13 שאלות שמנהלים שואלים כדי לבחון את אישיותכם - כך תענו
מה מניע אותך בחייך המקצועיים, תאר מצב מלחיץ בעבודה ואיך התמודדת איתו, מה היית משנה בדרך שבה אתה ניגש לאתגר חדש ועוד - אלה חלק מהשאלות שמגייסים אוהבים לשאול. מנכ"ל חברה לגיוס עובדים מסביר מה מסתתר מאחורי השאלות הללו ומייעץ למרואיין כיצד להשיב
המעסיקים כיום לא מחפשים דווקא מועמדים בעלי סט מיומנויות מסוים ושנות ותק רבות. הם רוצים לשכור אנשים שגם יש להם משהו ייחודי להציע – כמו אישיות מיוחדת או בעלי "מיומנויות רכות".
- 19 אלף פניות על 100 משרות; כמה קשה להתקבל לעבודה בסטארט-אפ
- "יש סטיגמה שהעובדים הטובים נמצאים רק במרכז. צריך לנפץ את הבועה הזאת"
- הדבר שבגללו תפסול מנכ"לית לומניס מועמד לעבודה
"למעשה, אם הם מוצאים מועמד שיש לו פחות ניסיון מהאחרים, אך שהוא בעל פוטנציאל צמיחה רב יותר ונראה מתאים יותר תרבותית, מעסיקים עשויים לבחור דווקא בו," כך אומר אדוארד פליישמן, מנכ"ל חברת Execu Search שמתמחה בגיוס עובדים לטווח ארוך וקצר.
כדי להבין האם למועמד יש את המיומנויות הרכות או האישיות שמתאימה לחברה, המעסיק עשוי לשאול את השאלות הבאות:
1. מה הייתה המשימה האחרונה שלך או המיומנות האחרונה שלמדת, ואיך זה היה?
"מעסיקים שואלים את השאלה הזאת כדי להעריך איך המועמד רואה את ההתפתחות המקצועית שלו", אומר פליישמן. הוא ממליץ לענות בפירוט על תהליך למידת המיומנויות החדשות, ולהדגיש שאתם סקרנים ולומדים דברים חדשים כל הזמן.
2. ספר לי על רגע שבו עשית יותר ממה שדרש תפקידך.
המראיין שלכם רוצה לוודא שאתם מחויבים להצלחה. פליישמן: "תנו דוגמה לרגע שבו עשיתם מעל ומעבר. זה יעזור לכם להראות שאכפת לכם לגבי איכות העבודה שלכם".
3. אם החבר הטוב ביותר שלכם היה יושב כאן, מה הוא היה אומר שהוא החלק הטוב ביותר בלהיות החבר שלכם?
מטרת השאלה הזאת היא לקבל תשובה כנה מהמועמד. פליישמן: "הידיעה מה הופך את המועמד לחבר טוב עוזרת למעסיק לקבל תחושה טובה יותר לגבי התאמתו לחברה".
4. אם יכולת לשנות דבר אחד באופן שבו אתה ניגש לאתגרים, מה הוא היה?
זו שאלה שמאפשרת למעסיק להעריך את המודעות העצמית של המועמד ויכולתו להודות שיש גם דברים שעליו עוד לשפר. פליישמן: "כיוון שצניעות היא תכונה חשובה עבור מעסיקים רבים, התגובה לשאלה הזאת היא חשובה".
5. אם היית חיה, איזו היית ומדוע?
זו שאלה חביבה על מנהלים כי היא נותנת להם מושג לגבי מהירות התגובה של המועמד, ודורשת ממנו גם להיות יצירתי וספונטני. פליישמן: "אלו שתי תכונות שיכולות לעזור לפתור כמעט כל אתגר עסקי".
6. מה היה הרגע המספק ביותר בחייך?
פליישמן: "כשמעסיקים שואלים שאלה זאת, הם רוצים לדעת מה מניע מועמד והאם ערכיו מתאימים לחברה".
7. איך המנהל האחרון שלך היה מתאר אותך בשלוש מילים?
פליישמן: "השאלה הזאת נותנת למעסיק הצצה לאופן בו אחרים מעריכים את המועמד".
8. מה מניע אותך בחייך המקצועיים?
השאלה הזאת מיועדת לתת למעסיק מושג לגבי מה מניע את המועמד גם בקריירה שלו וגם כעובד פוטנציאלי. פליישמן: "ככל שההתאמה התרבותית הופכת ליותר חשובה למעסיקים, רבים מחפשים מועמדים שמטרותיהם מתאימות לאלה של החברה, וזה מה שהם מנסים לברר על ידי השאלה הזאת".
9. מה מניע אותך בחייך האישיים?
באופן דומה לקודמתה, מטרת השאלה הזאת היא לקבל מושג על אישיות המועמד ולהעריך טוב יותר את התאמתו התרבותית. פליישמן: "ע"י הבנה טובה יותר של חיי המועמד מחוץ לעבודה, מעסיק יכול לקבל מושג טוב יותר על סוג האישיות של המועמד. כמו כן, השאלה הזאת יכולה לעזור למנהל להבין כמה מונע הוא המועמד באופן כללי בחיים".
10. איזה סוגי תחביבים יש לך מחוץ לעבודה?
פליישמן: "קבלת מושג על האופן בו המועמד מבלה מחוץ לעבודה ועל סוג הפעילויות שהוא מחבב יכולה להוות הצצה מעניינת לאישיותו. תחביבים יכולים להכיל גם מימוש של מיומנויות רכות וקשיחות, שעשויות להיות רלוונטיות לעבודות רבות, ומעסיקים בדרך כלל מעוניינים לדעת מה יש למועמד להציע חוץ ממה שמצויין בקורות החיים שלו".
11. האם תוכל לתאר לי מצב בעבודה שהיה מלחיץ במיוחד עבורך, ואת האופן בו התמודדת איתו?
פליישמן: "כאן נחשפת לא רק יכולתו של המועמד לחשוב בצלילות, אלא גם יכולתו להיות דיפלומטי. למשל, אם המצב המלחיץ היה קשור לטעויות של מישהו אחר, האם יוכל המועמד לתאר אותו בצורה מקצועית ובעלת טאקט? ואם המצב המלחיץ נבע מטעות של המועמד, לקיחת אחריות על כך יכולה להיות משהו שהמעסיק יחבב".
12. אם יכולת לפגוש מישהו מפורסם, מי זה היה ומדוע?
פליישמן: "הידיעה מי הם האנשים שהמועמד היה שמח לפגוש מציעה נקודת מבט מעניינת לגבי אישיותו וערכיו – שני גורמים חשובים בכל הקשור להתאמה תרבותית".
13. האם שיחקת אי פעם בקבוצת ספורט?
פליישמן: "התשובה על השאלה הזאת יכולה לחשוף תכונות אישיות שהן חשובות עבור חברות מסוימות. "למשל, ספורטאי לשעבר יכול להיות שחקן קבוצתי מצוין, או יכול לשגשג דווקא בעבודת סולו. כמו כן, ידוע שלספורטאים יש בדרך כלל אופי תחרותי, לטוב או לרע".