$
בארץ

משבר הקורונה

מבקשי מקלט יוכלו לפדות חלק מהכספים שהופקדו בידי המעסיקים בקרן הפיקדון

המסעדנים ביקשו מהממשלה להתחשב במצבם של העובדים מבקשי המקלט שאינם עובדים כעת להשתמש בחלק מהכספים שבקרן. כל עובד יוכל לקבל עד 2,700 שקל

עמרי מילמן 14:5202.04.20

הממשלה פרסמה אמש טיוטת תזכיר חוק המאפשר למבקשי מקלט לפדות חלק מהכספים שהופקדו על ידי המעסיקים בקרן הפיקדון.

 

מדובר בקרן שהוקמה במטרה לעודד מבקשי מקלט לעזוב את ישראל. החוק מחייב את המסעדנים להפריש 16% לפנסיה ופיצויים לקרן ואת העובדים להפריש 20% משכר הבסיס, 6% מתוך זה הולך לפנסיה והיתר לקרן לתמרץ את עזיבה של ישראל. בפועל כל הסכום של המעסיק והעובד נכנס לקרן המוחזקת בבנק מזרחי.,ומבקשי המקלט יראו אותה רק כאשר יעזבו את הארץ.

 

המסעדנים, מעסיקים מרכזיים של מבקשי המקלט, והנפגעים הראשונים מהגבלות שהטילה הממשלה על המשק בעקבות התפרצות הקורונה, הפעילו לחץ בשבועות האחרונים על הממשלה שתאפשר למבקשי המקלט, שאינם זכאים לתנאים סוציאליים מהמדינה, למשוך את אותם כספים. את טיוטת התקנות מפרסם משרד הפנים שאחראי על הנושא, אולם המסעדנים שדחפו לכך ניהלו את הדיונים עם משרד האוצר. התקנות מסדירות את התנאים למשך שלושה חודשים, עד לחודש יוני.

 

 

פליטים סודנים בישראל (ארכיון) פליטים סודנים בישראל (ארכיון) צילום: מאיר אוחיון

 

הטיוטה קובעת כי עובד זר מסתנן יוכל לפדות כספים מתוך חלק העובד שנצבר בחשבון הפיקדון שלו, בתשלום חודשי של עד 2,700 שקל, אך לא מעבר לסך של 80% מהפקדות העובד. (אם סך ההפקדות של העובד לא מאפשרות זאת אז בפועל הוא ימשוך יותר מ-80%).

 

 

שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות צילום: דנה קופל

 

הטיוטה מבהירה כי "האפשרות לפדות כספים עד לסך של 80% מהפקדות חלק העובד בלבד, ללא אפשרות משיכת כספים מהפקדות חלק המעסיק, נועדה לשמר חלק מהסכומים שנצברו בחשבון הפיקדון ובכך לשמר במידת מה את התמריץ ליציאה מישראל במועד בבוא העת".

 

אולם התקנות גם קובעות כי התנאי לזכאות הוא תשלום ביטוח רפואי פרטי למשך שלושה חודשים (ביטוח שכל עוד הועסקו שולם על ידי המעסיק), כך שבפועל מבקשי המקלט יישארו ביד עם כ-2,000 שקל בחודש על פי ההערכות.

 

מנכ"ל איגוד המסעדות, שי ברמן: "מדובר בנושא הומניטרי, שמאיים על כלל החברה בישראל. אפשר רק לדמיין מה יקרה, אם לאנשים הללו לא יהיה מה לאכול, בתקופה המאתגרת שאנו נמצאים בה. נבדוק מול האוצר, מדוע הם לא רשאים להשתמש גם בכספים שהמדינה דורשת מאיתנו להפריש עבורם בדיוק למטרה זו, אלא רק בהפרשות העובדים. איגוד המסעדות הוא צד בעתירה, שנדונה כעת בבג״ץ ודורשת לבטל את קרן הפיקדון. התנהלות המדינה בנושא, מחדדת את העובדה שאין מדובר בהפרשות סוציאליות, אלא במס נוסף על המעסיקים".

x