דיווח שוטף
מסתמן סיכום בין האוצר להסתדרות ולמעסיקים: סיוע של 3 מיליארד שקל יועבר לעסקים
מניין הנדבקים בקורונה בישראל הגיע ל-213, מהם 18 אנשי צוות רפואי; סמוטריץ': "לבחון מול צה"ל היערכות לאיסור נסיעת חיילים ברכבת"; הוגשו אלפי בקשות לדחיית משכנתא; טמפו: "נערכים לפגיעה בהכנסות בעקבות סגירת מקומות הבילוי"; גם הדיוטי פרי נסגר
23:30 - טמפו: סגירת מקומות הבילוי תפגע במכירות שלנו
בעקבות החמרת הנחיות משרד הבריאות, שהובילו לסגירת כלל מקומות הבילוי, נערכת חברת המשקאות טמפו לפגיעה במכירותיה. בדיווח למשקיעים, ציינה החברה כי ליישום הנחיות הממשלה וסגירת מקומות תרבות הפנאי צפויה להיות השפעה שלילית על פעילות החברה, בעיקר בערוץ לקוחות השוק הקר (מסעדות ובתי קפה נ״ק) ולפגוע בהיקף מכירות הקבוצה. עוד הוסיפה טמפו כי החברה פועלת למזער את הנזקים. ״נכון למועד פרסום דוח זה, לאור העובדה כי מדובר במשבר, המאופיין באי ודאות רבה, בין היתר, בקשר עם משכו והצעדים שיינקטו על ידי הממשלה, החברה אינה יכולה להעריך את היקף ההשפעות האמורות על פעילותה״.
להערכת החברה, היה והתפשטות נגיף הקורונה תלך ותחריף ותמשך לאורך זמן, עלולות להיות לכך השפעות שליליות מהותיות עוד יותר על פעילות הקבוצה. האתגר של טמפו שבשליטת ז׳ק בר מורכב, כיוון שהחברה מייצרת ומשווקת משקאות קלים ואלכוהול מוצרים שאינם זוכים לעליה בביקוש במסגרת הסתערות הצרכנים על חנויות המזון בשבועיים האחרונים. חברת כלל, המחזיקה בחברת המשקאות יפאורה דיווחה מוקדם יותר היום כי היא עוקבת באופן שוטף אחר התפתחויות בקשר להתפשטות נגיף הקורונה ובוחנת את ההשלכות על פעילותה. החברה מעריכה כי כניסה משמעותית של עובדי ייצור במפעל יפאורה או של עובדי ההפצה של החברה לבידוד עקב חשיפה לחולה קורונה מאומת בהתאם להנחיות משרד הבריאות, עלולה לפגוע בפעילות הסדירה של קבוצת יפאורה ולהשפיע לרעה על תוצאות פעילותה. (נורית קדוש)
22:30 - הקורונה נוגסת בעד מחצית משכרם של יום טוב סמיה ובכירי אפולו פאוור
חברת אפולו פאוור, הנסחרת בבורסה בתל אביב ופועלת לפיתוח טכנולוגיה בתחום האנרגיה הסולארית, דיווחה הערב (א'), כי יום טוב סמיה, יו"ר החברה, ושאר חברי הנהלתה, יצמצמו בכ-40%-55% את התגמול השנתי המגיע להם כחלק מצעדי צמצום הוצאות בשל משבר הקורונה. סך התגמול הכולל של ארבעת מנהלי החברה המוזכרים בדיווח עמד על 2.15 מיליון שקל לשנת 2019, כאשר התגמול השנתי של סמיה עמד על 205 אלף שקל עבור 25% משרה. החברה גם ציינה, כי היא פועלת לצמצום הוצאותיה התפעוליות, בין היתר, גם על ידי צמצום כוח אדם והתקשרויות עם יועצים מסוימים.
זאת לאחר שלפני כשבוע דיווחה כי נגיף הקורונה מנע ממנה קבלת משלוח והתקנת קו הייצור ליריעות הסולאריות שפיתחה, בשל סגר שהוטל על האזור בו מצוי המפעל המוכר. החברה ציינה אז כי בשל אי קבלת קו הייצור היא לא יכולה להעריך את ההשפעה על יכולתה לייצר את היריעה בקנה מידה תעשייתי. אפולו פאוור לא ציינה מיהו היצרן או באיזו מדינה הוא מייצר, אך הסגר היחיד שהתבצע אותה תקופה באירופה הוטל בבוקר הדיווח על 15 מחוזות בצפון איטליה, ובהם לומברדיה וונטו, במטרה להילחם בהתפשטות נגיף הקורונה באזורים אלה. הסגר הוטל עד לתאריך ה-3 לאפריל 2020 והחברה מציינת כי הדבר עלול, בין היתר, למנוע את משלוח והתקנת קו הייצור במועדים שנקבעו בהסכם עם היצרן האירופאי, עליו דיווחה ב-5 לינואר השנה.
(צלי גרינברג)
20:30 - הסלקטורים של אל על תקועים בחו"ל
מה יעלה בגורלם של הסלקטורים של אל על שמוצבים במדינות אחרות? אל על מעסיקה מאות בודקים אשר עובדים בשדות תעופה זרים - לרוב ישראלים העובדים עבור אל על, אשר עוברים הכשרה לתפקיד וקבלת אישורים על ידי משרד החוץ. כעת, עם התמעטת הטיסות מוצאים עצמם הסלקטורים ללא עבודה ודורשים פתרון - כדי שלא יצטרכו עזוב את עבודתם. מאגף ביטחון אל על נמסר: "כידוע, המשבר הנוכחי גובה מחיר כלכלי כבד מחברות התעופה הישראליות ואינו פוסח גם עלינו באגף הביטחון. הנהלת האגף מצויה בימים אלה בשיח עם משרד האוצר, משרד החוץ ויתר הגופים הרגולטוריים, על מנת לגבש את מתווה העבודה הנדרש של מערך האבטחה הישראלי במציאות הנוכחית. אנו עושים ככל שביכולתנו, על מנת לצמצם את עוצמת הפגיעה באנשינו ולוודא שמערך התעופה הישראלי יוכל להמשיך ולמלא את ייעודו בעת הנוכחית ומיד לאחר סיומו של המשבר".
(תומר הדר)
20:20 - שורה של הקלות לנהגים
שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' הודיע על שורה של הקלות לנהגים: כל נהג שתוקף רישיון הנהיגה שברשותו צפוי לפוג בשלושת החודשים הקרובים, יקבל הארכה של תוקף הרישיון בשלושה חודשים נוספים; רכב שתוקף רישיונו פג והגיע מועד ביצוע מבחן הכשירות השנתי (טסט) שלו בחודש הקרוב, יקבל ארכה של חודש ימים נוסף; כל מי שנדרש לבצע בדיקות רפואיות או השלמת מבחנים עיוניים החל מהיום (יום ראשון), מועד השלמת הבדיקות והמבחנים יידחה בשלושה חודשים עד ל-15 ביוני 2020.
