בלעדי לכלכליסט
הפורשים כעת לפנסיה יאבדו 10% מקצבתם
לפי המכון הישראלי לדמוקרטיה, קצבת הפנסיה של הפורשים החודש נמוכה בכ־300 שקל מזו שלפני חודשיים
מחקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה מצא כי מי שיפרשו בחודש הקרוב לפנסיה, יקבלו קצבה שתהיה נמוכה ב־10% לעומת הקצבה שהיו מקבלים אילו היו פורשים לפני חודשיים. את הניתוח ערכו פרופ' איתן ששינסקי ורחל זקן מהמרכז לממשל וכלכלה במכון הישראלי לדמוקרטיה. לפי הנתונים, קצבתם החודשית של מי שחסכו במשך 25 שנה ושכרם היה ממוצע תפחת בכ־300 שקל. קרנות הפנסיה החדשות שהחלו לפעול בשנת 1995 מהוות את עיקר החיסכון הפנסיוני של מבוטחים רבים, שאינם נהנים מפנסיה תקציבית.
- הקורונה והכיס: שאלות ותשובות על הפנסיה והפרישה
- דוחות קרן הפנסיה הגדולה בישראל חושפים: זינוק של 33% בפדיונות ברבעון הראשון
- הפתרון שיכול לצמצם את הפגיעה בפנסיה לפורשים השנה
ששינסקי וזקן העריכו מה גובה החיסכון של עובד עם שכר ממוצע במשק, תחת ההנחה שהחל לחסוך בקרנות הפנסיה החדשות, שהוקמו ב־1995, ובהנחה שהתשואה השנתית היא 3.74% (התשואה שבה משתמש האוצר לחישובים אקטואריים) ושרק 73.8% משכר השכירים מבוטחים לחיסכון הפנסיוני. לפי החישוב, החיסכון בסוף 2019 עמד על 464.7 אלף שקל.
פיצוי לפורשים
ששינסקי וזקן מעריכים כי היקף הפגיעה בחיסכון עומד על 10%, שהם 46.4 אלף שקל. זאת לפי תיק השקעות סולידי שבו שיעור החשיפה למניות הוא 18% ואג"ח מיועדות על 27%. הירידות בשוק ההון בעקבות הקורונה מובילות לירידה בחסכונות הפנסיה.
לפי חישוב של קצבה במשך 200 חודשים, שהם כ־16.5 שנים, הקצבה החודשית הממוצעת היתה אמורה לעמוד על 2,323 שקל בחודש ובפועל תעמוד על 2,091 שקל בחודש.
ששינסקי וזקן סבורים כי לאור המצב החריג, המדינה צריכה לזמן מוגבל לפצות את הפורשים בחודשים הקרובים שקצבתם נחתכה ברגע האחרון. השניים העריכו כי מספר הפורשים המקסימלי ב־2020 יעמוד על כ־10 אלף איש, עם הפסד שנתי ממוצע של כ־3,000 שקל. העלות לפיצוי תהיה בין 200 מיליון שקל ל־5,000 פורשים, ל־400 מיליון שקל לתרחיש עם 10,000 פורשים.
הפגיעה הצפויה שהיתה אמורה להיות עבור החוסכים בקרנות הוותיקות, לאחר שהממשלה פחדה להעלות את גיל הפרישה לנשים, נדחתה לאור המצב לשנה הבאה, מה שרק יעמיק את הקיצוץ שיספגו העמיתים.
משבר ומגה־משבר
לדברי ששינסקי וזקן, "נפצה את מי שייצא לפנסיה בארבעת החודשים הקרובים. אנשים לא צריכים שהפנסיה שלהם תהיה תלויה במצב המאקרו".
ששינסקי וזקן מוסיפים: "אנו נמצאים בעיצומו של אירוע שממדיו מתגלים בהדרגה, כאשר מגפת הקורונה מלמדת אותנו שיש משבר ויש מגה־משבר. בעבר, לאחר שנת 2008, העניקה הממשלה רשת ביטחון לפנסיה התקציבית, לקרנות הוותיקות ולקופות הגמל המבטיחות תשואה שאמנם לא יושמה בפועל מאחר ששוק ההון תיקן את עצמו. ואולם עם פרוץ מגפת הקורונה והירידות הדרמטיות בשוק ההון, בעוד הלוחות נצבעים באדום וההפסדים האישיים כואבים מתמיד, אין לדעת עד מתי יימשכו מגמות אלו, בעיקר לאור צעדי המדיניות המכוונים לירידה משמעותית בפעילות הכלכלית של המשק".