$
רכב

גם בענף היוקרה חוששים מצמצום הטבות המס

יבואני הרכבים היקרים מתאמצים לשכנע את לקוחותים לבצע הזמנות עד סוף השנה, לפני שרפורמת מס הקנייה על פלאג אין הייבריד תיכנס לתוקף ותקטין הטבות של מאות אלפי שקלים בשנה. האתגר של היבואנים בעתיד הקרוב יהיה היצע היברידיים שגדל והולך ביחס ישר לצמצום הטבות המס עליהם

תומר הדר 20:0019.08.19

בימים כתיקונם אוגוסט נחשב לחודש "מת" בענף הרכב הישראלי: הלקוחות נמצאים בתנוחת בטן גב, אולמות התצוגה ריקים מאדם, והיבואנים גם לא ממוקדים במסירות של מכוניות חדשות. אך השנה מורגשת פעילות ערה בפלח שוק שבדרך כלל לא ממש נמצא על הכוונת של רוב יבואני הרכב: שוק היוקרה. במהלך השבועות האחרונים גייסו יבואני רכבי היוקרה את צוותי המכירות כדי לנסות ולשכנע לקוחות למהר ולסגור הזמנות של מכוניות חדשות עד סוף השנה. הסיבה: חשש מוצדק מפני עליית מחיר מטאורית של מכוניות שמצוידות במערכות הנעה פלאג אין הייבריד בשל צמצום הטבות מס החל מינואר הקרוב.

 

 

 

מכוניות פלאג אין הייבריד מצוידות במנוע בנזין או דיזל ולצידו גם מנוע חשמלי. עד כאן מדובר במערכת זהה לזו של מכוניות היברידיות, אך במכוניות פלאג אין הייבריד המערכת החשמלית מאפשרת נסיעה של עשרות קילומטרים בכוחו של חשמל בלבד, לפני שהמנוע השני מתערב – וכדי להטעין את הסוללה החשמלית ניתן גם לחבר את הרכב לשקע חשמלי. מכוניות פלאג אין הייבריד החלו להימכר בעולם במספרים משמעותיים לפני כשלוש שנים, וגם בישראל מספרן נמצא במגמת עלייה מתמדת. אלא שבעוד בעולם המכוניות נרכשות כדי לשמור על הסביבה, בישראל הסיבה אחרת: לחסוך במס.

 

  צילום: עמית שעל

 

ההטבות מגיעות למאות אלפי שקלים בשנה

 

מס הקנייה בישראל על מכוניות מסוג זה הוא 20%, בעוד על מכוניות רגילות שיעור המס הוא 83%, שממנו מנוכים סכומים שמגיעים עד כ־17 אלף שקל ככל שפליטת המזהמים נמוכה יותר. אם מדובר במאזדה 2 קטנה או אפילו ביונדאי אלנטרה משפחתית, אלפי שקלים מהווים סכום משמעותי. במכונית יוקרה, שמצוידת במנוע גדול ומזהם ובתג מחיר של 300 אלף שקל ומעלה, גרסת פלאג אין הייבריד מחוללת פלאים למחיר שלה. הבעיה היא שגם ברשות המסים שמו לב לכך שמאות מכוניות מקבלות הטבת מס של מאות אלפי שקלים, והחליטו לסגור את הפרצה במסגרת שינוי מס הקנייה שייכנס לתוקף בינואר הקרוב. ראשית, שיעור מס הקנייה על מכוניות פלאג אין הייבריד יעלה מ־20% ל־25%, והוא ימשיך לטפס גם ב־2021 ל־30% וכן הלאה בקפיצות של 5% מדי שנה; שנית, גובה ההטבה הירוקה שניתנת על רכבים כאלה יוגבל ל־60 אלף שקל מ־1 בינואר.

 

 צילום: עמית שעל

 

מבחינת יבואני רכבי היוקרה מדובר בחדשות רעות מאוד: רוב רכבי הפלאג אין הייבריד שמשווקים כיום בישראל עוברים בקלות את רף 300 אלף השקל, וחלקם מאמירים בקלות למיליון שקל. היקף הטבת המס כמובן אינו ידוע מכיוון שרק היבואנים יודעים בכמה כסף הרכב נרכש מלכתחילה, אך רואים את הפערים בין מחירי פלאג אין הייבריד ובין מחירי רכבים מקבילים שאינם פלאג אין הייבריד. לדוגמה ב.מ.וו סדרה 7 "רגילה" תעלה לצרכן 1.06 מיליון שקל. דגם הפלאג אין יעלה 765 אלף שקל. פורשה פאנאמרה בעלת מערכת פלאג אין הייבריד עולה 769 אלף שקל, והדגם הרגיל עולה 998 אלף שקל. מחירה הבסיסי של מרצדס E קלאס בעלת מערכת פלאג אין הייבריד הוא כ־450 אלף שקל, והדגם הקרוב ביותר, E 200 שמנועו חלש משמעותית, עולה כ־467 אלף שקל.