(תומר הדר)
20:16 - החשב הכללי במשרד האוצר מאשר דחייה של 4 חודשים בתשלומי משכנתא של זכאי משרד הבינוי
רוני חזקיהו, החשב הכללי במשרד האוצר, הנחה את הבנקים לאפשר דחייה של עד 4 חודשים בתשלומי משכנתא לזכאי משרד הבינוי. מדובר בקבוצה של עשרות אלפי משקי בית שמוגדרים זכאים על פי קריטריונים סוציו-אקונומיים וקיבלו משכנתא בסיוע המדינה. משום שבהלוואות האלה חלק מכסף מוחזר למדינה, הבנקים לא יכולים לדחות את החזר המשכנתא ללא אישור המדינה. דחיית התשלום אינה כרוכה בריבית פיגורים, לאחר 4 חודשים זכאים שביקשו וקיבלו דחייה ימשיכו לשלם את המשכנתא כרגיל. תשלום החוב שהצטבר בחודשי הדחייה יפוזר לאורך כל תקופת תשלומי המשכנתא. עבור מדינת ישראל מדובר בדחייה של הכנסות מוערכות בהיקף של כמה עשרות מליוני שקלים.
על פי הודעת משרד האוצר כל לווה רשאי לבקש ולקבל את הדחיה בתשלומי המשכנתא, ולצורך הגשת הבקשה להקפאת התשלומים אין צורך להגיע לסניפי הבנק. תשובות יתקבלו ככל הניתן תוך שבוע, דחיית התשלומים אינה כרוכה בעמלה, ובנוסף, יוקפאו הליכי גביה חדשים מכל סוג כנגד לווים בפיגור.
(אמיתי גזית)
19:58 - מסתמן סיכום בין משרד האוצר להסתדרות ולמעסיקים: סיוע של 3 מיליארד שקל יועבר לעסקים
בדיונים שהתקיימו היום בין נציגי האוצר, נציגי ההסתדרות ונציגי המעסיקים סוכם כי יועבר סיוע בהיקף תקציבי של 3 מיליארד שקל (כאשר טרם נקבעו קריטריונים). הסיכום אמור לעלות מחר לאישור ראש הממשלה. על פי ההסכמות תשלומי המסים, החשמל, הארנונה והמים יידחו לאחרי פסח. לעצמאים יינתן על פי ההסכמות סיוע של 250 מיליון שקל. לפי נשיא להב רועי כהן, יינתן מענק מיידי לעצמאים שנפגעו שבין 4,000-5,000 שקל. עוד ציין כי "מסתמן שהמשק יכנס להסגר חלקי ויורשה מקומות עבודה עד 8 עובדים בלבד. עוד סוכם, כי תקום קרן הלוואות ומענקים וכי ייעשה צמצום מיידי ברגולציה. המעסיקים מצידם יתחייבו שלא לפטר עובדים עד אחרי פסח.
צעדים אלו מצטרפים לצעדים שכבר פורסמו, כמו הקדמת תשלומים לספקים על ידי הממשלה. בדיונים לקחו חלק בין היתר מנכ"ל האוצר, שי באב"ד, יו"ר ההסתדרות ארנון בן דוד, נשיא התאחדות התעשיינים רן תומר, נשיא להב רועי כהן ויו"ר המגזר העסקי דובי אמיתי.
(עמרי מילמן)
19:30 - הנהלת בתי המשפט מרחיבה את סוגי הדיונים שידונו בימים הקרובים
מנהל בתי המשפט פרסם לפני זמן קצר הודעה בקשר לסוגי הדיונים שיידונו במהלך "מצב החירום המיוחד" שהוכרז עקב התפשטות נגיף הקורונה. רשימת סוגי הדיונים כפופה לכך ששר המשפטים אמיר אוחנה יחתום על צו שמאריך את תקופת "מצב החירום המיוחד". לפי הודעת הנהלת בתי המשפט תקופת הצו הוארכה בשבוע, עד ה-22 במרץ 2020.
לפי הודעת מנהל בתי המשפט, בתקופת הצו המיוחד ידונו בבתי המשפט ההליכים הבאים: בבית המשפט העליון ידונו עתירות לבג"צ, הליכי ערעור דחופים בעניינים פליליים, אזרחיים ומנהליים וכן הליכים דחופים בבית המשפט העליון; בבתי המשפט המחוזיים ידונו סוגים של עניינים פליליים ובהם צו איסור פרסום, צווים לפי חוק האזנת סתר, בקשה לגביית עדות מוקדמת, עיכוב יציאה מהארץ, פקודת מאסר, בקשה לדחיית תחילת ריצוי עונש מאסר, בקשה מטעם הממונה על עבודות שירות, צווי פיקוח על עברייני מין, עררים על החלטות בית משפט שלום שנקבע שיש לשמוע אותם בתקופת שעת חירום, בקשות למעצר מנהלי, עניינים הקשורים למפגש עם עורך דין וערעורים לפי חוק הטיפול בחולי נפש.
בעניינים אזרחיים יתקיים דיון בערעורים על החלטות שניתנו בבתי משפט שלום שנקבע שיש לשמוע אותם בתקופת שעת חירום; בקשה לסעדים זמניים, בקשות של פקיד שומה וכן צווי ביניים בעניינים מנהליים. בענייני משפחה ידונו הליכים לפי החוק למניעת אלימות במשפחה, בקשות למינוי אפוטרופוס במקרים דרכון, בקשות דחופות להנפיק דרכון, תובענה בעניין החזרת קטין חטוף, בקשות לסעדים זמניים בקשה לסעד דחוף בענייני מזונות, בקשה לסעדים זמניים בעניין אימוץ, תובענה דחופה לגירושים ומספר נושאים נוספים.
(ענת רואה)
19:25 - מניין החולים עומד כבר על 213
מניין חולי הקורונה בישראל הגיע הערב ל-213, כך לפי הודעת משרד הבריאות. 18 מהחולים הם אנשי צוות רפואי, ובסך הכל ישנם 2,593 אנשי רפואה בבידוד. לפי העדכון האחרון, מצבם של 195 מהחולים מוגדר קל, 12 במצב בינוני, 2 במצב קשה ו-4 החלימו. 167 חולים מאושפזים בבתי חולים, 9 נמצאים בדרך לאשפוז ו-33 בבית. במקביל, משרד הבריאות ממשיך לפרסם את מסלולי החולים החדשים שאובחנו כדי לאפשר למי שבאו עמם במגע להיכנס לבידוד.
(ynet)
19:20 - לשכת סוכני הביטוח למשה ברקת: "בעקבות מגבלות הקורונה - יש להאריך תקופת הביטוח לציבור גם ללא הסכמתו"
לשכת סוכני הביטוח בישראל דורשת ממשה ברקת, הממונה על רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון, לאפשר לחברות הביטוח להפעיל את סעיף 4 לחוזר חידוש חוזה הביטוח של רשות שוק ההון, במסגרתו הן תוכלנה לחדש פוליסות ביטוח ללא הסכמת בעליהן לתקופה של עד 21 יום. ליאור רוזנפלד, נשיא לישכת סוכני הביטוח בישראל, אמר לכלכליסט, כי "המטרה של העניין היא בעיקר להגן על המבוטחים. אם חברת ביטוח לא תקבל את הסכמת בעל הפוליסה לחידוש הפוליסה עד 21 יום, היא לא תגבה דמי ביטוח בעד התקופה הזו. אבל אותם 21 ימים עלולים להיות הבדל בין אסון של עסק או בעל רכוש פרטי לבין שכבת הגנה".
