סודות החופשה
מגיפת הקורונה: עד כמה באמת מסוכן לטוס, והאם מסכה בטיסה תעזור?
נגיף הקורונה זורע בהלה ברחבי העולם, גובה קורבנות בנפש ופוגע קשות גם בענף התעופה. המרכז האמריקאי למניעת ובקרת מחלות פרסם תרשים שמסביר מה הסיכון להידבקות בזמן טיסה בהתאם למרחק הישיבה מאדם חולה. וגם - מה היעילות של מסכות?
מספר המתים מהתפרצות נגיף הקורונה ממשיך לעלות, השווקים הפיננסיים מגיבים בירידות וחברות תעופה מבטלות טיסות.
- דרמה בוול סטריט: דאו ג'ונס בטריטוריית תיקון - נמוך ב-10% מהשיא
- מחכים לחיסון: מתי ייעצרו הנפילות בשווקים
- כך הופכת הקורונה לאיום הגדול על ישראל
על רקע המצב, המרכז האמריקאי למניעת ובקרת מחלות (CDC) פרסם הנחיות המסייעות לנוסעים לקבוע אם הם בסיכון להידבק בנגיף. בהנחיותיו מפרט ה-CDC מה הסיכון לחשיפה לנגיף בזמן טיסה על סמך קרבת מקום מושבכם למושב של נוסע חולה, ומה ניתן לעשות כדי לצמצם את סיכון ההידבקות.
על פי ההנחיות, אנשים שישבו בזמן טיסה בטווח של שני מטרים מאדם חולה המציג תסמינים של הזיהום שאושרו במעבדה, נמצאים בסיכון בינוני לחשיפה. מרחק זה הוא בערך שני מושבים לכל כיוון, ממטייל אחר שמגלה סימפטומים כמו חום, שיעול או קשיי נשימה.
בתרשים הישיבה של ה-CDC (המצורף כאן למטה) מופיעות רמות הסיכון להידבקות בנגיף על פי מרחק הישיבה מנוסע נגוע. אם לא שבתם מסין, או גרתם, טיפלתם, או שהיתם באופן אינטימי עם מישהו הסובל מהזיהום, ואתם יושבים במרחק של שתי שורות - אך לא בטווח של שני מטרים - מנוסע חולה, הסיכון שלכם להידבק בנגיף הקורונה נמוך.
אנשים הנמצאים בסיכון גבוה הם אלו שהיו בקשר קרוב או נסעו לאזורים מוכי קורונה, ואילו אלה שבקושי בילו זמן באותו החדר או רק חלפו על יד מישהו עם תסמינים של המחלה, הסיכויי שיידבקו נמוך.
לאנשים בסיכון גבוה ובינוני, נדרש בידוד מיידי, מציינים ב-CDC, ויש להגביל את הטיסות לתחבורה רפואית. (בשטח, זה אמבולנס בלבד, אם כי רכבים פרטיים מותרים אם יושביהם חובשים מסכות פנים). אנשים בסיכון נמוך צריכים להימנע מנסיעות מסחריות למרחקים ארוכים באמצעות מטוס, רכבת או אוטובוס, כמו גם בתחבורה ציבורית, וכן להימנע מפעילויות ומגע עם אחרים בזמן שהם עם תסמינים.
האם מותר ללבוש מסכת פנים רפואית בטיסות?
על פי ה-TSA, רשות הביטחון והתחבורה האמריקאית, מותר ללבוש מסכת פנים בטיסה. למעשה, באזורים שונים בעולם, כמו אסיה, חבישת מסכות היא מחזה שכיח למדי הן במטוסים והן בחיי היומיום.
האם מסכת פנים יכולה למנוע הידבקות בקורונה?
לפי הידוע, העברת נגיף הקורונה מוגבלת למרחק השתעלות או התעטשות - שהוא בין מטר עד שניים וחצי. אם נדבקתם בנגיף כזה במטוס, זה כנראה בגלל אדם שישב בשתי השורות מסביבכם.
האם מסכה תעזור?
בערך. "אם אדם עם תסמינים לובש מסכה, הוא יתעטש לתוכה במקום לאוויר. לכל הפחות, הוא צריך להתעטש או להשתעל לבד חזק דמוי טישו, כמו שלימדו אותנו בילדות", אומר ד"ר וואיי האונג יו (Wai Haung Yu) רופא העוסק במחקר שמרבה בטיסות.
אבל אם אתם בריאים וחובשים מסכה בכדי לנסות להימנע מחיידקים, "לא מובטח שהיא תגן עליכם מפני נגיף כלשהו, במיוחד אם אתם לא מבטיחים שהיא מתאימה לכם כראוי", הוא אומר. חלקיקי נגיף הקורונה קטנים יותר מאלו המסוננים על ידי רוב המסכות הללו, ולכן הם לא בהכרח ייחסמו. גודלו של חלקיק נגיף הקורונה הוא 0.1 מיקרון, לעומת 0.3 מיקרון הנחסם על ידי רוב המסכות.
יחד עם זאת, ד"ר יו אומר שרוב המטוסים מצוידים במערכות סינון HEPA ופעולת החלפת האוויר במטוס היא תכופה למדי - בערך 20 עד 30 פעמים בשעה. סינון זה אמור להסיר 99.7% מכל החלקיקים באוויר, כולל חומרים ביולוגיים.
בסופו של דבר, אם חבישת מסכה מעניקה לכם שקט נפשי, אתם יכולים לנקוט באמצעי הזהירות הזה. בנוסף, ייתכן שתראו דיילים בריאים שהחליטו לחבוש מסכות כאמצעי זהירות, במיוחד בטיסות לאזורים שבהם נמצא הזיהום.
מה שיכול לעזור הוא גרגור של יוד Povidone שיכול לעשות די-אקטיבציה של הנגיף בפיו של אדם נגוע על מנת להפחית את סיכויי ההעברה לאחרים. עם זאת, הדבר לא יסיר את הנגיף מגופו של האדם.
אם החלטתם להשיג מסכה, איזו מהן עליכם לקנות?
כל המסכות מפרטות את יעילותן בתיאורן ויציינו את אחוז החלקיקים שהן יכולות לחסום. לדוגמה, מסכה הרשומה כ-N95% תחסום 95% מהחלקיקים, N99% חוסמת 99% - וכך הלאה. מסכת מטופלים רגילה ככל הנראה תחסום לחות, אך מכיוון שהיא לא אטומה לחלוטין, היא לא בהכרח תגן עליכם, ועדיין קיים הסיכון לשאיפת הנגיף.