היום שאחרי: איך משבר הקורונה ישנה את סין ואת העולם?
מספר האנשים החולים והבריאים שפקדו את בתי החולים בסין הגדילו את ההדבקות ואת ההיסטריה והביאו ללחץ אדיר על מערכת הבריאות בווהאן. את הלחץ הזה ניתן למנוע בעזרת טכנולוגיות של אבחון רפואי מרחוק וייעוץ מקוון, ובכך להוריד ולבזר את הלחץ על בתי החולים המקומיים
ליו צ'יאנגדונג וג'ק מא, המייסדים של ג'יי די ועליבאבא – שתי ענקיות המסחר המקוון הגדולות בסין – לא המציאו את הגלגל אמנם, אבל הם זיהו את הפוטנציאל של קניות ברשת עוד לפני התפרצות הסארס בתחילת המאה ה-21. התפרצות הסארס פשוט נתנה את הדחיפה שהם היו צריכים כדי להזניק את השוק הזה קדימה.
- יום דרמטי בסין: הסגר מוסר מעל ווהאן, מוקד התפרצות הקורונה
- עיר הסגר הראשונה משתחררת, התושבים יידרשו להציג קוד QR
- מספר חולי הקורונה בעולם חצה את ה-300 אלף; סין מסירה את העוצר מעל ווהאן
היום, 17 שנים אחרי, נגיף נוסף התפרץ בסין ובעולם כולו - covid 19 (קורונה). השפעותיו ונזקיו של נגיף הקורונה כבר גדולים בהרבה מאלו של הסארס. ושוב, ניתן לזהות סקטורים רבים בסין שכבר היו בתהליכי טרנספורמציה טכנולוגיים אבל יקבלו דחיפה חזקה בהשפעת הנגיף. אמנם נגיף הקורונה עדיין מתפשט בסין ובעולם וקשה לקבוע מתי הסערה תשכך, אך ניתן לזהות הרבה מהמגמות כבר עכשיו - המגמה המשמעותית ביותר היא בתחום הבריאות והשפעתה על מערכות הבריאות בעולם כולו.
אחד האתגרים המרכזיים איתו התמודדה מערכת הבריאות הסינית והיום מערכות בריאות רבות כולל שלנו בישראל הוא העומס הרב על בתי החולים. המעגל האכזרי של צווארי הבקבוק בבתי החולים במחוז חוביי ובעיר ווהאן בהן התפרץ הנגיף הובילו להתפשטות המהירה בסין. מספר האנשים החולים והבריאים שצבאו על בתי החולים הגדילו את ההדבקות ואת ההיסטריה והביאו ללחץ אדיר על בתי החולים בווהאן. את הלחץ הזה ניתן היה למנוע בעזרת טכנולוגיות של אבחון רפואי מרחוק וייעוץ מקוון, ובכך להוריד ולבזר את הלחץ על בתי החולים המקומיים.
לא מעט חברות ייעוץ רפואי מקוון סיניות איפשרו אבחון בחינם כבר במהלך ההתפרצות הנוכחית. כיום, רוב ענקיות הטכנולוגיה הפנימו את הפוטנציאל האדיר הטמון בתחום המדיקל ומשקיעות משאבים רבים בפיתוח שירותים רפואיים מקוונים. גם בסין לא פספסו את המגמה, וענקיות כמו עליבאבא וטנסנט כבר משקיעות בתחום. אחת מהטכנולוגיות הבולטות בהן נעשה שימוש במהלך המשבר פותחה על ידי אקדמיית הבינה המלאכותית DAMO, שנמצאת בבעלות ענקית הטכנולוגיה הסינית עליבאבא. הטכנולוגיה של DAMO מאפשרת לאבחן צילומי CT של ריאות במהירות ויעילות רבה בהרבה מעין אנושית של רופא. החברה מתגאה כי ביכולתה לאבחן הבדלים בין צילומי ריאות של אדם ללא תסמיני הנגיף לבין חולה בנגיף עם תסמיני קורונה במספר שניות ובדיוק של 96%, לעומת רופא אנושי שצריך בממוצע בין 5 ל-15 דקות. כיום, המערכת איבחנה כבר למעלה מ- 240 אלף צילומים ברוב הפרובינציות בסין בכ-160 ארגונים ציבוריים ובתי חולים, כשהתכנון הוא להרחיב את השירות לעוד הרבה בתי חולים בכל סין. שיטת אבחון זו גם הפחיתה את העומס הרב על הרופאים, שיכולים עכשיו להקדיש יותר מזמנם לטיפול בחולים במקום לעבודה הטכנית של אבחון המחלה.
משבר הקורונה עדיין בעיצומו, וקשה כרגע לצפות את השלכותיו בטווח הרחוק. מי אם כן יהיו הגיבורים של עולם הבריאות בעוד כעשור מהיום?
הכותב הוא מנכ"ל לשכת המסחר הישראלית בסין (ISCHAM), שעובדת בשיתוף פעולה הדוק עם עמותת דרך המשי המקדמת שיתופי פעולה כלכליים, מסחריים ותרבותיים בין ישראל וסין.