$
בארץ

המדינה: לדחות על הסף את עתירת בזק לביטול ההפרדה המבנית

בזק עתרה לבג"ץ בפברואר האחרון נגד משרד התקשורת בדרישה לביטול ההפרדה המבנית בינה לבין חברות הבת שלה; המדינה: "בזק לא עמדה בתנאים ובעקרונות בכל הנוגע לקידומה ופיתוחה של רפורמת השוק הסיטונאי"

אביאור אבו 09:5922.09.19

המדינה דוחה את טענות בזק בעתירת ההפרדה המבנית: בזק עתרה לבג"ץ בפברואר האחרון נגד משרד התקשורת, בדרישה לביטול ההפרדה המבנית בינה לבין חברות הבת שלה: בזק בינלאומי, פלאפון ו-yes. בחמישי האחרון הגישה המדינה את תגובתה בה נטען כי "דין העתירה להידחות על הסף מחמת היותה עתירה מוקדמת לעת הזו, טרם השלמת בחינתה של סוגיית ההפרדה המבנית על ידי הצוות המקצועי הייעודי שמינה מנכ"ל משרד התקשורת לשם כך".

 

מעבר לטענה העקרונית האמורה, המדינה מדגישה כי החלטותיה התקבלו במתחם הסבירות המקצועי שלא מקיים הצדקה להתערבות שיפוטית: : "נטען כי "יש לדחות את העתירה לגופה, בהיעדר כל עילה להתערבות שיפוטית בעניין, ומשהתנהלות והחלטות משרד התקשורת ושר התקשורת הינן סבירות ביותר ומצויות במתחם שיקול הדעת המקצועי הרחב המסור למשרד התקשורת בעניינים מסוג זה".

 

המדינה תוקפת בתגובה גם את עצם הטענה כאילו קמה לבזק זכות כלשהי, לאחר שזו מלכחתילה לא עמדה בהתחייבויותיה שלה. בתגובה טוענת המדינה כי במסמך המדיניות בנושא הרחבת התחרות בתחום התקשורת הנייחת – שוק סיטונאי, הובהר במפורש כי יש לבחון את התפתחות השוק הסיטונאי ואת האפשרות שתיגרם פגיעה בתחרות וכי "החברה ממילא לא עמדה בתנאים ובעקרונות שהותוו במסמך המדיניות ובהוראות האסדרה שנקבעו בהמשך לשם יישומו, בכל הנוגע לקידומה ופיתוחה של רפורמת השוק הסיטונאי".

 

משרד התקשורת ביקש לדחות את הדיון ארבע פעמים מאז פברואר וכאמור הגיש את תגובתו בחמישי האחרון. עתה, נדרש בג"ץ להכריע בעניין, טרם נקבע מועד לדיון בעתירה.

 

שלמה רודב יו"ר בזק שלמה רודב יו"ר בזק

 

 

ההפרדה מבנית בבזק

ההפרדה המבנית של חברת בזק מחברות הבת שלה יושמה בשנת 1994 לקראת פתיחת תחום הסלולר לתחרות, במטרה למנוע מבזק לנצל את המונופול שלה בתחום התקשורת הנייחת לתחומים אחרים בשוק התקשורת. הממשלה חששה שבזק תשתמש בהון שצברה על-מנת להציע מחירים שוברי שוק ללקוח, כך שלא יוותר סיכוי לכניסת מתחרות חדשות. ההפרדה נועדה להבטיח כי בזק, שהייתה בזמנו ספק התשתיות הבלעדי וסיפקה שירותי תשתית גם לחברה החדשה סלקום, תתייחס למתחרותיה ולחברות הבת באופן שוויוני ככל הניתן. כחלק מרישיונה של בזק היא נדרשת במניעת העברת מידע מסחרי לחברות הבת שלה ובהפרדת: הנהלות - מערכת עסקית, מערכת כספים, מערכת שיווק; נכסים ועובדים.

 

ההפרדה המבנית בין בזק לחברות הבת שלה מגבילה את תחומי פעילותה של החברה האם לפעילות בתחום התקשורת הנייחת בלבד: טלפוניה קווית ותשתית אינטרנט. כלומר, בתחומי תקשורת אחרים: סלולר, שיחות בינ"ל, גישה לאינטרנט ("ספק") ושידורי טלוויזיה רב-ערוצית, רשאית בזק לפעול באמצעות חברות בת אך לא בעצמה.

 

למרות ההפרדה המבנית, הותר לבזק לשווק סלי שירותים משותפים – דאבל או טריפל – עם החברות הבנות שלה ולהפך, אך בתנאי שהחבילות יהיו פריקות. כלומר, על החברה לאפשר למנוי לרכוש בנפרד כל שירות בתנאים זהים לאלו בהם השירות ניתן במסגרת סל השירותים המשותף. בפועל, תנאי זה מגביל את בזק מלהציע חבילות במחירים מוזלים לצרכן ועל כן נמנעה לאורך השנים מלצאת במהלכים כאלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x