$
דעות

סגר מתמשך ביהודה ושומרון – פגיעה קשה בענף הבנייה

האינטרס הלאומי הוא אמנם, בראש ובראשונה, לדאוג לבריאותם של אזרחי המדינה, אך צריך לוודא שגם הפועלים הפלסטינים ימשיכו להתפרנס בכבוד, ולא תיגזר עליהם אבטלה כפויה, שעשויה להוביל לצעדים נואשים ביניהם הצטרפות לארגוני טרור

מאיר אביגל 07:0613.03.20

בימים טרופים אלה, שבהם "משבר הקורונה" משתלט על חיינו, אחד התחומים במדינה העלול להיפגע קשות מן ההגבלות וצעדי המניעה לעצירת התפשטות הנגיף, הוא ענף הנדל"ן בכלל וענף הבנייה בפרט. דיון מדיני מתקיים בימים האחרונים בדבר סגר אפשרי על יהודה ושומרון, מה שימנע את כניסתם של פועלים פלסטינים לארץ ויגרום לפגיעה משמעותית בבנייה, הן ברמת פרויקטים של בנייה רוויה והן בפרויקטים של בנייה פרטית ושיפוצים.

 

בריאות תושבי ישראל היא מעל לכול, אך בעיניי יש לבצע את ההגבלות על שטחי יו"ש בתבונה, בהכרה ובמידתיות הראויה, וכן לאפשר לפועלים פלסטינים מסוימים להיכנס ולעבוד בישראל. למהלך גורף ודרסטי של סגר כללי יהיו השלכות חמורות על הענף.

 

 

 

שלא כמו משבר בענף הנופש והתיירות, ביום שבו ייפתחו השמיים לפעילות סדירה, המטוסים ישובו להמריא. לעומת זאת, כאשר בנייה נעצרת, לוקח זמן להחזיר את המצב לקדמותו ובינתיים נגרמים נזקים בלתי הפיכים באתרי הבנייה. בנייה היא תחום תהליכי ועצירתה, בשלבים שונים, גורמת לנזקים בשטח ולעלויות נוספות.

 

פועלי בניין פועלי בניין צילום: בלומברג

 

יתרה מזאת, ענף הבנייה הוא תחום שיש אינטרס לאומי לנסות ולהוריד את המחירים בו עבור רוכשי הדירות, ועוד במצב בו הביקוש לדיור עולה בהרבה על ההיצע הקיים. אם לפועלי הבניין הישראלים לא תהיה תחרות מצד הפועלים הפלסטינים, הם יעלו את מחיריהם באחת, וכך, עליית המחירים תיגרר ותושלך על כיסם של המשתכנים העתידיים, בבניינים שמי יודע מתי תושלם בנייתם.

 

נקודה נוספת שיש לחשוב עליה - מה דינם של היישובים היהודיים שמעבר לקו הירוק? האם אליהם יוכלו להיכנס הפועלים הפלסטנים או לא? ואם כן – מדוע שלא יוכלו לעבור לשטחי המדינה?

 

מעבר לכך, כידוע, ענף הבנייה נשען על כח אדם ישראלי (יהודים וערבים כאחד) אך חלק ניכר ממנו הם פועלי הבניין הפלסטינים המגיעים לעבוד באתרי הבנייה בישראל, שרובם הם מאזור חברון ומאזור השומרון.

 

האינטרס הלאומי של מדינת ישראל הוא אמנם, בראש ובראשונה, לדאוג לבריאותם של אזרחי המדינה, אך אינטרס בלתי נפרד הוא שהפועלים הפלסטינים ימשיכו להתפרנס בכבוד, ולא תיגזר עליהם אבטלה כפויה, המובילה, כפי שאנו עדים לה בעזה, להצטרפות לארגוני טרור בעקבות תחושה אישית של 'אין לי מה להפסיד'.

 

אנו נהנים משקט ביטחוני יחסי בגזרת יו"ש, כיוון שהפלסטינים ברחבי יו״ש מתפרנסים ומכלכלים את עצמם בכבוד מעבודה באתרי הבנייה אצלנו. במידה ויוטל עליהם סגר והם לא יוכלו להגיע לעבודה, פרנסתם תיגדע והם יידונו לחיים של אובדן הכנסה מעבודת כפיים – מה שיוביל למתח ביטחוני גובר ולפעולות טרור אובדניות מצדם חלילה.

 

מי שיפסיד מכך הם כולם, ישראלים ופלסטינים כאחד.

 

על שרת הבינוי והשיכון, יפעת שאשא-ביטון, להתערב בנושא הרעיון להטיל סגר על שטחי יו"ש ולשקול ביתר זהירות ובכובד ראש מגמה זו, על מנת לשמור על יציבות בענף הבנייה, הרגיש בלאו הכי לתנודות במשק, כך שלא ייגרם בו אפקט שלילי מצטבר לטווח הרחוק, ולא רק בטווח הקרוב הנראה לעין.

 

הכותב הוא מפקח בנייה ומנהל פרויקטים, עומד בראש אביגל ניהול פרויקטים בבנייה

x