנים אך התהליך מול המועמדים אורך ימים ספורים בלבד. "הדגש אצלנו הוא על תהליך פרסונאלי המותאם אישית כל מועמד וחשוב לנו שהתהליך יהיה מהיר", אומרת צוקרמן.
"אנחנו רוצים איתנו אנשים שמאמינים בחזון של המוצר שלנו ומאותגרים ממנו. אנחנו מאפשרים לעובדים להיות חלק מצוות פיתוח ברמה גבוהה שמפתח מוצר מורכב ומאתגר, וזה מה שקורץ לעובדים שאנחנו מחפשים. ייתרון תחרותי שני הוא הגדילה המהירה שלנו, שמאפשרת לעובדים להתקדם לתפקידי ניהול מוקדם יותר ממקומות אחרים. עובד שניקלט אצלנו יודע שהוא ייצא לשוק אחרי קדנצייה של 4-5 שנים עם יכולות הרבה יותר גבוהות (ניהוליות ו/או מקצועיות), כך שהעבודה אצלנו תחזיר את עצמה בטווח הארוך, גם אם חברה אחרת תציע יותר שכר או יותר סוגי גלידה במקרר", אומר פלמון.
30 אלף דולר בשנה השקעה בכנסי גיוס; 10,000 דולר בפרסום מודעות דרושים בלינקדאין
חברת ריסקיפייד, (Riskified) השקיעה בשנה האחרונה 30 אלף דולר בכנסי גיוס עובדים בישראל, 10,000 דולר בפרסום מודעות דרושים בלינקדאין וכ-10 שעות עבודה בגיוס כל אחד מ-107 העובדים שהתקבלו לעבודה בחברה - למעלה מאלף שעות עבודה של אנשי HR ומנהלים מקצועיים.
מינואר ועד מאי קיבלה החברה 19 אלף קורות חיים של מועמדים הרוצים לעבוד בחברה, שעוסקת במניעת הונאות באתרי מסחר אלקטרוניים, ומתוכם גויסו בסופו של דבר כ-5%. המשאבים שהחברה משקיעה בגיוס לא מסתכמים בפרסום ושעות העבודה של העוסקים במלאכת מיון המועמדים. תכנית 'חבר מביא חבר', שדרכה הגיעו כ-20% מעובדי החברה, כוללת תשלום של 2,500 דולר פר גיוס (לעובדים שנשארים מינימום 3 חודשים בחברה). העלות של גיוס דרך חברת השמה היא 8.5% מהשכר השנתי של העובד (משכורת חודשית) ואילו בניו יורק התעריף הוא 20% מהשכר השנתי.
"האתגר מבחינתנו הוא העובדה שמדובר במספרים גדולים – יש תפקידים שמאתגרים יותר וכאלה שמאתגרים פחות אבל על כל תקן שמביאים נפתח עוד", אומרת רותם אמתי, סמנכ"לית HR של ריסקיפייד. "השוק חם וכולנו מרגישים את זה. לפני יומיים ראיינתי אדם למשרת פיתוח שאמר לי שיש לו 7 הצעות עבודה. השוק בחוץ משוגע אבל אני חושבת שיש כמה דברים שעוזרים לנו: יש לנו מנהלים מגייסים שמאוד מעורבים ומבינים את החשיבות של גיוס ואנחנו משתדלים לעשות תהליך מכובד ומכבד. על אף שאנחנו במחסור של כוח אדם אנחנו עדיין די בררנים גם ביחס ליכולות וגם להתאמה לארגון". גם היום יש בחברה כ-65 משרות פתוחות.
בריסקיפייד, שנוסדה על ידי עידו גל ואסף פלדמן ב-2012, מועסקים 390 עובדים ש-77% בתל אביב והשאר בניו יורק, חצי מחברות ההנהלה הן נשים, ולכל העובדים יש חבילת אופציות. "יש לנו כבר המון עובדים ומה שאנשים שומעים על ריסקיפייד עוזר לנו לגייס עובדים חדשים, גם הטכנולוגיה שלנו, סוג הלקוחות והאתגרים איתם אנחנו מתמודדים זה משהו שמאוד מושך אנשים לבוא לעבוד בחברה", אומרת אמתי.
15% מהמועמדים ששולחים קו"ח מוזמנים לראיון. מינואר - עשרה עובדים התקבלו לחברה
לחברת האניבוק, שנוסדה ב-2013 והגיעה למקום הראשון בגלאסדור ברשימת החברות שהכי טוב לעבוד בהן בעמק הסיליקון, מגיעים אלפי מסמכי קורות חיים בשנה. מתוך אותם מועמדים ששולחים קו"ח לחברה - רק 15% מוזמנים לראיון ובחצי השנה האחרונה גוייסו עשרה עובדים למרכז הפיתוח של החברה, שפיתחה פלטפורמה המאפשרת לעסקים קטנים לנהל את כל ההיבטים של העסק שלהם.
