הקורונה והכיס: שאלות ותשובות על הפנסיה והפרישה
האם כדאי לפדות קרן השתלמות? האם אפשר למשוך את הפיצויים בתקופת החל"ת? ואיך מושפעת פנסיה תקציבית מהמצב? כלכליסט עונה על שאלות שונות שהתעוררו עם פרוץ משבר הקורונה
ריכזנו כאן עבורכם, שאלות בולטות בתחום החסכונות הפנסיוניים והפרישה:
יש הפסדים גבוהים בקרנות הפנסיה, הפנסיה שלי חצייה במסלול כללי, וחצייה במסלול עד 15% מניות. מה לעשות עם הכסף בשביל שיהיה לי שקט נפשי?
"הי, אנחנו בתקופה של משבר כלכלי קשה, שכרגע הסוף שלו לא נראה לעיין, והשווקים מגיבים בהתאם - כלומר יש ירידות בשוקי ההון שגורמות להפסדים בכל מכשירי החיסכון.
המסלול הכללי הוא מסלול עם חשיפה של כ-40% למניות. המסלול השני הוא מסלול סולידי יותר, שמושפע פחות משוק ההון, אך בימים אלו מפסיד גם כן. סביר להניח שעד כה כבר ספגת הפסד מתחילת השנה.
עכשיו אתה יכול לבחור בין שתי אפשרויות:
הראשונה, לעזוב את הכסף איפה שהוא. במקרה הזה יכול להיות שתפסיד יותר בעתיד הקרוב, אבל אז כשהשוק יעלה תחזיר חלק מההפסדים. אם אתה חוסך שיש לו לפחות עוד עשור וחצי לפני הפנסיה, אתה לא זקוק לכסף בקרוב, ויש לך את היכולת הנפשית לספוג אולי עוד הפסד, זו אפשרות טובה.
האפשרות השנייה היא להעביר את כל הכסף למסלול סולידי - בלי חשיפה בכלל למניות, או מסלול שיקלי. במקרה הזה ההפסדים של הכסף בעתיד הקרוב יצטמצמו. החשש הוא אבל שאם השוק יתקן ויתחיל לעלות, אתה לא תהיה שם להנות מזה ולמחוק את ההפסד שנגרם לך עד כה.
יש לי קרן השתלמות נזילה – האם כדאי לפדות אותה ולהעביר לבנק?
קרן השתלמות היא מכשיר חיסכון לטווח בינוני של 6 שנים, שמושקע בשוק ההון. ניתן לבחור את רמת הסיכון בהשקעות של קרן ההשתלמות, אם לא עשיתם זאת, אתם במסלול ההשקעות הכללי שמשמעותו 40% השקעה במניות, והפסד של כ-10% בחודש מרץ, בהערכה גסה. היתרון המשמעותי בקרן השתלמות הוא שהיא שנהנית מהטבות מס, אבל אם פדיתם אותה והעברתם לבנק - הטבות המס אבדו ולא תוכלו להשיב את הכסף במועד מאוחר מאוחר יותר לקרן ההשתלמות.
אנחנו רואים את החיסכון הולך ומצטמק בסכומים משמעותיים, ועולה השאלה מה לעשות? גישה אחת אומרת - אם כבר ספגנו הפסד, כדאי להמתין ולחכות שהמשבר יחלוף והשוק יעלה, וזה יתקן את הנזק, דבר שלא יקרה אם נמשוך את הכסף. כמה מהר זה יקרה? אין לדעת. גישה אחרת אומרת – כדאי למזער נזקים, ולהוציא את הכסף משוק ההון. אין גישה נכונה, יש גישה שמתאימה לכל חוסך בנפרד בתלות בתאבון הסיכון שלו ובשאלה מתי הוא צריך את הכסף.
בכל מקרה, על מנת לא להפסיד את הטבות המס בקרן ההשתלמות עדיף לא להעביר את הכסף לבנק אלא לפנות לגוף המנהל את קרן ההשתלמות ולהעביר את החיסכון למסלול סולידי, שלא מושפע כמעט משוק ההון, לרעה-ולטובה.