הלשכה מבקשת מברקת להוציא לחברות הביטוח הנחיה לעשות שימוש בסמכותן על פי החוזר, ולהודיע באופן גורף לכלל המבוטחים שפוליסת הביטוח שלהם מסתיימת ב-31 למרץ 2020, כי היא תחודש אוטומטית למשך 21 יום עם סיום התקופה. יש לציין כי עלות חודשית ממוצעת לביטוח פרטי נעה בטווח של מאות שקלים לביטוחי רכב, בריאות ותכולה ומגיעה עד אלפי שקלים לביטוחים עסקיים.
(צלי גרינברג)
18:55 - הדיוטי פרי נסגר
רשות שדות התעופה הודיעה כי כל החנויות בדיוטי פרי בנתב"ג נסגרו, כולל חנות ג'יימס ריצ'רדסון. בנתב"ג פועלים כעת מספר בתי קפה, בשל החובה לדאוג למזון ולמשקאות לטסים לחו"ל. מרשות שדות התעופה נמסר כי המהלך הוא תוצאה של ההנחיות החדשות לסגירת החנויות בקניונים.
(נוית זומר)
18:50 - חברת ליסינג והשכרה ראשונה מדווחת לבורסה: הקורונה תשפיע על העסקים
בדיווחי אלדן לבורסה שנמסרו היום (א'), מודיעה החברה כי "להתמשכות ולהחרפת ההתפשטות ו/או האמצעים לצמצום החשיפה כאמור עלולה להיות השלכה שלילית מהותית על (בין היתר) הכלכלה העולמית והמשק הישראלי, על מצבם הכספי של לקוחות החברה, על היכולת לגייס ולמחזר חוב, ועל תנועת התיירות הנכנסת לישראל (עד כדי עצירתה המוחלטת ולאורך זמן), ובהתאם גם לפגוע (לרבות מהותית) בעסקיה, בפעילותה ובתוצאותיה הכספיות". לפי אלדן, פעילות ההשכרה צפויה להיפגע עקב הגבלת תנועה ופגיעה בכמות התיירים, פגיעה בתזרים המזומנים ופגיעה ביכולת צי הרכב של החברה לשמור על ערכו.
הודעת אלדן אינה מפתיעה: תנועת תיירי פסח השוכרים רכבים ירדה לאפס. חברות השכרה רבות ובהן אלדן ביטלו רכישות רכבים, משמע צי הרכב הקיים יזדקן ויאבד מערכו. יתרה מזאת - מכירת רכבי "יד ראשונה אפס קילומטר" ורכבי ליסינג משומשים שעליהם נסמכות חברות הליסינג צפויה להיפגע בשבועות ובחודשים הקרובים עקב סירוב של לקוחות להגיע אל אולמות ומגרשי המכירה.
(תומר הדר)
18:12 - עד כה נפתחו 52 תיקי חקירה נגד מפרי בידוד
המשטרה פתחה עד כה ב-52 תיקי חקירה נגד מפרי בידוד. בנוסף, היום נפתחו 7 חקירות פליליות נוספות בעקבות חשד להפצת הודעות "פייק ניוז" ברשתות החברתיות ביחס לקורונה.
כמו כן, מאז תחילת החודש חלה עלייה של כ-7% בכמות השיחות של אזרחים למוקד החירום של המשטרה (100). במוקד המידע הארצי של המשטרה (110) התקבלו פי 12.5 שיחות מאזרחים - 340,109 שיחות מאז תחילת החודש, לעומת 27,182 שיחות בלבד בתקופה המקבילה אשתקד.
(עמיר קורץ)
17:55 - בנט: "אנחנו לא יודעים כמה חולים יש"
"חשוב לומר לציבור את האמת: אנחנו פשוט לא יודעים כמה חולים יש", כך ציין היום (א') שר הביטחון נפתלי בנט במהלך דיון הערכת מצב להמשך טיפול מערכת הביטחון בהתפשטות נגיף הקורונה בקריה שבתל אביב, בהשתתפות סגן שר הביטחון, מנכ"ל משרד הביטחון, ראש רשות החירום הלאומית (רח"ל), ראש אגף המבצעים בצה"ל, נציגי פיקוד העורף, מתפ"ש, מל"ל וגורמים נוספים".
לדברי בנט: "אנחנו לאחר חציית קו 100 חולי קורונה. נכון לרגע זה אנחנו עומדים על 209 חולים מזוהים, אתמול גילינו 52 נשאים. לפני שבוע היו 10, לפני שבועיים היו 3. הקצב השבועי הוא פי 4 בשבוע. אם הקצב הזה יימשך, אז אנחנו מדברים שבשבוע הבא יצטרפו בכל יום כ-200 נשאים, ביום ראשון שאחריו 800 ובשבוע שלאחר מכן 3,200. זה נקרא צמיחה אקספוננציאלית".
(תומר הדר)
17:30 - סל הקניות זינק ב-17% בעקבות הקורונה
חברת סליקת תשלומי הצ'קים הגדולה בישראל ERN ביצעה ניתוח של הרגלי התשלום של הישראלים בצ'קים בתקופה האחרונה עם התפרצות נגיף הקורונה. הבדיקה מגלה כי בין ה-25 בפברואר ועד 12 במרץ "הנהנות הגדולות" מנגיף הקורונה היו רשתות הסופרמרקטים. על פי הנתונים, כמות העסקאות בענף גדלה ב-9% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כאשר גודל כל עסקה קפץ בכ-17%. סל הקניות של הישראלים בתקופה זו של השנה הסתכם בכ-688 שקל, עליה של יותר מ-40 שקלים לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אז הסתכם סל הקניות בכ-643 שקל. נדגיש כי בשבוע האחרון – היקף קניות המזון גדל אף יותר ועמד על 714 שקלים. מתברר כי הישראלים בילו עד אתמול בקניונים. כך למשל, אם בוחנים את סקטור חנויות מוצרי חשמל רשמו בסך הכל עלייה של יותר מ-10% בכמות העסקאות, כאשר כל עסקה הייתה גבוהה בכ-20% (3,883 שקל בשבועיים לעומת 3,524 אשתקד).
(רחלי בינדמן)
16:30 - המדינה מבקשת לדחות את העתירה לבג"ץ נגד הטלת עלויות ימי הבידוד על מעסיקים
המדינה מבקשת לדחות את העתירה לבג"צ המבקשת להורות על ביטול חובתם של מעסיקים לשלם מכיסם עבור ימי הבידוד בהם מחויבים לשהות עובדיהם. העתירה הוגשה לפני שבוע על ידי "סל שרותי סיעוד" שהינה שותפות העוסקת במתן שירותי סיעוד ושירותי רפואה. האחרונה פנתה לפני כשבוע בעתירה לבג"צ כנגד מדינת ישראל ואחרים במטרה לבטל את חובתם של מעסיקים לשלם מכיסם עבור ימי הבידוד בהם מחויבים לשהות עובדיהם בשל הנחיות המדינה עקב הקורונה. במקביל, נתבקשה המדינה לשאת בעלות זו. במסגרת העתירה טענה העותרת באמצעות עו"ד ליאת תבל משרד עורכי דין MEILAW ומשרד עו"ד א. קנולר ושות' כי מטרת העתירה הינה לעשות צדק עם מעסיקים ועובדים כאחד, בעיקר במגזר הפרטי, מאחר שההנחיה "הוצאה בחוסר סמכות ולכן דינה בטלות".
