הראל ויזל בוועדת הקורונה: "האוצר משקר. 30 מיליארד מתוך ה-80 מיליארד זה הלוואות, והלוואות מחזירים"
בדיון הבוקר בוועדה המיוחדת בכנסת לקורונה, תקף בעלי פוקס בחריפות את משרד האוצר. ויזל עומד בראש התאגדות קמעונאים, המייצגת 400 רשתות: "אני לא מייצג רשתות גדולות בלבד. אני מייצג גם חנות פלאפל אחת קטנה. חלקם הגיעו למצב של רעיונות אובדניים"
"שר האוצר עומד במסיבת עיתונאים בטלוויזיה ומספר על תוכנית של 80 מיליארד שקל. למה אתם משקרים במסיבת עיתונאים בטלוויזיה?" תקף הראל ויזל בעלי קבוצת פוקס את משרד האוצר, בדיון שהתקיים הבוקר (ד') בוועדה המיוחדת בכנסת לענייני הקורונה, בראשות יו"ר הוועדה עפר שלח.
- שידור חי: בכיר במשרד הבריאות עונה על שאלות בנושא המגבלות
- מספר המובטלים בישראל - למעלה ממיליון
- רשת הביטחון של האוצר מלאה חורים
"שמדברים על 80 מיליארד שקל שמתוכם 30 מיליארד שקל זה הלוואות שהבנקים נותנים בכלל, ולא האוצר, אז כל המספר של 80 מיליארד שקל הוא בולשיט מוחלט. בואו נגיד שהמספר האמיתי הוא 50 מיליארד שקל ולא 80. הלוואות דרך הבנקים, גם אם בערבות מדינה, זה הלוואות. והלוואות מחזירים!"
ויזל עומד בראש התארגנות קמעונאים המייצגת 400 רשתות קמעונאות, גדולות וקטנות. "אני לא מייצג רשתות גדולות בלבד. אני מייצג גם חנות פלאפל אחת קטנה. חלקם הגיעו למצב של רעיונות אובדניים", אמר ויזל.
לדבריו, "לקח למשרד האוצר שבועיים להציג את התוכנית הכלכלית המפוארת הזו, וביום שהאוצר הציע את ההצעה לקחת הלוואה, תנסו להכנס לאתר משרד האוצר, תנסו לקחת הלוואות מהבנקים. האתר זורק אותך החוצה. למה? כי רק עכשיו מתחיל המו"מ בין האוצר לבין הבנקים לקבוע את הקריטריון לבנקים לתת את ההלוואות.
"אמרנו לכם לפני שבוע שלעסקים אין כסף לשלם לעובדים, וכרגע אי אפשר לקבל את הלוואות שכחלון עמד והציג אותן, כי אתם עכשיו במו"מ עם הבנקים. זה חלם! כרגע ה-30 מיליארד שקל הלוואות שהצגתם אותם כאילו סיוע מהמדינה, זה לא מתקציב המדינה, זה לזרות חול בעיניים, וגם מי שרוצה לקחת הלוואה אין דרך לקחת הלוואה. זה נעול, סגור, אולי זה ייפתח שבוע הבא ואז כל עסק יתחיל במו"מ מול הבנקים. אתם רק מספרים סיפורים בטלויזיה".
עוד אמר ויזל בדיון, "מי הכניס את הרעיון הגאוני שחברה מעל 240 אלף שקל לא יכולה לקחת הלוואה? יש לנו בענף עשר חברות אופנה שמגלגלות עד 1.2 מיליארד שקל שזקוקות להלוואה ולא יכולות לקבל. עסק כמו קפה קפה שיש לו 314 סניפים שכולם זכיינים, הוא במצב הכי רע במענקים, כי הוא מדמם במטה שמפסיד כרגע 4-5 מיליון שקל, אבל בתמריץ המענקים הוא נפגע הכי הרבה כי המטה שלו הכי קטן. הפתרון הוא הלוואות ומהר לכולם. תנו לכל העסקים לקחת הלוואות, מהר, קל, בלי בירוקרטיה וברבורים. המענק היחידי שצריך להיות לכל העסקים זה חתך מהדלתא בירידה שלו מ-2018 ל-2019. חייבים לתת מענק על הדלתא מהירידה. אתם נותנים המענק שאתם נותנים, מתי שהמשק יחזור לעבוד ולפי מספר העובדים שתחזירו לעבודה.
"מה זה עוזר כרגע לבעל עסק שמדמם למוות, ומקבל מכתב מבעל הנכס שתובע אותו על זה שהוא לא משלם שכר דירה? כל בעלי החנויות ברחובות חיים מהיד לפה. בעלי עסקים לא יכולים לשלם משכורות. למה ללכת על החזר למי שיחזיר עובדים במאי או ביוני? למה לא היום? למה לא נותנים פיצוי מיידי כמו במצב בטחוני? כל הענף שלנו צריך לתת מקדמות לספקים כדי לייצר את קולקצית החורף. כל מלאי הקיץ שלנו הוא מיליוני שקלים.