 

 

 צילום: עמית שעל

 

הפלאג אין משתלט על שוק חזק ומשמעותי

 

בל נטעה בממדי שוק רכבי היוקרה בישראל. אף שבשנים האחרונות שוק היוקרה חווה ירידה הדרגתית, הוא עדיין שוק חזק ומשמעותי. לפי נתוני איגוד יבואני הרכב, בשבעת החודשים הראשונים השנה נמסרו בישראל 2,672 אאודי, 2,371 מרצדס, 1,898 ב.מ.וו ו־1,089 לקסוס, שלא לדבר על מאות נוספות של קדילאק, פורשה וכיוצא בזאת. בתקופה זו נמסרו בישראל כ־180 אלף מכוניות, כלומר פלח היוקרה מגיע לכ־5% מהשוק.

 

ההתייקרויות עשויות בהחלט להבהיל את הישראלי הממוצע שנוהג במכונית משפחתית. נתונים רשמיים ששחררו אנשי מכירות של יבואני רכבי היוקרה בפני לקוחות פוטנציאליים מורים על התייקרויות בשיעור של 100 עד 150 אלף שקל במכוניות שמחיריהן יותר מ־700 אלף שקל, והתייקרויות של 50 עד 100 אלף שקל במכוניות שמחיריהן 400־700 אלף שקל.

 

הבעיה העיקרית של יבואני רכבי היוקרה אינה רק לשכנע את הלקוחות לסגור הזמנות מהר, אלא גם להיערך להפיכת מרבית המכוניות לפלאג אין הייבריד בעתיד הלא רחוק. יצרני רכבי היוקרה ניצבים בימים אלה מול רגולציה סבוכה ובעייתית במיוחד: בשנה הבאה צפויות להיכנס לתוקף באירופה תקנות זיהום אוויר חדשות ומחמירות, הדורשות להוריד את כמות פליטת המזהמים הממוצעת למכונית. יצרנים שיש להם מכוניות עממיות קטנות ונקיות צריכים פחות לחשוש, אך יצרנים כמו מרצדס, אאודי, מזראטי, ב.מ.וו ודומיהם יודעים שכשרוב המכוניות מצוידות במנועים גדולים המכוונים לביצועים, נמוכים הסיכויים לעמוד בתקנות החדשות. לכן כמעט כל יצרני הרכב משקיעים כיום בפיתוח מערכות פלאג אין הייבריד, כשלב מקדים למערכות הנעה חשמליות.

 

היצרנים ניצבים בפני בעיה נוספת: באירופה מרכזי ערים רבים נסגרים בפני מכוניות רגילות. רק מכוניות פלאג אין הייבריד יכולות להיכנס, כך שרוב היצרנים יציעו בקרוב דגמים שמבוססים ברובם על מערכות פלאג אין הייבריד. כך שגם בעתיד הנראה לעין יבואני הרכב הישראלים יצטרכו להתמודד עם היצע דגמי פלאג אין הייבריד שגדל והולך ביחס ישר לצמצום ההטבות המס עליהם.

 

פגיעה ביבואנים הוותיקים והמקבילים

 

הטלת המס על רכבי פלאג אין הייבריד אינה צפויה לפגוע רק ביבואנים הוותיקים. למעשה חלק ניכר מהיבוא של רכבי פלאג אין הייבריד לישראל אינו מתבצע על ידי השחקנים הוותיקים בענף.

 

לפני כשלוש שנים נכנס לתוקף "חוק רישוי רכב", שמסדיר את הפעילות בענף הרכב הישראלי. חוק רישוי רכב מסדיר בין היתר את מעמדם של סוכני היבוא האישי והיבוא המקביל. כלומר בניגוד ליבואני הרכב הוותיקים, שרוכשים את המכוניות ישר מן היצרן, מדובר ביבואנים שרוכשים את המכוניות מ"דילרים", קרי סוכנים.

 

משרד התחבורה מסרב לפרסם את היקף היבוא האישי של מכוניות בישראל זה מספר שנים, אך לפי הערכות מדובר ביבוא שהיקפו צמח בשנים האחרונות בכ־20% מדי שנה, ובמקרה של היבוא האישי רובו המכריע הוא של רכבי יוקרה. לפי הערכות של סוכני יבוא אישי, פרט למכוניות ספורט ודגמים אקזוטיים, יותר מחצי ממכוניות היוקרה המגיעות ארצה ביבוא אישי הן פלאג אין הייבריד בזכות הטבת המס. כעת, עם צמצומה המשמעותי של ההטבה, צפוי היקף היבוא האישי לרדת משמעותית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x