הקרן לעסקים קטנים: במקום לקדם הלוואות פקידי האוצר מחליפים מהלומות
בדיון בוועדת הכספים על קרן ההלוואות לעסקים קטנים טען היו"ר עודד פורר כי "משרד האוצר מסתיר נתונים מהוועדה כשמהשטח עולה קול זעקה של עסקים קורסים". במקביל, התעמתו על מודל ההפעלה של הקרן החשב הכללי באוצר ומנכ"ל איגוד הבנקים. משרד האוצר: "התקיימה שיחה מקצועית, המשרד אינו מסתיר נתונים"
הבנקים כבר החלו להעביר נתונים וניתוחים לגבי היקף ההלוואות שמבקשים העסקים הקטנים באמצעות הקרן בערבות המדינה, אך במשרד האוצר טוענים כי עדיין אין בידיהם את התמונה המלאה. היקף ההלוואות שניתנו עד כה לעסקים, ולא פחות חשוב - היקף ההלוואות שסורבו וכן ניתוח סוגי העסקים - הוא קריטי. זאת בכדי להבין האם הצעד בו התגאו כל כך ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר כחלון - קרן הלוואות בערבות המדינה בהיקף של 8 מיליארד שקל - באמת מסייע לעסקים קטנים.
- בעקבות הביקורת הציבורית: הלוואות בקרן לעסקים קטנים יינתנו עד 16% מהמחזור
- אושר: קרן ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים תגדל ל-8 מיליארד שקל
- זינוק שנתי של 67% באשראי שהעניקו הבנקים לגופים עסקיים - ירידה בהלוואות לעסקים קטנים
כעת מתברר כי גם לוועדת הכספים משרד האוצר לא מעביר מידע. לדברי יו"ר ועדת הכספים הזמנית, ח"כ עודד פורר, "משרד האוצר מנותק מהשוק. עד לרגע זה מסתירים נתונים מהוועדה, מספרים לנו שקצב אישורי ההלוואות הוא 'בסדר', אבל מסרבים לתת נתונים כשמהשטח עולה קול זעקה של עסקים הקורסים תחת הנטל. אין בממשלה אף מבוגר אחראי, אף אחד שיגלה מנהיגות כלכלית וייתן לשוק תקווה. הספינה הזו מפליגה בים סוער מבלי שיש לה בכלל כיוון כשכל אחד מראשי האגפים באוצר מושך את ההגה לכיוונו. בדרך ההתנהלות הזו זה רק עניין של זמן עד שהספינה הזו תעלה על שרטון ותטבע".
היום התקיים דיון מקוון מקדים לדיון שיתקיים בוועדה בסוף השבוע בנוגע לקרן הלוואות בערבות המדינה. בדיון אמר ח"כ פורר לחשב הכללי ולנציגי האוצר כי שיטת העבודה המדורגת בה עובדים משרדי הממשלה, שבה משוחררים לעסקים הטבות ומענקים בצורה מדודה ומצומצת, תביא בסופו של דבר לכך שענפים רבים לא יצליחו לעבור את התקופה הקרובה. לדבריו "אם עסק ידע לקבל אשראי לפני המשבר והצליח להחזיק עצמו אין שום סיבה שיסורב לקבל אשראי כרגע", אמר פורר.
גורמים שנכחו בדיון אמרו ל"כלכליסט" כי במקביל למתח בין משרד האוצר לבין ועדת הכספים, נרשם עימות גם בין החשב הכללי לאיגוד הבנקים. בדיון דרש מנכ"ל איגוד הבנקים איתן מדמון מספר שינויים במודל ההפעלה של הקרן כמו למשל הארכת לוחות זמנים לאישור הלוואה מ-7 ימי עבודה, הקמת ועדת אישורים שתכלול נציג ציבור, הגדלת ברירת המחדל של האוצר שעומדת כרגע על 15% מהקרן, ואישור הלוואות לפי תנאי הבנקים הרגילים - כמו שימוש בחברות בדיקה, חברות מלוות וכל הליך אישור ההלוואה הרגיל.
הבקשות החדשות הרגיזו את החשב הכללי רוני חזקיהו, כך לפי אותם גורמים שנכחו בשיחה, והוא תקף לדבריהם את מדמון ואמר כי "לא הגיוני שהחשכ"ל בקשר עם כל הבנקים, כולם אישרו את התנאים ופתאום האיגוד עצמו מעלה טענות שלא נשמעו מהבנקים עצמם. לאיגוד הבנקים אסור לעשות מה שהוא עושה. זו בעיה שהאיגוד מהדהד טענה של בנק אחד בזמן שהחשכ"ל בקשר עם כולם ושומע דברים שונים. כדאי שהאיגוד יבדוק את עצמו".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "במהלך היום התקיימה שיחה מקצועית בין משרד האוצר לבין יו"ר ועדת הכספים ונציגים של הגופים העסקיים בעניין הקרן. המשרד אינו מסתיר נתונים, וכפי שעשה עד כה, גם הפעם יעדכן בדבר מספר אישורי ההלוואות בקרן לכשיתקבלו מהבנקים".