"בקבוצת פוקס קניתי מלאי ב-900 מיליון שקל לחורף, והוא במחסנים. כל הצעצועים, אופנה, הנעלה, הכל במחסנים. ברור לנו שבתי מלון סובלים אבל לבית מלון אין מלאי. אתם חייבים לתת מענק מיידי לפי הירידה במחזור היום, כי בעוד 10 חודשים לא יהיה לכם למי לתת את המענקים. זה לא כסף שלכם בכלל. זה כסף של הבנקים ה-30 מיליארד שקל".
"אפשר להגיד שזה לא מספיק"
סגן הממונה על התקציבים באוצר, אסף וסרצוג, הגיב לדבריו של ויזל ואמר "אפשר להגיד שזה לא מספיק, אבל התוכנית טובה והסתכלנו על כל מה שנעשה בעולם ואיך מתייחסים למשבר. בכל העולם מסתכלים על אשראי של הבנקים כחלק מהמענק של המדינה. זה אשראי שהמדינה הציבה לטובת ההלוואות מהבנקים. זה לא אשראי שהחברות מעמידות, ולכן זה נזקף לטובת התוכנית הכלכלית".
ויזל בתגובה: "האשראי זה לא במיליארדי שקלים כמו שהצגתם. הוא מסתכם במאות מיליונים בודדים".
נשיא להב, רועי כהן, השתתף בדיון והביע אף הוא מורת רוח מהתוכנית הכלכלית. "מ-6,000 שקל שמציעה המדינה לעצמאים נשארים 3,070 שקל בלבד כי המענק חייב במסים. השתגעתם? יד אחת נותנת והשניה לוקחת? תפסיקו עם זה. גם אם יישאר 4,000 שקל זה בקושי יכסה את השכירות של בעלי העסקים הקטנים", אמר כהן ופנה לוסרצוג. "אסף, אתה חושב שעצמאים נמצאים בגלקסיה אחרת? אם היית יוצא עכשיו לחל"ת היית מקבל 10,550 שקל מכסף שהעצמאים משלמים למדינה. למה אתה חושב שעצמאי צריך להסתפק ב-6,000 שקל? אני זה שמשלם לך את המשכורת.
"איך אתה מעז להגיד לעצמאי שאתה נותן לו רק 3,000 שקל. יש לנו דם אחר? אנחנו שייכים למדינה אחרת? יש פה מדינה אחת של שכירים שמוגנים, ועצמאים שמופקרים. ואחרי שנים של הזנחה של המגזר של העצמאים, היום אתם משלמים את מחיר ההפקרה בהתרסקות העצמאים. אנשים בקושי יקבלו 3,000 שקל ומזה עוד יצטרכו לשלם הוצאות. עצמאי שמרוויח 20 אלף שקל אמור להסתדר עם 3,000 שקל, ושכיר של חברת אל על יהיה זכאי ל-10,000 שקל. שאני בא למכולת לא שואלים אותי אם אני שכיר או עצמאי" .
כהן ציין כי סעיף 159 לחוק ביטוח לאומי, פרק דמי אבטלה, קובע כי שר העבודה והרווחה רשאי להגדיל את דמי האבטלה ולהגדיר שגם עצמאי יחשב כעובד לתקופה קצובה. "יש את הכלים לעשות אבל מנסים לפגוע בנו", המשיך כהן. "קודם תעזרו לעצמאים שמשוועים לעזרה. 60% מהעצמאים מרוויחים בין 6,000 ל- 8,000 שקל והם יקבלו אולי 5,000 שקל. אנחנו אלה שמשלמים ביטוח לאומי כל השנים, ובזכותנו עובדי הממשלה מקבלים את השכר שלהם. אני סיכנתי בריאות של 5,000 אנשים שבאו עם הרכבים להפגין ולהגיד למדינת ישראל די מספיק. אנשים לא יודעים לבחור בין אוכל לילדים לבין תשלומים".
והוסיף, "התוכנית הזו מחוררת כמו גבינה שוויצרית. עשו הכל שעצמאים לא יקבלו כלום. אפילו לא פתחו באתר רשות המסים הסבר איפה אפשר לקבל את המענק. אנשים על סף טירוף ואתם יושבים ועושים חישובים מאיפה לגבות מס ואיך לקצץ במענק".
ירון גינדי נשיא לשכת יועצי המס אמר כי הפתרון היחידי להציל את הכלכלה זה להחזיר את המשק לפעילות מלאה, כאשר יהיה פתרון לבעיה הבריאותית, אך לדבריו, "אנחנו לא נוכל לעשות את זה כי המגזר העסקי לא יעמוד על הרגליים עם הפתרון של הממשלה, והתוצאה היא משבר כלכלי עמוק מסוכן למדינת ישראל. התוכנית של האוצר מנותקת מהשטח. אני לא מאמין למראה עיני ומשמע אוזניי. הם מובילים אותנו לחורבן ואנרכיה".
