פרסום ראשון
מטופלי הקנאביס הרפואי לבג"ץ: "חיינו נתונים בידי נהג שיכור"
לטענת המטופלים שעתרו לבג"ץ, צו הביניים שהוציא על דחיית רפורמת הקנאביס לא יושם, והם אולצו לשלם כ-20 שקל בממוצע לכל גרם במקום 10, דבר ששינה את רצף הטיפול שלהם; עוד הם דורשים כ-3 חודשים נוספים לדחיית רפורמת הקנאביס, שעלולה להביא את חברות הקנאביס לקשיים נוספים
עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי הגישה עתירה היום (א') לבג"ץ, במסגרתה התנגדה להצעת המחיר של משרד הבריאות לקנאביס רפואי.
- משרד הבריאות: ממליצים על מחיר של 150 שקל לכל 10 גרם קנאביס
- מטופלת בקנאביס רפואי: "משרד הבריאות החליף לי טיפול רפואי על דעת עצמו"
- אהוד ברק: "נספק קנאביס מיובא במחירים של ישראל, למרות שבחו"ל יקר יותר"
הצעת משרד הבריאות עומדת על 150 שקל לכל 10 גרם קנאביס רפואי, לעומת כ-370 שקל לכל כמות קנאביס רפואי שהמטופל צורך כעת.
בנוסף, העמותה דורשת מבג"ץ להוסיף 3 חודשים למועד תחילת יישום רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות, שבג"ץ קבע שיחול ב-31 למרץ 2020, באמצעות צו ביניים מה-6 באוקטובר 2019.
הדרישה מגיעה לאחר שלטענתם צו הביניים לא יושם ובמסגרת הרפורמה העלו חברות הקנאביס הרפואי את מחיר הצמח מכ-10 שקל בממוצע לכ-20 שקל בממוצע והדבר שינה, לטענתם, את רצף הטיפול הרפואי שלהם. "מיום הנפקת צו הביניים", נכתב בבקשה, "צו זה לא קוים. וכל יום שצו זה מוסיף להיות מופר בידי מי מהחבים בו, יתווסף על תוקפו, כך שהצו לא יפוג במועד שנקבע לו אלא יעמוד בתוקפו למשך עוד מספר ימים שווה למספר הימים הכולל בהם הופר".
החברות חוששות שלא יחזיקו מעמד
חברות הקנאביס הרפואי, מאידך, חוששות שאם ביהמ"ש יחליט להיענות לבקשה ולהאריך בתקופה נוספת את ה'אסדרה הישנה' (המצב טרום קיום רפורמת הקנאביס הרפואי), חלקן לא תוכלנה להחזיק מעמד לאור ההשקעות שלוו בעמידה בתקנים הנדרשים על ידי משרד הבריאות, ההשקעות שיידרשו להחזיר חלק מהפעילות הנדרשת לעמידה ב'אסדרה הישנה', וכל זאת בזמן שהמחיר ימשיך להיות המחיר טרום הרפורמה.
תוספת של 3.5 חודשים עד להחלת הרפורמה של משרד הבריאות תמשיך את אי הוודאות של שוק הקנאביס הישראלי. למעשה משרד הבריאות עצר את קבלת ההחלטות שלו, לטובת קבלת החלטות בג"ץ. גורמים בשוק הקנאביס סוברים כי אלו האחרונות יביאו את המשרד לפרשן את ההחלטות כך שיתאימו להכוונתו את רפורמת הקנאביס הרפואי שיישם, ובכך אי הוודאות והבג"צים העתידיים ימשיכו. כל אלה יעכבו את התפתחות השוק, ויש הסוברים כי גם את הייצוא ממנו.
משרד הבריאות כתב בעבר, כי הוא לא מוותר על התקינה המחייבת את מעבר מוצרי הקנאביס הרפואי לבדיקה במפעל, כדי לוודא תקינותה ושהייצור מתבצע בחדרים נקיים. לפי המשרד, "אין כל מקום לאפשר ייצור מוצרי קנאביס בתנאים ובסטנדרטים שאינם הולמים ייצור של מוצרים רפואיים" והוסיף, כי "אין כל אפשרות לחזור למצב שבו שיטות הייצור ומנגנוני הבטחת בטיחות ואיכות המוצרים, לא יהלמו את ייצורם של מוצרים לשימוש רפואי".
אולם, תקינת המוצרים מייקרת את מוצרי הקנאביס הרפואי בכ-15%-30% ממחירם טרום דרישת התקינה, שכאמור עמד על 370 שקל לכל כמות שנרשמה למטופל על ידי הרופא המטפל.
"מה שמעניין הצדדים - לריב על רווחים"
על הצעת המחיר של משרד הבריאות, שמנסה לגשר באופן זמני על צרכי השוק, כתבה העמותה בעתירה כי המשרד "מציע תמחור מקל לאוכלוסיית הילדים על מנת למסמס את הבעיה כולה, באופן שתתבטא במלוא עוצמתה אף על אוכלוסיית הילדים רק בעוד מספר שנים כשיהיו בגירים. זאת לצד האקסיומה המוסרית הבסיסית שאין מבדילים בין דם לדם ואין דמו של ילד סמוק מדמו של מבוגר".
העמותה ממשיכה וכותבת, כי "נראה שכל מה שמעניין את הצדדים הוא לריב זה עם זה על רווחיהם ולא על טובת החולים. אין עוד בפי המילים להביע את מצוקת קהילתי, או את הזעזוע מן הזילות שנוהגים בה אלו האמורים להיות האמונים על שמירת שלומה ובריאותה. אנו חשים כי חיינו נתונים בידיו של 'נהג שיכור', הנוהג בהם בפראות ובלא כל שימת לב להוראות החוק תוך פגיעה באזרחים תמימים ואף קטינים וחסרי ישע".
המטופלים גם דורשים מבג"ץ להשית הוצאות לדוגמא על משרד הבריאות ועל חברות הקנאביס הרפואי שהפרו את צו הביניים שלו מה-6 לאוקטובר השנה.