$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הממשלה מדרדרת עוד 1,700 משפחות לחרפת רעב

משרד החקלאות עוצר תוכנית לחלוקת מזון למשפחות בדואיות שעלותה רק 600 אלף שקל בשנה, בטענה שהמימון צריך לעבור לרשויות המקומיות. מדובר במיזם המזון השני שמוקפא מתחילת השנה

שחר אילן 06:5229.01.20

הממשלה ממשיכה לנטוש את המשפחות הרעבות בישראל: משרד החקלאות מפסיק מיזם של עמותת לקט ישראל לחלוקת עודפי פירות וירקות ל־1,700 משפחות בדואיות.

 

 

 

זאת למרות שעלות המיזם היתה רק 600 אלף שקל בשנה. במשרד אומרים שבשל ההשקעות הגדולות במגזר הבדואי, מימון המיזם צריך לעבור לרשויות המקומיות.

 

מימין: שר החקלאות לשעבר אורי אריאל ומנכ”ל עמותת לקט ישראל גידי כרוך מימין: שר החקלאות לשעבר אורי אריאל ומנכ”ל עמותת לקט ישראל גידי כרוך צילומים: ענר גרין, ארכיון לקט ישראל

 

 

הפקרת המשפחות הבדואיות הנזקקות מסמנת מגמה של זלזול מצד הממשלה בחשיבות הביטחון התזונתי. כפי שפורסם ב”כלכליסט”, בתחילת השנה הפסיק משרד הרווחה את פרויקט הביטחון התזונתי של 11 אלף משפחות עניות במיוחד.

 

במסגרת הפרויקט שהופסק כעת, מבצעת עמותת לקט ישראל קטיף הצלה של עודפי פירות וירקות שאחרת לא היו נקטפים בשל חוסר כדאיות.

אמא ובן בדואים אמא ובן בדואים צילום: אוהד צויגנברג

 

החברה הבדואית בדרום היא האוכלוסייה הענייה בישראל. היא מתאפיינת במשפחות מרובות ילדים שחלקן סובלות ממחסור במזון ובמזון בריא במיוחד.

 

העניים ביותר: הבדואים העניים ביותר: הבדואים

המיזם בוצע דרך משרד החקלאות בשל האחריות שלו לרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים בנגב. על פי הסיכום בין משרד החקלאות לעמותת לקט ישראל, העמותה אמורה להוסיף שקל על כל שקל של המשרד, כלומר עוד 600 אלף.

 

בפועל אומרים בעמותה ששווי המזון הנקטף גדול פי ארבעה. בשנה האחרונה חולקו 70 טון של פירות וירקות, שישה קילו לנפש בחודש. במסגרת המיזם מועסקים 20 פועלים בדואים בקטיף ונערכו 60 סדנאות לתזונה נכונה. האספקה למשפחות נעשית באמצעות עשרה מרכזי חלוקה.

 

84 משפחות מקבלות במסגרת המיזם חבילות של פירות וירקות בעיירה הבדואית בנגב חורה. מנהל המרכז הקהילתי בחורה ד"ר עלי אלקעאן אמר ל”כלכליסט” שבמשפחות רבות יש 8‑ 9 ילדים או יותר, וכי רבות מהן הן משפחות חד הוריות שהאב עזב אותן.

 

לדבריו, "יש משפחות שתלויות בסיוע הזה. אין להן מקור אחר. הן לא יכולות לעמוד בהוצאות האלו". הוא מציין שהמיזם גם תרם מאוד לפיתוח תרבות התנדבות ביישוב משום שחלוקת המזון לחבילות נעשית על ידי מתנדבים. בנוסף, בחודש הרמדאן מתארגנת ביישוב התרמה של מוצרי מזון נוספים למשפחות הנזקקות.

 

מחלישים את הנזקקים

 

מנכ"ל לקט ישראל גידי כרוך אמר ל”כלכליסט” כי "מי שנפגע מהקיצוץ זה אנשים שלא יכולים לצעוק. אני לא יודע מה האנשים האלה יעשו, מאיפה הם יקבלו מזון". כרוך ציין כי החלוקה נמשכת בשלב זה בהתאם ליכולת של העמותה. "הארגון עושה כל מאמץ להמשיך, אך לא נוכל לצערי לעמוד בכך לאורך זמן".

 

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה ש"המשרד פעל בשותפות עם לקט ישראל במשך ארבע שנים, לשם אספקת מזון שוטפת, כחלק מהדאגה לביטחון התזונתי ביישובי הבדואים. המשרד פועל להמשיך את הפרויקט באמצעות התקצוב המועבר לרשויות המקומיות שרשאיות לקדם ההתקשרות עם לקט ישראל”.

 

במשרד מציינים שבמסגרת תוכנית החומש לפיתוח כלכלי וחברתי ביישובי הבדואים בנגב מקצה המדינה יותר מחמישה מיליארד שקל לחמש שנים.

 

מגלגלים אחריות

 

בינתיים לא נמצא פתרון לחידוש מיזם הביטחון התזונתי של משרד הרווחה. זאת למרות שהסכום הדרוש לכך עומד על 1.7 מיליון שקל בלבד. כמה חברי כנסת, ביניהם אורי מקלב מיהדות התורה ואורלי פרומן מכחול לבן, פנו ליו"ר ועדת הכספים של הכנסת ח"כ משה גפני לערוך דיון חריג של הוועדה בנושא.

 

גפני אמר ל”כלכליסט” כי "משרד האוצר מקמץ את ידו ואגף התקציבים אומר שאין תקציב והחשב הכללי אומר שהוא לא משלם. אני מעריך שאקיים דיון”.

 

בין משרדי הממשלה מתגלים הבדלי גרסאות. ממשרד האוצר נמסר כי "כאשר שתגיע בקשה, נדון בה". ממשרד העבודה והרווחה נמסר כי ”המשרד פנה כמה פעמים למשרד האוצר לקבל תקציב ייעודי להמשך התוכנית, אך טרם נענה”.

x