לגבי קבלת כספים לעצמאים אמר גינדי, "אם עצמאית מרוויחה 10,000 שקל ובעלה שכיר ומרוויח 18,500 אלף שקל, היא כעצמאית לא זכאית לדמי אבטלה. בעלה יקבל דמי אבטלה אם הוא לא עובד, אבל העצמאית לא תקבל את דמי האבטלה. בנוסף, כל מי שפתח עסק מה-1 באפריל 2019 נמצא מחוץ למענק. כל העסקים החדשים שצריך לעזור להם יתרסקו. עסק שפתח ב 2017 והיו לו הפסדים שקוזזו ב-2018 גם הוא לא יקבל מענק. עסק שמרוויח בין 16 ל-20 אלף שקל לא יקבל 6,000 שקל אלא 3,000 שקל, כי זה הדירוג של האוצר, ובעלי שליטה בחברות גם הם לא מקבלים שום דבר.
"100 אלף בעלי שליטה לא יקבלו כלום. אני אעשה לכם אבחנה קלה בין שכירים לעצמאים. שכיר שיוצא לאבטלה רגילה, יכול לקבל עד 73 אלף שקל. עצמאי יכול לקבל רק עד 14 אלף שקל. לשכיר יחשבו מה שהרוויח ב-3 חודשים אחרונים ולעצמאי יחשבו ממוצע משנת 2018. לעצמאי יש הגבלה כמה בן הזוג מרוויח ולשכיר אין את ההגבלה כמה בן הזוג מרוויח".
לדבריו, עצמאים שאינם מעסיקים עובדים צריכים לקבל דמי אבטלה בדיוק כמו השכירים. "יש את חוק מס רכוש וקרן פיצויים שנותנים במלחמות, ולא צריך להמציא שום דבר. האוצר אומר ניתן במאי ואוגוסט, אבל עד אז הם יפצו עסקים מתים, לא יהיה כבר את מי לפצות. את אותם מיליארדים אם לא תתנו עכשיו, בעתיד לא יהיה כבר מה לשקם".
על הדברים הגיב נציג האוצר ואמר: "השאלה אם נותנים הרבה למעט או מעט להרבה. צריך היה לקבוע. לגבי ההבדל בין שכיר לעצמאי – שכיר אומרים לו מתי לקום מתי בבוקר, מתי לחזור והוא עובד באופן אחר. עצמאי הוא אדם לעצמו, משלם דמי ביטוח לאומי נמוכים יותר משכיר ורק לפני כמה שנים נעשתה במדינה רפורמה כדי שעצמאים יפרישו לפנסיה ויוכלו למשוך כסף במשבר. יש הבדל גדול, נעשה מהלך חסר תקדים בזה שכן נותנים רשת בטחון סוציאלית לעצמאים. אם אנחנו חיים בעולם של 'נזרוק כסף לשוק ויהיה בסדר, משהו יקרה', זה משהו אחר, אבל אנחנו מנהלים משבר של חוסר ודאות. אי אפשר לתת ולתת. מאחורי הדבר הזה נעשתה המון עבודה עם בנקאים, ואנשי עסקים בכירים. אפשר לומר שהיא לא נותנת מענה מספק, אבל היא נותנת מענה למרבית העסקים לצלוח את התקופה".
בדיון השתתף גם יוני פיינגולד, יו"ר ארגון האמרגנים והמפיקים, שמייצג את תעשייה של עשרות אלפי אמנים ומפיקים שברובם עובדים כפרילנסרים. לדבריו, "מדובר באנשים שכבר מחודש מרץ לא עובדים ואין להם כסף לקנות אוכל לפסח. אני מבקש מהוועדה הזו לנסות להפעיל כבר את כל האמצעים שהיא יכולה ליום שאחרי. אפשר להפעיל מכרזים לפרויקטים בתחום התרבות ולהעביר מקדמות מרשויות מקומיות, לשים כבר עכשיו תקציב לעולם הארועים והמופעים ברשויות.
"זה סקטור גדול שלא קיבל תשומת לב עד עכשיו. ניתן להחזיר עובדים, להשתתף במכרזים. לא לעבוד על מה שאין, אלא על מה שיש. קיים תקציב שנתי בכל רשויות המקומיות, פורים בוטל וכל הכספים הללו קיימים ברשויות. זה כסף קיים וצבוע ויש כסף צבוע במשרד התרבות".
עפר שלח, יו"ר הוועדה, סיכם את הדיון ואמר: "כסף מוקדם יציל כסף מאוחר. כל כסף שניתן לעסק יעזור לפתיחה ההדרגתית של המשק ויעלה לנו פחות בקצה. האוצר מפחד לקבוע קריטריונים כי אח"כ הוא יצטרך לעמוד בהם. היד צריכה להיות פתוחה לכולם, בניגוד למנטליות המוצדקת בימים כתיקונים. האוצר חייב להפעיל השפעתו אל מול המערכת הבנקאית".