הי יש לי פוליסת חיסכון ביטוח חיים, שלאחר 30 שנה ניתן לשחרר אותה. האם כדאי? אני לא צריכה את הכסף כרגע, אבל יתכן ואצטרך אותו בשנתיים הקרובות
אם זו פוליסה שהופקה לפני 1991 היא איננה מושפעת מהנעשה בשוק ההון, ויש לה תשואה מובטחת (והיא מגובה באג"ח מיועדות), לכן, לא כדאי להוציאה – ביחס הסיכון/סיכוי – מדובר באחד ממכשירי החיסכון הטובים שקיימים כיום בשוק. יש סוגים רבים של פוליסות ביטוח, כאשר לוותיקות מבינהן – יש יתרונות משמעתיים גם בקבלת קצבה עתידית – יתרונות שייעלמו עם פדיון הכסף. לכן – עצירת הפקדות לפוליסות ותיקות ומשיכת הכסף מחייבת התייעצות עם איש מקצוע, לראות שאם לא מוותרים על זכויות שעבורן שילמתם דמי ניהול גבוהים כל השנים.
הוציאו אותי לחל"ת, האם אני יכול למשוך את הפיצויים?
חל"ת לא מסיים את יחסי העבודה בינך לבין המעביד, ולכן לא ניתן למשוך פיצויים בהוצאה לחל"ת. במאמר מוסגר נציין גם שהפיצויים הם חלק מהפנסיה ומשיכתם תוביל להקטנה משמעותית של הקצבה החודשית הצפויה לכם בגיל פרישה. לכן, גם אם פוטרתם כדאי לנהוג בזהירות ולמשוך את כספי הפיצויים רק אם המצב מחייב.
יש לי פנסיה תקציבית, האם הקצבה מושפעת מהמצב?
לא. והדבר נכון גם לגבי מקבלי קצבה מקרנות הפנסיה הוותיקות. בקרנות הפנסיה החדשות הקצבה המשולמת נהנית מתשואה מובטחת בשיעור 4.86% על 60% מהחיסכון. בנוסף, בדיקת ההשפעה של שוק ההון על החלק של החיסכון שאינו נהנה מתשואה מובטחת, נעשית אחת לשנה ולא בכל חודש. המשמעות היא שכל מי שהחל לקבל פנסיה בינואר 2020 אינו מושפעת מכל הטירוף המשתולל בחודשים אלו בשוק ההון, ורק באפריל 2021 יבדקו את התשואה שהשיגה הקרן על 40% מהכסף שאיננו מובטח.
אימי בת 61 ואמורה עוד שנתיים לצאת לפנסיה. מה עושים בשביל שלא יהיו נזקים? היא תצטרך לדחות את הפרישה ולהמשיך לעבוד?
אימך נמצאת במצב שדורש בחינת עומק. טווח זמן החיסכון שלה קצר, והיא מושפעת לרעה מהתנודתיות בשוק ההון.
בעוד שלחוסכים צעירים שסופגים תשואות שליליות, יש מספיק זמן חיסכון לפניהם לתיקון המצב, לאימך אין. המשבר משבר חמור. אף אחד לא יודע אם הוא ימשך שנה או עשור. אף אחד לא יודע אם נגמרו הירידות, או שיש עוד ירידות לפנינו.
כעיקרון, אם אימך קורבה לגיל פרישה, ייתכן ובתיק הפנסיוני שלה יש מכשירי חיסכון ותיקים שלא מושפעים משוק ההון. בנוסף, ייתכן שעם הגיל היא הפחיתה את רמת הסיכון בחיסכון. אם לא כך והחיסכון ברמת סיכון גבוהה, כדאי מאוד להתייעץ עם איש מקצוע ולהבין את ההשלכות של ההפסדים עד כה ושל המשך הפסדים בתקופה הקרובה. החלטות שקשורות לפרישה הן לא הפיכות. חשוב לקבל אותן בתבונה.
קיבלתי את הדיווח השנתי מקרן הפנסיה שלי לפני שבוע, אני לא רואה שם הפסדים
הדיווח נכון לשנת 2019, שהסתיימה בעליות. סביר להניח שכיום הסכום שיש לך בקרן הפנסיה קטן יותר. אבל חשוב בכל זאת להסתכל על הדו"ח, לבדוק שכל ההפקדות של השנה החולפת הגיעו ליעדן, ולבחון שאתה לא משלם דמי ניהול גבוהים (ובכל מקרה לא יותר מהממוצע של הקרן).
יש לכם שאלות בנושאי זכויות עבודה, זכויות עצמאיים, פנסיה, משכנתאות, ביטוחים, הלוואות והתנהלות כלכלית נכונה?
בואו לשאול אותנו בקבוצת "הקורונה והכיס" של כלכליסט