משבר הקורונה
ועדת הקורונה קיצרה לחודש וחצי את חוק המעצרים לחשודים חולי קורונה
לפי ההצעה שתעלה היום להצבעה בקריאה שנייה ושלישית, בימ"ש יהיה רשאי להורות על מעצר חשוד או הארכת מעצרו, גם אם יש מניעה לקדם את החקירה שלו נוכח הסיכון הבריאותי הכרוך בכך. ההצעה המקורית של הממשלה דרשה שהוראת השעה תימשך שלושה חודשים
"ועדת הקורונה" אישרה היום (ד') בצהריים את העלאתה להצבעה בקריאה שנייה ושלישית של הצעת חוק המעצרים לחשודים חולי קורונה או חייבי בידוד. הצעת החוק תוגש היום לאישור מליאת הכנסת.
- ועדת הקורונה: לשנות מדיניות הבדיקות - לבדוק גם אנשים בלי תסמינים
- "האוצר משקר. 30 מיליארד מתוך ה-80 מיליארד זה הלוואות, והלוואות מחזירים"
- עופר שלח נבחר ליו"ר ועדת הקורונה: "נעסוק בפן הבריאותי, הכלכלי והממשלתי של המשבר"
תשעה ח"כים תמכו בחוק: היו"ר ח"כ עפר שלח והח"כים יואב סגלוביץ' (יש עתיד תל"ם), טלי פלוסקוב, מיכל שיר, אופיר כץ, עוזי דיין (הליכוד), רם שפע (כחול לבן), משה אבוטבול (ש"ס), יעקב טסלר (יהדות התורה). ארבעה ח"כים התנגדו לחוק: אנטאנס שחאדה, אוסאמה סעדי, ג'אבר עסאקלה (הרשימה המשותפת), ניצן הורביץ (מרצ).
מדובר בהצעת חוק ממשלתית המעגנת בחקיקה ראשית את ההסדר שלפיו בית המשפט וכן בית דין צבאי יהיה רשאי להורות על מעצרו של חשוד או להאריך את מעצרו, גם אם יש מניעה לקדם את החקירה שלו נוכח הסיכון הבריאותי הכרוך בחקירת אדם החולה בקורונה או המצוי בבידוד בשל מחלת הקורונה.
יצוין כי ההסדר מתייחס לחשוד או לעד חיוני. כמו כן, מוצע להבנות את שיקול הדעת של השופט ולקבוע כי השופט יורה על מעצר בנסיבות אלה רק אם שוכנע שיש הצדקה לכך לאחר ששקל את חומרת העבירה, את משך התקופה הצפויה שבה לא ניתן יהיה לקדם את החקירה ואת הפגיעה הצפויה בחשוד; וכי כל פעולת חקירה שאפשר לבצע בתקופה זו בלא השתתפות של החולה או האדם המצוי בבידוד תתבצע.
הוועדה ערכה מספר תיקונים להצעת החוק: קיצור תקופת הוראת השעה לחודש וחצי במקום שלושה חודשים כפי שהציעה הממשלה, הכללת דרישת חיוניות המעצר שצפויה לצמצם את כמות המעצרים, וכן קביעת חובת הנמקה למעצר. ההסדר עוגן בתקנות לשעת חירום והיה אמור לפקוע ב-9.4, אך הוארך עד ל-23.4. ברגע האחרון הוסרה מהצעת החוק קביעת מגבלת זמן המעצר לחמישה ימים שאותה הוסיפה הוועדה לנוסח רק אתמול.
יו"ר הוועדה ח"כ עפר שלח (יש עתיד תל"ם) אמר: "זהו חוק שדעתה של כל הוועדה הוא שלו היינו נדרשים לחוקק אותו לשעה זו שבה אנחנו נמצאים לא היה בו צורך. המספרים שהוצגו לנו מאוד קטנים, ולא הוכח לנו שום מקרה שבו עד היום הגיעו לדיון ועילת הקורונה עלתה כעילה או כשיקול להארכת המעצר.
"עם זאת, בראייה עתידית הרגשנו שאם נשים לחוק סייגים נכונים, ואחרי שהשתכנענו שמשתמשים בכלי באופן מושכל, נכון לוועדה לקדם אותו. החוק יספק כלי בידי רשויות החקירה להתמודד עם מקרה שאנחנו מקווים שלא יקרה בו כמות התחלואה והחקירות תגדל מאוד. כוועדה עמדנו על כך שיוכנס סעיף שנמצא בתקנות שעת חירום שנוגע לשיקולי חיוניות המעצר.
"כמו כן הוכנסה חובת הנמקה למעצר וכן לבקשת ח"כ סגלוביץ', קוצרה הוראת השעה מ-90 יום ל-45 יום. הדבר יאפשר לוועדה הזו או לוועדה שתבוא אחריה להחליט אם להמשיך עם הכלי. בסופו של דבר יצרנו כלי מאוזן והשאלה אם הוא יוגבל לחמישה ימים או לא היא שאלה משנית".