בתגובה שהגישה המדינה היא טוענת כי "באשר לטענת העותרת כי השוהים אינם חולים, ולכן אינם זכאים לדמי מחלה, הרי שדינה להידחות. הגדרת חולה לפי חוק דמי מחלה ,מאפשרת בנקל להכיר במי ששוהים בבידוד כחולים. זאת הן לפי הממצאים הרפואיים אשר אינם מתמצים אך בתסמינים אלא גם בסיכון שאדם מציב לזולת, והן בשל העובדה שמחמת הבידוד השוהים בבידוד אינם כשירים לבצע את עבודתם".
(ליטל דוברוביצקי)
מאילו מדינות הגיעו החולים לישראל?
16:00 - המועצה הארצית אישרה הסבת אגף בבית החולים בני ציון בחיפה לטיפול בחולי קורונה
המועצה הארצית לתכנון ובנייה בראשות זאב ביילסקי, דנה ואישרה היום בקשה לפטור מתוכנית ומהיתר בנייה הסבת מבנה המשמש עבור מכונים ומרפאות, הסמוך לבית החולים "בני ציון" בחיפה - לאגף אשפוז לחולי קורונה בתנאי בידוד. הדיון במועצה הארצית התקיים באמצעות שידור וידאו.
במינהל התכנון ציינו כי מדובר בצעד חיוני להתמודדות בתי החולים עם התפשטות נגיף הקורונה ובהמשך להנחיה של ראש חטיבת המרכזים הרפואיים הממשלתיים, להיערכות בתי החולים לפתיחת מחלקת אשפוז לטיפול בחולי קורונה מאומתים.
בהמשך לבדיקה שנערכה במקום על ידי משרד הבריאות, נמצא כי בבית החולים "בני ציון" ניתן לפתוח מחלקה זו במבנה המצוי סמוך למבנה המרכז הרפואי אשר משמש כיום, לפי התכנית המאושרת, כמבנה מכונים ומרפאות. עוד נמצא כי מבנה זה הוא המקום היחיד שעונה על הדרישות המפורטות בהנחיית הממשלה, וזאת בשל היותו נפרד מיתר מבני בית החולים, ואף קיימת לו מערכת מיזוג נפרדת, כנדרש.
הדיון הוקדם להיום (א') בהמשך להודעת מינהל התכנון הבוקר כי לא יתקיימו דיונים בוועדות התכנון, למעט דיונים הקשורים במשבר הקורונה. מדובר בדיונים הכוללים את הוותמ"ל, המועצה הארצית לתכנון ובנייה, וועדות התכנון המחוזיות, והוועדה לתשתיות לאומיות שדנה בין היתר בתכנון תוואי המטרו.
ממינהל התכנון נמסר: "בהמשך להנחיית ראש הממשלה, ועדות התכנון לא יתכנסו עד להודעה החדשה. מינהל התכנון יקיים דיונים בכל נקשור להתמודדות המדינה עם משבר הקורונה ככל שיידרש לכך, וזאת בהתאם להנחיות".
(שלומית צור)
15:45 - נתניהו עבר בדיקת קורונה
ראש הממשלה בנימין נתניהו עבר בדיקה לאבחון הנגיף. "על-פי הנחיות סמנכ"ל ביטחון וחירום במשרד ראש הממשלה, נעשות בדיקות קורונה שגרתיות לסביבתו הקרובה של ראש הממשלה וכן לראש הממשלה. לאף אחד מהנבדקים לא הופיעו סימפטומים", נמסר.
(מורן אזולאי, ynet)
15:35 - סמוטריץ': "לבחון מול צה"ל היערכות לאיסור נסיעת חיילים ברכבת"
שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' ביצע סבב הערכות משרדי לאור ההגבלות החדשות שהוטלו על הציבור. סמוטריץ' ינסה לקדם מהלך מול משרד האוצר וחברות התעופה לסבסוד טיסות לאילת במתכונת תחבורה ציבורית, זאת כדי לשמר שירות של ארבעה סבבים ביום לתושבי אילת הנדרשים להגיע למרכז הארץ. עוד נקבע, שרש"ת תמשיך בהיערכות למצב בהיבטי כח אדם, וכן בשמירת כוננויות מינימליות בחיפה וברמון ובמעברים היבשתיים.
לגבי חברת אל על, סמוטריץ' הנחה לדרוש תוכנית לחזרה לכשירות מהירה לאחר המשבר כתנאי לקיצוץ בכח האדם והוצאת עובדים לחופשה. את זמן ההשבתה יש לנצל לדבריו לתיקון ולשיפוץ מסלולים ותשתיות באופן מואץ, כדי לחסוך עבודות תשתית בזמני שיא.
בכל הנודע לנמלי הים, אלו נדרשו להמשיך עבודה בשגרה לשמירה על מלאים ודרישות של המשק. במשרד טוענים ש"הוגשה בקשה למפקח העבודה הראשי במשרד העבודה לאישור חריג למשמרות נוספות בכדי לתת מענה לעומס האוניות שנוצר כתוצאה מהתקופה, מהסערה בסופ"ש, ומכניסת עובדים לבידוד", כאשר חברת נמלי שיראל תגבש תוכנית להגדלת קיבולת האחסון בנמלים למקרה שבו יהיה קושי למשוך סחורות מהנמלים.
בכל הנוגע לתחבורה ציבורית נקבע שהיא ממשיכה כרגע כסדרה, בכפוף להנחיות שנועדו למנוע צפיפות ולהגן על בריאות הנהגים. השר פנה לרשות לתח"צ שתבחן מול צה"ל היערכות לאיסור נסיעת חיילים ברכבת החל ממחר וקיום חלופות. במקביל יגובש פתרון משפטי מיידי שיאפשר קבלת מידע על היסטוריית נסיעות ברב קו במענה טלפוני וללא צורך בהגעה למרכזי השירות במקרים בהם ישנו חשש למגע עם חולים עקב נסיעה בתח"צ.
במשרד רוצים להיערך טכנולוגית למעבר לניהול תחבורה ציבורית בהזמנה מראש כדוגמת שירות 'באבל' בשתי מדרגות, כאשר מחר יבחן הצורך לפתוח את הנר"ת (נתיק קארפול) בכביש 20 לרכבים בקיבולת של +2 בהתאם לגודש בכביש.
מבחני רישוי לרכב מתקיימים כרגיל, מבחני תיאוריה ורענון נהיגה מתקיימים בקבוצות של פחות מעשרה נבחנים בכיתה. מבחני נהיגה מעשיים ימשכו למשאיות ואוטובוסים תוך הקפדה על שמירת מרחק של 2 מטר מאדם לאדם. מבחני נהיגה לרכב פרטי לא יתקיימו.
