בלעדי לכלכליסט
גם חברות קנאביס מחפשות תרופה לקורונה
מחקר חדש שתממן אינוקאן פארמה יבדוק האם קנאביס יכול לסייע להתאוששות תאי ריאה נגועים בקורונה; חברת קנאסול תפעל לפיתוח שתי תרופות משלימות לנגיף
חברות הקנאביס הרפואי מצטרפות לחברות הביוטק והביומד במירוץ אחר פיתוח תרופה לקורונה. החברה הבת של אינוקאן פארמה הישראלית תממן מחקר באוניברסיטת תל אביב לפיתוח תרופה על בסיס CBD (רכיב בצמח הקנאביס שאינו פסיכואקטיבי), שהוכח כיעיל נגד דלקתיות, לתאי ריאה הנגועים בנגיף הקורונה. אינוקאן, שהוקמה על ידי רון מירון, מנכ"ל טבע ישראל לשעבר, נסחרת בבורסה הקנדית (CSE) בשווי 20 מיליון דולר קנדי.
החברה תשקיע כ-450 אלף דולר (אמריקני) במחקר שמוביל פרופ' דניאל אופן מהאוניברסיטה, המתמחה באקסוזומים (חלקיקים הנוצרים מהתרבות תאי גזע), וחוקר אם טעינת החלקיקים בקנבינואידים (CBD) יכולים לסייע להתאוששות תאי ריאה נגועים בקורונה.
פרופ' דדי מאירי צילום: עמית שעל
במסגרת ההסכם אינוקאן תקבל בלעדיות על הפיתוח, וחברת רמות, חברת המסחור של אוניברסיטת תל אביב, תקבל תמלוגים מהמכירות, שגובהם ייקבע בהמשך במסגרת משא ומתן בין הצדדים.
למירוץ מצטרפת גם חברת קנאסול, שיחד עם המעבדה של פרופ' דדי מאירי מהטכניון, תפעל לפיתוח שתי תרופות משלימות לנגיף הקורונה: הראשונה להפחתת תגובת היתר של המערכת החיסונית; והשנייה האטת מהלך המחלה על ידי הורדת הביטוי של הרצפטור (חלבון המאפשר לנגיף לקבל ולשחרר חומרים מחוץ לתא, להתחלק, ועוד).
המחקר יתבסס על זני קנאביס שונים שקיבלה המעבדה מחברות הקנאביס הרפואי בטר, קנדוק פארמה, ושיח מדיקל. קובי מולכו, מנכ"ל חברת הקנאביס הרפואי בטר, מסר לכלכליסט, כי "הקנאביס הפך לתרופה משלימה ברחבי העולם באופן רשמי, וקיבל הכרה ראשונית מארגון הבריאות העולמי. אם הקנאביס יצלח כטיפול משלים לקורונה זה יהיה הישג לתעשייה".
פרופ' מאירי אמר לכלכליסט, כי "המעבדה שלנו קיבלה אישור לפעול כמעבדת קורונה, ובמסגרת זו אנו מקדמים 2 מחקרים על בסיס מחקרי קנאביס קיימים: בראשון ננסה לאתר את המולקלות הצמחיות שמסוגלות לדכא את תגובת היתר של המערכת החיסונית לנגיף הקורונה, שהיא זו שגורמת לדלקתיות ולמחלה הקשה. למולקולות בצמח הקנאביס יש יכולת להוריד את התגובה של המערכת החיסונית מבלי לדכא אותה, ועל ידי כך להוות טיפול משלים טוב יותר מהסטרואידים, שמדכאים לגמרי את המערכת החיסונית".
המחקר השני עליו עובד פרופ' מאירי נוגע לרצפטור - המאפשר לנגיף להחדיר את הביטוי הגנטי שלו לתאים האנושיים ובכך להתרבות. "ישנו תהליך הבוחן השפעת מולקלות הקנאביס גם על החלבונים" מסביר פרופ' מאירי "וכעת אנו בוחנים אלו מהן יהיו רלוונטיות לאותו רצפטור, כאשר המטרה היא להוריד את הביטוי שלו, ובכך להקשות על הנגיף להיכנס לתא ולהתרבות. זה יאט את מהלך המחלה וייתן יותר זמן להילחם בה".
לפני 22 יום גם חברת הקנאביס הרפואי הציבורית קנביט, המחזיקה בחברת תיקון עולם, דיווחה כי חתמה על שיתוף פעולה עם מכון מיג"ל (מכון המחקר הישראלי שהשיג פריצת דרך לחיסון נגיף הקורונה בחיות), במסגרתו ייבחן פוטנציאל שמן ה'אבידקל' של תיקון עולם, העשיר בריכוזי CBD, לטיפול בתסמיני קורונה.
הדרך לתרופת קנאביס לקורונה, אם תצלח, עוד ארוכה, אך המחקרים הקודמים שכבר נעשו בנוגע להשפעת הצמח על תאים אנושיים, יכולים לזרז הגעת תרופה משלימה כחלק מהטיפול בנגיף הסיני.