משבר הקורונה
הממשלה אישרה את מענק הסיוע שיגיע עד ל-400 אלף שקל לעסק קטן
משרדי רה"מ והאוצר הודיעו הבוקר כי תוכנית הסיוע תכלול את המענק בנוסף לפעימה השנייה בסיוע, בה העצמאים יזכו לסכום של עד 10,500 שקל; כן יינתן מענק נוסף בחודש מאי של עד 4,000 שקל למפוטרים בני 67 ומעלה
הממשלה אישרה היום (ו') מענק נוסף לעצמאים שיחושב בהתאם לפגיעה שנגרמה להם בעקבות משבר הקורונה. בעוד ששתי הפעימות שזכו לכותרת של "מענקים לעצמאים" שאמורים להגיע ישר לחשבונות הבנק שלהם, המענק המדובר אמור להגיע לעסק עצמו ויחושב על בסיס הירידה במחזור העסקי, בדומה למתווה הפיצויים שניתן אחרי מבצע צוק איתן, וזאת בהיקף של עד 400 אלף שקל לכל עסק קטן. במקביל אושרה ההרחבה של הפעימה השנייה של מענק העצמאים כך שזו תעמוד על תקרה של 10.5 אלף שקל ותינתן לעסקים עם מחזור של עד 1.5 מיליון שקל. הפעימה הראשונה של המענק לעצמאים החלה עוד לפני חג הפסח ועמדה בממוצע על 4,000 שקל. עוד הוחלט היום כי מענק נוסף יינתן בחודש מאי של עד 4,000 שקל למפוטרים בני 67 ומעלה.
- תוכנית הסיוע שמרסקת את העצמאים
- מאות עצמאים מפגינים ברחבי הארץ: "אין לנו הכנסה"
- מחאת העצמאים: דורשים פיצויים מהמדינה
המודל המוצע מחלק את העסקים הקטנים לשלוש קבוצות ומתייחס לפגיעה במחזור המכירות בחודשים מרץ ואפריל. כך, עסקים עם מחזור של עד 300 אלף שקל בשנה (נכון ל-2019) יקבלו פיצוי שינוע בין 1,000 שקל ל-3,125 שקל בהתאם לגובה המחזור, בתנאי שתירשם ירידה במחזור של מעל ל-25% בתקופת המשבר.
הקבוצה השנייה - עסקים עם מחזור של בין 300 אלף ל-1.5 מיליון שקל - תקבל פיצוי חד פעמי בגובה של בין 6% ל-30% מהמחזור החודשי במרץ ואפריל, בהתאם לעומק הירידה במחזור (שתעמוד על לפחות 25%).
הפיצוי לעסקים בעלי מחזור עסקאות של בין 1.5 מיליון ל-20 מיליון שקל יבוסס על הסכום בו ירד מחזור העסקאות של העסק בחודשים מרץ ואפריל השנה לעומת השנה שעברה, בניכוי ההוצאות - כאשר הסכום שנותר לאחר הקיזוז לא יעלה על 30% מהפגיעה. מהסכום הזה יחושב הפיצוי לפי מדרגות שנעות בין 10% ל-50%. כך, סך הפיצוי ביחס להפסד לא יעבור בקבוצה השלישית את ה-15%. תקרת הפיצוי תעמוד כאמור על 400 אלף שקל.
את הבקשות ניתן יהיה להתחיל ולבקש רק בשבוע הראשון של חודש מאי דרך אתר רשות המסים.
העלות הכוללת של המענק החדש שמוגדר כ"מענק השתתפות בהוצאות קבועות לעסקים קטנים" עומד על 5.2 מיליארד שקל, סכום שמראש הוקצה לכך במסגרת החבילה של 80 מיליארד השקל שפורסמה לפני חודש, אולם עד אתמול בערב לא הצליחו להגיע סיכום לגבי דרך החלוקה שלו.
במקביל הגיש היום האוצר לאישור הממשלה את פירוט חבילת הסיוע של 80 מיליארד השקלים. מתוך הגדלת תקציב הבריאות בהיקף של 10 מיליארד שקל, 3 מיליארד שקל יוקצו לציוד מיגון ומכונות הנשמה, כ-2.5 מיליארד שקל יוקצו לתגבור מערך בתי החולים, 2.5 מילארד שקל לרכש תרופות ומעבדות וכ-2 מיליארד שקל למערך הגריאטריה, בידוד במלונות, מד"א והוצאות אחרות. כך עולה מהמסך המפורט שהעלה אתמול בלילה לאישור הממשלה והגיע לידי "כלכליסט".
מיליארד שקל לאוכלוסיות בסיכון
במסמך מפרטים באוצר כי מיליארד שקל שנועדו לסיוע לאוכלוסיות בסיכון אמור לספק ארוחות חמות ל-130 אלף קשישים נזקקים וסל מצרכים דו שבועי, תווי קניה למזון למשפחות בסיכון. מאותו תקציב ככל הנראה ממומנת גם ההחלטה להמשיך ולחלק מארזי מזון לשכונות החרדיות שהיו תחת סגר ונפתחו בינתיים ללא נימוק רשמי. עוד התקציב אמור לממן, אנשים עם מוגבלויות בקהילה ונכי נפש בקהילה, אבטחת מוסדות בסיכון ועוד. בתוך התקציב הזה מופיע גם סעיף "תקציב למציאת חיסון".