(ליאור גוטמן)
15:20 - עלייה ברכישות באשראי בסופ"ש
נתוני חברת שב"א (שרותי בנק אוטומטיים), המפעילה את מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי, מעידים כי למרות משבר הקורונה עדיין חלה עלייה בפעילות העסקית בכרטיסי אשראי בישראל בסופ"ש האחרון (12-14 במרץ) לעומת הסופ"ש הקודם (5-7 במרץ). מהנתונים שנאספו על ידי חברת שב"א עולה כי במהלך סוף השבוע האחרון גיהצו הישראלים בארץ בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 2.22 מיליארד שקל. מדובר על עלייה של 1.4% לעומת הפעילות בכרטיסי אשראי בסוף השבוע הקודם בו הוציאו סכום כולל של 2.19 מיליארד שקל. עצם זה שמדובר בעליה בהיקפי הגיהוצים בתקופה שבה הישראלים יוצאים פחות ומבזבזים פחות מעידה כי עיקר העלייה מקורה ברכישות מוצרי מזון אונליין. בשב"א יוכלו להעביר את פילוחי הרכישות רק במהלך השבוע הקרוב.
עלייה גדולה יותר מורגשת בפעילות בכרטיסי אשראי בעסקאות ללא הצגת כרטיס (עסקאות אונליין) ובה הסכום הכולל שהוצא בסופ"ש האחרון עמד על 849.08 מיליון שקל. מדובר על עלייה של 5.3% לעומת הסכום הכולל שהוצא בסוף השבוע שלפני ועמד על 806.08 מיליון שקל. סך ההוצאה בעסקאות ללא הצגת כרטיס מהווה 38.2% מהסכום הכולל שהוצא בכרטיס אשראי.
(רחלי בינדמן)
13:00 - הולמס פלייס סוגרת את חדרי הכושר
לאור ההגבלות על התקהלויות של עד 10 אנשים, רשת מועדוני הכושר הולמס פלייס מפסיקה פעילות וסוגרת את כל חדרי הכושר. החברה מקפיאה מנויים החל מהיום (א') ועד שיתקבלו הנחיות חדשות. כמו לא מעט גופים במשק שהוציאו עובדים לחופשות, גם הולמס פלייס מוציאה את כל העובדים לחופשה ללא תשלום עד להודעה חדשה, למעט מספר עובדים מצומצם.
חלק מפעילות האונליין של החברה ברשתות החברתיות תימשך כרגיל והולמס פלייס תשדר אימונים באונליין. הפסקת הפעילות צפויה להשפיע לשלילה באופן מהותי על התוצאות הכספיות של הולמס פלייס ובחברה מתקשים בשלב זה להעריך את עוצמת הפגיעה. הולמס פלייס איננה היחידה. ההוראה שלא לאפשר התקהלויות אילצה את כל מועדוני הכושר להפסיק פעילות ולהודיע למנויים על הקפאת המנוי, עד שינתנו הנחיות חדשות.
(אורנה יפת)
12:55 - ירידה בביקוש לקורקינט שיתופי - עלייה בביקוש לקורקינט ברכישה
בהלת הקורונה גורמת למשתמשי קורקינט שיתופי, בעיקר בתל אביב, לחשוב פעמיים לפני נגיעה בידיות הקורקינט. לדברי גורמים העוסקים בתחום, במהלך הימים האחרונים גרם הסגר ההולך ומתגבש והחשש מפני רכיבה על קורקינט שעליו רכבו מאות רוכבים נוספים - לירידה משמעותית במספר הזמנות הקורקינט השיתופי. במהלך הימים האחרונים העבירו חברות הקורקינט השיתופי הוראות למשתמשים וגם לאוספי הקורקינטים לגבי חיטוי הכלים, אך עם זאת, כעת מדובר במגמה הולכת ופוחתת: "כל מה ששיתופי ודורש מגע - החל בקורקינט וכלה באופניים, מכונית, או כל דבר אחר שעובר בין עשרות בני אדם ביום - סובל מירידה", מסר גורם בתחום.
הירידה בהיקף השכרות הקורקינט השיתופי עומדת בניגוד לחשש מפני השבתה של התחבורה הציבורית בישראל, מה שמותיר את הקורקינטים כאחת החלופות היחידות שקיימות. במקביל לירידה בהיקף השימוש בכלים השיתופיים נרשמת עלייה ברכישות של קורקינטים לא שיתופיים. לדברי כפיר בן שושן, מבעלי אינוקים: "ביום רגיל נמכרות 20 יחידות - היום מכרנו מעל 50 והלקוחות דורשים משלוח עד הבית. מעבר לכך יש עלייה חדה במספר הקורקינטים שלקוחות שולחים לתיקונים ולתחזוקה, מתוך ציפייה למצב שבו לא תהיה תחבורה ציבורית. אנחנו גם עדים למצב שבו יש לקוחות שרוכשים קורקינט למטרת פרנסה, בהנחה שמשלוחי מזון יהיו אחת הדרכים הנוחות להתפרנס בשבועות הקרובים".
(תומר הדר)
12:00 - אלפי בקשות לדחיית משכנתא
מוקדי הבנקים עמוסים משעות הבוקר באלפי פניות של לקוחות המבקשים לנצל את האפשרות לדחות את תשלום המשכנתאות במספר חודשים (בין שלושה לארבעה) בהתאם לאפשרות שהעמידו כלל הבנקים. בבנק מזרחי, המחזיק בתיק המשכנתאות הגדול בישראל התמודדו היום עם עומס חריג במוקד של לקוחות המבקשים לדחות את המשכנתא ובהתאם החליטו לשנות את הנוהל ולהפנות את הלקוחות לטופס מקוון שבו מתבקשת ההשהייה כדי לחסוך זמן שיחה טלפונית עם הבנקאי שממילא עמוס גם בנושאים נוספים. עוד לא ברור בשלב זה כמה מהלקוחות רק מנצלים את ההזדמנות לדחות את התשלומים וכמה מהם מתמודדים עם קושי נזילות אמיתית בגלל יציאה לחופשה ללא תשלום, פיטורים או אפילו רק חשש לקיצוצים.
חלק ממשקי הבית המנצלים את אפשרות דחיית המשכנתא גם מבצעים מהלך מושכל של הסטת כספי המשכנתא לטובת סגירת או לכל הפחות הקטנת המינוס שבגינו הריביות יקרות משמעותית. במילים אחרות, גם נוטלי משכנתאות שלאו דווקא חוששים לעתידם התעסוקתי מנצלים את הפרצה שהעניקו הבנקים, דווקא כדי להקטין את מצבת החובות היקרים.
(רחלי בינדמן)
11:45 - ברינקס ישראל: חידוש מלאי המזומנים בכספומטים מתקיים כסדרו
חברת ברינקס ישראל המספקת שירות ותחזוקה לכספומטים של הבנקים והכספומטים הפרטיים ברחבי הארץ עדכנה הבוקר, כי כלל הכספומטים יתופעלו כסדרם ומלאי המזומנים יתחדש באופן שוטף - לא צפוי מחסור במזומן. החברה הודיעה כי "ברינקס תמשיך לספק את מגוון השירותים השונים לבנקים וללקוחותיה המסחריים, גם בתקופה זאת ובשעות אלו מבצעת החברה התאמות למתקניה ולצרכי הלקוחות השונים. מוקד שירות הלקוחות פועל כסדרו ומקיים קשר ישיר עם הלקוחות. החברה ערוכה לתת פתרונות לתרחישים והאתגרים השונים במשק, שהמצב החדש יציב בפניה. ישי צוויקל, נשיא ברינקס ישראל מסר כי: "חוסנה של חברה נמדד בשעת משבר וברינקס ערוכה לשימור הפעילות השוטפת גם במצבי קיצון. אנחנו נמצאים בקשר רציף עם כלל הגופים הפיננסיים ובהם גם גופי הפיקוח השונים על מנת להבטיח כי כלל השירותים ללקוחותינו ולציבור הרחב ינתנו כסדרם וזאת תחת כל תרחיש ובהתאם להנחיות משרד הבריאות".
