אהוד ברק: "נספק קנאביס מיובא במחירים של ישראל, למרות שבחו"ל יקר יותר"
יו"ר אינטרקיור וקנדוק הגיע לנתב"ג לקבל את משלוח ייבוא הקנאביס המסחרי הראשון שהגיע לישראל במסגרת הסכם בין ענקית הקנאביס הקנדית טילריי לבין קנדוק, שבבעלות אינטרקיור. אהוד ברק: "הייבוא נועד, בראשונה, לרווחת המטופלים שבמצוקה"
הקנאביס המיובא מקנדה הגיע לראשונה לישראל וזכה לקבלת פנים חמה מאהוד ברק, יו"ר חברת הקנאביס הרפואי 'קנדוק' וחברת האם הציבורית שלה 'אינטרקיור'. זאת לאחר שאינטרקיור דיווחה בסוף השבוע האחרון (ה'), כי חברת הבת שלה חתמה על הסכם אסטרטגי עם ענקית הקנאביס הקנדית 'טילריי', שבמסגרתו תייבא עד 2.5 טון מוצרי קנאביס מחברת הבת של טילריי בפורטוגל, וכי משלוח ראשון של 250 קילו בדרכו לישראל.
- אינטרקיור קיבלה בלעדיות ל-7.5 שנים למכירת מוצרי קנאביס של טילריי בישראל
- ברק רוזן חטף לאהוד ברק את פעילות תיקון עולם בישראל
- אינטרקיור השמיטה נתונים כספיים ונקנסה
מניית החברה השלימה את יום המסחר שבו דיווחה על ההסכם בזינוק של 19.4% במחיר מנייתה, כאשר היא ציינה כי ההסכם כולל גם ייצוא של עד 5 טון לחברת הבת של טילריי בפורטוגל ובלעדיות למכירת מוצרי טילריי בישראל לתקופה של 7.5 שנים. אך היום מנית החברה הגיבה בירידה של 5.5%, ונראה כי המשקיעים אינם מתרגשים ממסיבת העיתונאים של ברק בנתב"ג בנושא.
חלק מ-250 הק"ג הגיעו כבר אתמול (שבת) לנתב"ג, והפך למשלוח הקנאביס המסחרי הראשון שהגיע לישראל מתוך 5 טון קנאביס רפואי שמשרד הבריאות אישר לכלל המבקשים לייבא.
למשרד הבריאות הגיעו 14 בקשות ייבוא מטעם 6 גורמים שונים, הנאמדים בכ-10 עד 12 טון קנאביס. על פי משרד הבריאות, משלוח הקנאביס הבא אמור להיות זה של חברת 'בזלת פארמה', המפעילה את מפעל הקנאביס הגדול בישראל.
אהוד ברק מסר ל'כלכליסט', כי "הייבוא המסחרי הראשון של מוצרי קנאביס רפואי באיכות גבוהה לישראל נועד, בראשונה, לרווחת המטופלים הנמצאים במצוקה. קנדוק תספק את המוצרים המיובאים במחירי השוק בישראל ובהתאם להנחיות שיקבעו חרף העובדה שהמחירים בחו"ל גבוהים יותר. ההסכם האסטרטגי עם Tilray, כולל גם הסכם לייצוא ומכירת מוצרי קנאביס רפואי של קנדוק בהיקף 5 טון מישראל במהלך 2020, בכפוף להתרת הייצוא. קנדוק תמשיך לפעול בהתאם למסורתה כשהיא רואה לנגד עיניה קודם כל את טובת המטופלים".
יש הרואים בהסכם ניצנים של מיזוגים ורכישות שיאפיינו את שנת 2020 בקנאביס הישראלי. רועי אייזנמן, יו"ר אוורסט בנק השקעות שמקים קרן השקעות בקנאביס עם נני מעוז, לשעבר מנכ"ל בנק ההשקעות של מגדל, אמר לכלכליסט, כי "ההסכם בין 'אינטרקיור' ל'טילריי' הוא סנונית לשיתופי פעולה וגישושים לרכישות ומיזוגים שיאפיינו את 2020. אפשרות סבירה היא שחברות ישראליות יהפכו למוקדי המחקר והפיתוח של ענקיות הקנאביס הקנדיות".
אך בעוד המשקיעים נלהבים, מטופלי הקנאביס הרפואי חוששים מהאמרת מחירים. דנה בר און, יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי, אמרה לכלכליסט, כי "כשמחירי הייצור המקומי מרקיעים שחקים, ורוב המלאי המקומי תקוע במעבדות ומפעלים בגלל רגולציה מכבידה, ברור ש'הפיתרון ההגיוני' הוא לייבא תוצרת זרה שתייקר את הטיפול לחולים אף יותר. כל זאת במקום להקל את הרגולציה הנדרשת לחברות ולשחרר את התוצרת המקומית משלשלאותיה. משרד הבריאות רודף אחרי הזנב של עצמו כדי לכסות על כישלון הרפורמה, ושוב מי שישלם את המחיר יהיו החולים הקשים ביותר במדינת ישראל."
יש לציין, כי משרד הבריאות הצהיר כי צעד הייבוא נועד לענות על המחסור הזמני הקיים בשוק הקנאביס הרפואי הישראלי, בשל חוסר יכולת המגדלות המקומיות להיענות לו ברבעון הראשון של 2020. המשרד גם הצהיר כי אישור הייבוא הינו זמני ולעת זו חד פעמי, וכי אין כל וודאות כי יאשר ייבוא של קנאביס רפואי נוסף על הבקשות שאושרו.
קנדוק פארמה מסרה, כי המשלוח יאפשר לה ולטילריי לספק מוצרי קנאביס רפואי (T20 ו-T15), שעל פי משרד הבריאות עומדים כרגע במחסור, וכי מחירי התוצרת של טילריי יימכרו על ידי קנדוק במסגרת תחרותית.