"כאסטרטגיה של החברה מאוד אנחנו רוצים לצמוח מבחינת הכנסות ועדיין לשמור על התרבות שלנו, להישאר 'Lean' ולזוז מהר. אנחנו מאוד מקפידים על בחירת כוח האדם שלנו ובשנה האחרונה גייסנו 10 אנשים כאן בארץ עם מטרה לגייס עוד 10 עד סוף השנה. אנחנו מאוד משתדלים להיות עדינים על ההדק ולבחור מאוד בקפידה", אומרת מאיה וולקון – מנהלת האתר הישראלי של האניבוק.
רוב העובדים (70%) בחברה מגיעים דרך 'חבר מביא חבר' כאשר כל עובד שמצליח להביא חבר מקבל בונוס של 3,000 דולר. ההשקעה בכנסים בישראל מסתכמת בכ-5,000 דולר בשנה וכ-4,000 שקל נוספים מושקעים בפעילות לינקדאין. תהליך הגיוס בחברה דורש מאנשי כח האדם והמנהלים חמש עד עשר שעות עבור כל מועמד והוא מורכב מארבעה ועד שישה שלבים. כל מועמד סופי נפגש עם מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה עוז אלון ויש גם מבחנים וראיונות עם מנהלים מקצועיים.
בהאניבוק מועסקים כ-100 עובדים, מחציתם במרכז הפיתוח בישראל והיתר בארה"ב. בחברה יש 50% גברים ו-50% נשים, וכך גם בהנהלה הבכירה. למעלה מ-50% מהמפתחים הם בוגרי ממר"ם ו50% ממהמפתחים הם הורים.
חלק מהמאמצים למשוך ולשמר את העובדים בחברה מושקעים בתנאים סוציאליים שכוללים חופשות לידה של 30 ימים בשנה הראשונה לכולם, חבילת אופציות לכל העובדים ו'חבילת סיוע' לבני זוג של עובדים שטסים לחו"ל או יוצאים למילואים.
15 אלף קורות חיים; 1,147 ראיונות טלפוניים; 480 ראיונות ומבחנים - 107 עובדים שגויסו
מאז ינואר השנה הגיעו לחברת רדיס לאבס, שעוסקת בתחום בסיסי נתונים לאפליקציות חדשניות ומחזיקה בקוד פתוח פופולארי בקרב מפתחים, 15 אלף קורות חיים. מתוך אותם מועמדים הגיעו לראיון טלפוני 1,147 ומתוכם 480 הגיעו לסדרת ראיונות ומבחנים שבסופם גויסו 107 עובדים.
החברה ממוקמת גבוה בדירוג של גלאסדור ונחשבת אטרקטיבית מבחינת הטכנולוגיה שלה ועדיין ההשקעה שלה בגיוס עובדים אדירה. בשנה האחרונה הושקעו בכנסים בישראל כ-7,000 דולר, בחברות השמה - 63 אלף דולר ובלינקדאין וגלאסדור - 110 אלף דולר. תהליך הגיוס של כל מועמד לוקח כ-10 עד 12 שעות עבודה וכולל עבודה של צוות הגיוס ומנהלים מקצועיים.
החברה גם משקיעה משאבים רבים בתוכנית 'חבר מביא חבר' ייחודית מהבחינה הזאת שהיא מתייחסת לרמת התרומה של העובד לתהליך. התגמול לעובד נע בין 1,500 דולר ועד 7,000 דולר עבור 'גיוס זהב'. "אנחנו רותמים את העובדים לתהליך כדי שיעזרו ויהיו ממליצים של החברה מול החבר שלהם", מסבירה עדי שטרן, VP Human Resources ברדיס לאבס. "יש בונוס כפול להפניה של נשים לתפקידים טכנולוגיים אצלנו בחברה. זו הדרך שלנו לעודד את העובדים ליצור איזון מגדרי".
ההשקעה בחבר מביא חבר היא גם המשתלמת ביותר עבור החברה שכן מתוך 337 קורות חיים שהגיעו השנה דרך עובדי החברה 88% היו רלוונטיים וגויסו 51 עובדים. מחברות השמה, לשם השוואה, הגיעו 1,357 קורות חיים ובוצעו 17 גיוסים.
לוחות דרושים כולל גלאסדור הניבו לחברה 1,611 קורות חיים אך מתוכם גויסו רק 7 עובדים ומלינקדאין הגיעו 8,682 קורות חיים שהובילו לגיוס של 22 עובדים. שאר העובדים שגויסו השנה לחברה - שבסך הכל מעסיקה 300 עובדים - הגיעו דרך מאמצי סורסינג.