(עמרי מילמן)
11:30 - עונת הרחצה לא תיפתח בקרוב
עונת הרחצה הרשמית של ישראל - האמורה להיפתח ב-1 באפריל לא תיפתח כסדרה - כך הודיע שר הפנים אריה דרעי לאחר ישיבה מיוחדת בנושא שנערכה במשרד הפנים. פתיחת עונת הרחצה תידחה עד להודעה חדשה. מטבע הדברים, יודגש כי חופי הים בישראל אינם מוגבלים בכניסה, אך שירותי ההצלה לא יפעלו והמשמעות היא שבחלק ניכר מהמקרים רחצה בים עלולה להיות מסוכנת. חופי הים של מדינת ישראל, שהמוסדרים בהם משתרעים על עשרות קילומטרים מצפון הארץ ועד לחופי אשקלון נחשבים לאחת האטרקציות המושכות מיליוני ישראלים החל מאפריל וכלה לעתים באוקטובר. השנה, בגלל הקורונה, יצטרכו הישראלים כנראה להסתפק בחלופות אחרות.
(תומר הדר)
11:20 - מספר השופטים בבידוד קפץ מ-9 ל-16
מגפת הקורונה ממשיכה לא לפסוח על הרשות השופטת. לכלכליסט נודע כי מספר השופטים המצויים בבידוד קפץ בשבוע האחרון מ- 9 שופטים ל-16 שופטים. הדיונים באולמות של אותם שופטים יידחו. מדובר בשופטים שחלקם ממחוזות תל אביב, מרכז ובאר שבע.
(ליטל דוברוביצקי)
10:40 - ירידה של 50% בתנועה בכבישים
כללי הבידוד החדשים שהוחלו על האוכלוסיה מורגשים היטב גם בכבישים ובחברות הסעת ההמונים. בחברת נתיבי ישראל ניטרו את העומס בכבישים הראשיים ברחבי המדינה והמסקנה הראשונית היא ירידה של לפחות 50% בנפח התנועה בכבישים. נכון להבוקר (יום א') לא נרשמו פקקי התנועה הרגילים בכלל הצמתים, וההערכות הן שהתפוסה על הכביש תלך ותפחת לאורך השבוע. במקביל, ברכבת ישראל מדווחים על תפוסה מזערית בקרונות, ופרט לחיילים שחוזרים לבסיסים מספר הנוסעים הוא נמוך מאוד. רכבת ישראל מסיעה ביממה בין 250 ל-300 אלף איש, כאשר ימי ראשון וחמישי הם העמוסים ביותר, בעיקר בשל תנועת כוחות הביטחון.
(ליאור גוטמן)
10:00 - תשלום המע"מ יידחה בעשרה ימים, עד ל-26 במרץ.
דיונים למחר בהוצאה לפועל בוטלו - קבלת קהל רק במקרים דחופים.
מוזיאון ישראל בירושלים הודיע על סגירתו לכניסת מבקרים. מהמוזיאון נמסר כי בקרוב תושק תוכנית מיוחדת לצפייה ולמידה מרחוק של תערוכות ותכנים נוספים המוצגים במקום, והיא תהיה נגישה לציבור הרחב.
9:25 - בישראל עדיין נמצאים כ-15 אלף תיירים
בישראל עדיין נמצאים כ-15 אלף תיירים שאינם מצליחים לצאת מהארץ, כך עולה מעדכון של משרד התיירות. התיירים נמצאים בעיקר בקבוצות מאורגנות - ומתקשים לצאת מגבולות הארץ לנוכח העובדה שרוב הטיסות היוצאות מלאות - או מבוטלות. אתמול הוציאה לשכת מארגני תיירות הוראה מפורשת האוסרת על קיום סיורים לתיירים - משמע התיירים יצטרכו לשהות בארץ, בהתחשב בהוראה האוסרת על התקהלויות של מעל עשרה אנשים. מבחינת לוח הטיסות הבוקר עולה כי רוב הטיסות מתקיימות. כך טיסת אל על לאדיס אבבה יוצאת בתשע וגם טיסת אל על ללונדון בתשע וחמישה, כמו גם טיסות הצהריים של טורקיש איירליינס לאיסטנבול וטיסת אל על של השעה אחת בצהריים לניו יורק. ועם זאת, לוח הטיסות העדכני שמוצג הוא לוח טיסות "רזה", כלומר לוח טיסות המציג את קומץ הטיסות של חברות התעופה שעדיין טסות לישראל. (תומר הדר) 9:15 - בנק ישראל יוצא בתוכנית הרחבה מוניטרית
בתום דיונים של הוועדה המוניטרית של בנק ישראל שנערכו אמש והבוקר (א') הוחלט כי לאור התנודתיות הגבוהה בשווקים הפיננסיים בעולם ובישראל, בנק ישראל יפעיל מהיום
כלים נוספים במסגרת ביצוע המדיניות המוניטרית. בנק ישראל יפעל בשוק הפתוח וירכוש בשוק המשני אג"ח ממשלתיות מסוגים שונים ולתקופות שונות לפדיון בכמויות הנדרשות על מנת לוודא ששוק האג"ח הממשלתי מתפקד כיאות. עוד מעדכנים בבנק ישראל על הקלות מצד המערכת הבנקאית - הקלות בתשלום החזרי משכנתא תוך דחיית התשלום השוטף לתקופה של מספר חודשים, הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים שנקלעו לבעיית נזילות במסגרת הקרן לעסקים קטנים, הצעת פיקדונות מותאמים לתנודתיות בשווקים, הצעות לשירותים דיגיטליים מורחבים מרחוק כדי להקל על לקוחות שאינם יכולים להגיע לסניף והקמת מוקד טלפוני ייעודי לאזרחים מבוגרים ומתן שירותי שליחים ללקוחות הנמצאים בבידוד. (רחלי בינדמן)
8:55 - רישום לשירות התעסוקה במחשב או בטלפון. אין צורך (ואי אפשר) להתייצב
דורשי עבודה לא יידרשו להגיע עד להודעה חדשה ללשכות שירות התעסוקה אלא להירשם באתר שירות התעסוקה אןו בטלפון (9687*). זאת, בהתאם להנחיות החדשות של משרד הבריאות לעצירת התפשטות הקורנה. לאחר רישום זה ניתן להגיש את התביעה לביטוח הלאומי. גם את התביעה לביטוח הלאומי ניתן להגיש בצורה מקוונת. כן הופסקה ההתייצבות של מקבלי הבטחת ההכנסה בתוכנית מעגלי תעסוקה, המיועדת להשבת מובטלים כרוניים למעגל העבודה. מנכ"ל שירות התעסוקה רמי גראור הודיע ש"אנחנו ממלאים אחר ההנחיות הרשמיות, ונעדכן את פעילותנו ככל הנדרש. נעשה כל שניתן על מנת שהציבור יוכל למצות את זכויותיו במלואן גם בתקופה מורכבת זו".
