"הפיקוד הבכיר ברשות הכבאות לא נערך למרות התרעה שצפוי גשם כבד"
גורם במחוז דן של הרשות מספר על כאוס במרכז השליטה של הרשות בשעות שבהן אירע אסון ההצפה במעלית: "היה מחדל. היו חייבים לתגבר את המוקדנים. מרוב טלפונים לא היה להם זמן לשגר אותנו לשטח"
בעקבות האסון בשבת בתל אביב שבו נספו סתיו הררי ודין שושני לאחר שהמעלית בבניין שבו התגוררו בשכונת התקווה נתקעה והוצפה במים, נשמעה אתמול ביקורת על תפקוד מרכז השליטה (משל"ט) החדש של רשות הכיבוי וההצלה ועל כך שהוא לא תוגבר למרות התרעות על כמות משקעים חריגה.
- שניים נלכדו במעלית בחניון שהוצף בת"א - וטבעו למוות
- 2,700 עובדי הכבאות יקבלו 6,500 שקל כל אחד
- ההסתדות לארדן: נחדש סכסוך העבודה בשירותי הכבאות
למוקד הגיעו בשבת אלפי טלפונים של אזרחים - אך רבים מהם לא נענו בשל העומס והיעדר כוח אדם מספק. במוקד, שאחראי על כל גוש דן היו בשבת שלושה מוקדנים בלבד, שתוגברו רק כשהיה כנראה מאוחר מדי. אתמול החל תחקור האירועים ובמסגרת זו הגיע למשל"ט נציג של המשרד לביטחון פנים. גם משטרת תל אביב חוקרת את האירוע ובשלב זה מתמקדת בהבנת הזירה ונסיבות האסון; לא מן הנמנע שבהמשך גם כבאים יידרשו לתת עדות.
השר לביטחון פנים גלעד ארדן הנחה אתמול את מבקר המשרד לקיים בדחיפות ביקורת ותחקור של היערכות משטרת ישראל ורשות הכבאות וההצלה בסוף השבוע כולל פריסת הכוחות, בדגש על מוקדי החרום, איושם ותפקודם.
בסיכום ביניים של האירועים מסרה אתמול רשות הכיבוי כי האירוע בתל אביב שבו ירדו 74 מ"מ גשם בשעתיים, שהביא לקריסה מוחלטת של מערכת הניקוז, הוא מסוג האירועים שלא ניתן לדעת מראש אם ומתי יתרחשו. מנגד, החל לרוץ אתמול בין הכבאים בוואטסאפ צילום, שהגיע לידי "כלכליסט", של ההתרעה שהעביר השירות המטאורולוגי למשל"ט משעה 06:55 בבוקר כי "כמות הגשם הצפויה: 50 עד 75 מ"מ" .
גורמי כבאות טוענים לחוסר היערכות מספקת של הפיקוד הבכיר בראשות נציב הכבאות רב טפסר דדי שמחי ומפקד מחוז דן תת־טפסר רונן מכטייב, שלא דאגו מראש לתגבור ניכר של מוקדנים לצורך קבלת שיחות ולתוספת כבאים בשטח. לדברי גורם במחוז דן, "בכל התחנות במחוז עבדו בהתחלה בסדר כוחות רגיל, למרות האזהרה. למעשה הם ידעו כבר בשעות הבוקר שצפויה כמות אדירה כזו של גשם והיו צריכים לתגבר. אבל לצערי יש הנחיה של הנציב שלא לשלם שעות נוספות לכבאים. הוא חוסך בתשלומים האלה לטובת העברת תקציבים לדרג המטה".
אולם צריך לקחת בחשבון שהביקורת הזו קשורה בין השאר למלחמה המתמשכת שבין ארגון הכבאים בראשות אבי אנקורי לבין הנציב שמחי. האסון הטראגי מעלה לפני השטח שוב את המחלוקות בין הצדדים. אחת מהן קשורה לאותו מרכז שליטה בחולון, שנפתח לפני כשנה. המרכז אמור להחליף את המוקדים בשש תחנות הכיבוי בגזרת המחוז. בינתיים מתקבלות בו שיחות מאזור תל אביב, חולון ובני ברק, ובהמשך אמור המוקד להחליף גם את המוקדים בתחנות הרצליה, רמת גן וגבעתיים.
לדברי גורם במחוז, "המשל"ט אמור לתת מענה ל־1.5 מיליון איש, כשהוכנסו אליו התחנות הכי קשות במחוז מבחינת מספר האירועים. מתוך 14 מוקדנים שצוותו למשל"ט שישה לא עברו קורס מתאים. השקיעו הרבה כסף באיחוד רמ"די המבצעים המקומיים במשל"ט המחוזי, אך לבסוף ראינו שהוא לא מסוגל לתת מענה בעת אירוע חריג. הוא פשוט קרס תחת העומס. בשבת האחרונה בבוקר היו בו בסך הכל 3 מוקדנים, שזה פשוט בלתי נתפס".
לדברי הגורם, בנוסף, "למרות ההתרעה המוקדמת למזג אוויר קיצון, סדר הכוחות של כבאים לא היה שונה. כוחות בשטח, ואני ביניהם, שטיפלנו בארועי חילוץ מצילי חיים, לא הצלחנו לתפוס בקשר את המוקד, הבנו שמתחולל פה כאוס אמיתי. היה טירוף של טלפונים, ולא היה להם אפילו זמן להרים את הראש כדי לשגר אותנו לאירועים ולהיות מולנו בקשר. היו חייבים לתגבר את המוקדנים ואת הכבאים. זה מחדל".
לגבי הטענות על איוש מוקד השליטה המחוזי בשלושה אנשי צוות בלבד מסרו ברשות הכיבוי כי "קצין האג"מ הורה על תגבור המשל"ט המחוזי בו שהו 3 מוקדנים, נוסף על תגבור של הרמ"דים של חולון ותל אביב". בכיר במערך הכיבוי אמר אתמול כי "אין אפשרות להיערך לפיק כזה של שיחות באף גוף".
עוד נמסר מרשות הכיבוי כי "החל משעות הבוקר המאוחרות ולאור ההחמרה המשמעותית במזג האוויר בוצע תגבור מיידי של צוותים מתחנות המחוז, כמו גם 3 צוותים ייעודים מיחידת להבה המיומנים בחילוצים מורכבים".