(שחר אילן)
8:50 - הוראות משרד הבריאות העדכניות
מוסדות חינוך
כל מוסדות החינוך יפסיקו לפעול, ללא קשר למספר הילדים במסגרת. בכלל זה ייסגרו גם מסגרות החינוך המיוחד, הפנימיות, מעונות היום, המשפחתונים, מחנות הנוער, הקייטנות והצהרונים.
כמו כן ייסגרו:
• קניונים (למעט מרכולים ובתי מרקחת, מקומות שמוכרים מזון שלא לצריכה במקום).
• דיסקוטקים, ברים, פאבים ובתי אוכל ובכלל זה בתי אוכל בבתי מלון (למעט הפעלת בתי אוכל שיספקו מזון שלא לצריכה במקום).
• אולמות אירועים.
• חדרי כושר ובריכות שחיה, פארקי מים, גן חיות, ספארי, פינות חי.
• מקוואות (גברים), בית מרחץ
• בתי קולנוע, תיאטרון ומוסדות תרבות אחרים
• מתקני שעשועים ולונה פארק
• עסקים לטיפול לא רפואי בגוף האדם
• מקומות לעריכת מופעים וירידים
• כלי שיט ציבורי
• רכבל
• אתרי מורשת
• תפילה וטקסים דתיים ייערכו בקבוצות של עד 10 אנשים כל אחת, תוך שמירת מרחק של 2 מטרים בן אדם לאדם ולא יותר מ-2 קבוצות בו זמנית.
• חל איסור ביקורים במסגרות רווחה, סיעוד או בריאות, המשמשים כבתים לחיים עבור תושביהם למעט מלווה אחד לכל היותר, רצוי מלווה קבוע.
מקומות עבודה:
• מקומות עבודה ייערכו להמשך העברת עבודה מהבית ללא התקהלויות כלל. לעת הזאת הם יוכלו להמשיך לעבוד כל עוד הם מקפידים על קיום מרחק של שני מטרים לפחות בין העובדים בכל המקומות והמתארים בהם העובדים נמצאים.
• יש להימנע מנסיעה של יותר מ-2 ברכב
• איסור מוחלט על הגעת חולים למקום העבודה
• חל איסור כל התכנסויות מעל 10 אנשים
• משרד הבריאות ממליץ להימנע ככל הניתן משימוש בתחבורה ציבורית
(אדריאן פילוט)
8:45 - לאומי יאפשר יאפשר הגעה לסניף רק בתיאום מראש, בפועלים הסניפים פתוחים כרגיל
בנק לאומי נערך לצמצום הפעילות הפרונטלית מול לקוחותיו. הבנק שמנוהל על ידי חנן פרידמן הרחיב את הסמכויות לבנקאים הטלפונים כדי לאפשר את כלל השירותים הבנקאיים בטלפון. אף על פי שבשלב זה הסניפים יישארו פתוחים לקבלת קהל, לאומי יאפשר הגעה לסניף שהלקוח יבחר רק בתיאום פגישה מראש, למעט אנשים מעל גיל 70, חיילים ואנשים בעלי מוגבלויות. זאת כדי לשמור על ציבור העובדים והלקוחות, ולקראת הבנה שהמדינה תרחיב את צעדיה ותסגור כליל את הסניפים. לאומי צמצם משמעותית את בליעת כרטיסי האשראי במקרה של כתיבת קוד שגוי, שזו הסיבה המרכזית לבליעת כרטיסים וזאת כדי למנוע מצב שבו ללקוח לא יישאר אמצעי תשלום.
בבנק הפועלים עדכנו את העובדים כי הנהלת הבנק קיימה שיחה עם המפקחת על הבנקים חדוה בר שבה הובהר כי מגבלת ההתקהלות של עד 10 אנשים לא חלה בשלב זה על המערכת הבנקאית. לפיכך, במערך הסינוף - הסניפים יישארו פתוחים לשירות לקוחות כרגיל. המוקדים הטלפוניים יעבדו במתכונת מלאה ובמידת הצורך יתוגברו בשעות אחר הצהריים.
היום מתכננת הנהלת הבנק בראשות דב קוטלר בחינה מחודשת והערכות לימים הבאים. ההנחיות יעודכנו ויופצו ותוגדר עם החטיבות מתכונת עבודה גמישה. אחד החששות המרכזיים של 40 אלף עובדי המערכת הבנקאית הוא שבשלב מסויים עובדים לא חיוניים יתבקשו שלא להגיע לבנק וגם לא יעבדו מהבית ואז עולה שאלת התשלום ואם עובדים אלו יוגדרו כעובדים בחופשה ללא תשלום. עוד הוחלט בבנקים הגדולים כי עובדים שלא יוכלו להגיע בשלב זה בגלל הצורך לטפל בילדיהם הקטנים יצטרכו לספוג זאת על חשבון ימי החופש שלהם.
בחברת הביטוח הראל הודיעו לעובדים כי לא תתקיים עוד כלל עבודה מהמשרדים ברמת גן ועובדי החברה יישארו בבית מלבד מספר עובדים מצומצם שיידרשו להגיע על מנת לאפשר המשך מתן שירות לקוחות. יום זה ייחשב כיום חופש על חשבון חברת הראל. מתכונת העבודה מיום שני ואילך תימסר לעובדים במהלך היום.
(רחלי בינדמן)
8:40 - הסגר יעלה באופן מדורג כדי לאפשר היערכות פסיכולוגית ותפעולית
מנכ"ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ, קיים אתמול בערב פגישה עם בכירי הסקטור העסקי בישראל בנוגע להתמודדות עם התפשטות נגיף הקורונה. במהלך השיחה העלו נציגי המשק דרישות על הצורך לפצות את המגזר העסקי על הסגר ההדרגתי שמוטל עליו. בין היתר עלו הצעות לדחיית מסים, דחיית תשלומי ביטיוח לאומי ושימוש בתקציב המדינה כדי להקל, בעיקר עם העוסקים הזעירים.
נציגי משרד האוצר שנכחו בפגישה חששו להודיע על הזרמת סכומי כסף בלתי מוגבלים שכן בטווח הנראה לעין קשה לראות את סיום המשבר וקשה לכמת את הסכומים שיידרשו. נציגי הממשלה טענו כי הסיבה לרצון להטיל סגר, גם אם באופן מדורג נובע מהחשש לשחזר את אירועי איטליה שבה קרסו מערכות הבריאות למול זרם החולים.
הוסבר לבכירי המשק כי התוכנית היא להעלות את הסגר באופן מדורג, כדי לאפשר הערכות תפעולית אך גם הערכות פסיכולוגית של הציבור. באוצר מנגד, הזהירו כי אם ייענו לכל דרישות משרד הבריאות, קרי סגר מוחלט, המשק ייכנס למצב כאוטי מבחינה כלכלית ויתקשה להתאושש עם נזקים בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים.
גם לגבי השאלה אם לא עדיף להטיל מלכתחילה סגר מוחלט לטווח זמן מוגבל שעשוי להביא לחיסול המגיפה היו דיונים. אלא שנציגי משרד הבריאות ציינו כי זה שיוטל סגר הרמטי לתקופה מוגבלת, לא אומר בהכרח שהנגיף יחוסל שכן בסין למשל, שם הצליחו להתגבר על ההתפשטות דרך סגר, עוד ממתינים לראות אם לא תהיה התפרצות מחודשת.
(רחלי בינדמן)
8:30 - מספר החולים בישראל עלה ל-200
משרד הבריאות הודיע הבוקר (ראשון) כי מניין הנדבקים בנגיף הקורונה בישראל הגיע ל-200. נמסר כי רוב החולים במצב קל, אך שניים מהם במצב קשה ו-11 במצב בינוני. עד כה, ארבעה מהנדבקים החלימו מהנגיף.
הלילה פורסמו הנחיות חדשות לפיהן גני הילדים, הפעוטונים, המשפחתונים ומעונות היום ייסגרו החל מהבוקר. בנוסף הוחלט על סגירת מקומות בילוי כמו תיאטראות, בתי קפה, מסעדות, בתי קולנוע, חדרי כושר, אולמות אירועים ועוד.
כמו כן, משרד הבריאות הורה על איסור התקהלות של יותר מעשרה בני אדם במקומות ציבוריים, וכן הנחה את המעסיקים לאפשר ככל הניתן עבודה מהבית ולא מהמשרד. לצד זאת, במשרד הבריאות גם ממליצים להימנע מהסעת יותר מאדם אחד ברכב.
על פי משרד הבריאות, 34 מהחולים נמצאים ב"אשפוז ביתי" - כלומר לא אושפזו בבתי חולים, אלא הונחו להישאר בבידוד בביתם. ככל שעולה מספר חולי הקורונה בישראל, משרד הבריאות מנחה את קופות החולים להיות מוכנות לאשפוז ביתי של חולים קלים. מדובר למעשה בשלב הבא שאליו התכוננה מערכת הבריאות, במקרה של עלייה במספרי חולי הקורונה, מאחר שבתי החולים לא יכולים להכיל את כל החולים ובכירים אף התריעו מפני קריסה תחת העומס.
כחלופה לאשפוז ביתי, שר הביטחון נפתלי בנט הנחה שלשום את מערכת הביטחון להקים שלושה מרכזי בידוד שיתופיים לחולי קורונה שמצבם קל. הבוקר פרסם בנט הסבר בעניין: "אשפוז ביתי משמע להיות בחדר מבודד בבית, בלי להתקרב לבני המשפחה, כך משך ארבעה עד שישה שבועות. להערכתי, ועל סמך השוואה למקומות אחרים בעולם, זה כמעט בלתי אפשרי".
לדבריו, "בסבירות גבוהה החולה ידביק את שאר בני ביתו. כך היה בדרום קוריאה ובסין. גם מאוד קשה להעניק לאנשים אלו בקרה רפואית ומעקב. וממש קשה לבן אדם להיות 'תקוע' לבד בחדרו במשך חמישה שבועות".
בנט הסביר כי העדיפות בעיניו היא "מלוניות הבראה קהילתיות", וכי נתן למערכת הביטחון הוראה להקים עוד השבוע שלוש מלוניות כאלה - בצפון, במרכז ובדרום. "מלונית כזו יכול לארח כ-1,000-500 נשאי קורונה במצב טוב. היא נועדה ל-80% מהנשאים שלמעשה אינם סובלים, ורק מוכרחים להיות בבידוד משך כחמישה שבועות, להעביר את הזמן. נשא קורונה אינו יכול שוב להדביק נשא קורונה, אז אותם מאות נשאים יכולים להיות יחד".
על פי בנט, מדובר ב"בית מלון קיים ובטח ריק שאנחנו, מערכת הביטחון, 'משתלטים' עליו, ולמעשה מארחים בה את נשאי הקורונה. לכל אחד יהיה חדר משלו במלונית, יוכל לראות טלוויזיה, לקרוא, לעשות מה שהוא רוצה בתוך המלונית. בית מלון, לא רע".
בנט הוסיף: "במלונית יהיה צוות רפואי שיפקח ויבדוק את הנשאים לוודא שמצבם טוב, ויידע לשחרר אותם בתום התקופה, לאחר בדיקות שמוודאות שהאורח כבר נקי מהנגיף. נצטרך לוודא שהצוות הרפואי והצוות הלוגיסטי של המלון לא יידבקו. אנחנו עובדים על זה במלוא המרץ, כשהמטרה שלנו לפתוח את המלונית הראשונה כבר במהלך השבוע הקרוב".
ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר אמש הצהרה על הצעדים החדשים, וקרא למי שלא חייב לצאת לעבודה - "שלא ייצא". נתניהו אמר ש"אנחנו עדיין בעיצומו של משבר בינלאומי", אבל מצבה של ישראל טוב ביחס לשאר המדינות בעולם.
עדכונים שוטפים על נגיף הקורונה בארת
"הקרב הוא קודם כל קרב על החיים והקרב הוא כמובן על הבריאות של הציבור. הנשיא טראמפ הכריז מצב חירום בארה"ב, הבורסות עולות ויורדות. המדינות מאמצות אחת אחרי השנייה את ההחלטות שאנחנו קיבלנו. יש תוחלת למאמצים שלנו".
נתניהו הוסיף כי "זה אירוע מתגלגל, המחלה משתנה. אני בקשר עם מנהיגים, אנחנו מנסים כל הזמן להקדים את המחלה ואת העולם, בסך הכול אנחנו עושים את זה. אנחנו חיביים להתקדם עם התפתחות האירוע. אנחנו נערכים תוך כדי תנועה ולכן כל יום-יומיים אנחנו מביאים את ההחלטות החדשות. זה לא זבנג וגמרנו, אני מעריך שיש לנו אפשרות לא ררק להתגבר על המשבר אלא גם לנצח את הנגיף. זה מחייב את כולנו לעבור לשגרת חיים חדשה למשך הזמן הדרוש ולהיערך שוב בצעדים שיאפשרו לנו לגביל את קצב ההתפשטות של המחלה להבטיח שמערכות הבריאות שלנו עומדות בנטל".
ראש הממשלה התייחס גם להסתערות על המרכולים: "בגלל שהייתה הסתערות על רשתות המזון, אין לזה שום סיבה, יש לנו מלאים מכאן ועד הודעה חדשה, המזון מגיע דרך הים. המלאים מלאים, אתם תראו את זה חוזר. גם לפסח יש לנו מזון די והותר ואין שום מחסור, זה יכול להיות רגעי כי אנשים לא האמינו למה שאמרתי עכשיו והסופרמקטים ימשיכו לתפקד. תרופות - לא יהיה שום מחסור, המלאים מלאים והאספקה סדירה. בתי המרקחת ימשיכו לעבוד. בנקים, כסף, אשראי, שירותי הבנקאות ימשיכו לעבוד כרגיל. תחנות דלק כנ"ל.
(סיון חילאי)