$
בארץ

מאפים ותיקונים תמורת חוזים: כתב החשדות נגד בכיר לשעבר בוועד התע"א חושף מכונה של טובות הנאה

אספקה סדירה של גבינות ולחמים בחינם לשימוש אישי, התערבות פסולה לטובת מקורבים, ולחצים על עובדים להצביע לחיים כץ בבחירות. כתב החשדות נגד אלי כהן, בכיר לשעבר בוועד העובדים של התעשייה האווירית, חושף תרבות של שחיתות

עמיר קורץ 06:5527.04.20

הזימונים לשימוע בטרם כתב אישום בפרשת השוחד, המרמה והאיומים בתעשייה האווירית, שנשלחו ביום חמישי לארבעה מהחשודים בפרשה, חושפים תרבות רקובה של שחיתות שפשתה בתוך החברה. עיון בכתב החשדות המלא שהגיע לידי "כלכליסט", ששלחה המחלקה הכלכלית בפרקליטות אל החשוד המרכזי בפרשה, אלי כהן, בכיר לשעבר בוועד העובדים, חושף כיצד עבדה השיטה המושחתת של הפעלת עוצמה כלפי עובדים ומנהלים.

 

 

 

כהן, שעבד במפעל אביזרים של התעשייה האווירית, כיהן בוועד העובדים במשך 28 שנה מתוקף חברותו בוועד, הוא היה בעל השפעה על קידום עובדים בתוך התעשייה האווירית. בנוסף, החל משנת 2015 הוא כיהן כיו"ר ועדת הזנה והיה בין מקבלי ההחלטות בשיתוף עם ההנהלה בכל הנוגע להעסקת ספקי המזון. העובדים, המנהלים והספקים היו מודעים לעוצמתו והשפעתו האדירות של כהן וכן לקשריו הקרובים ליו"ר הוועד לשעבר ח"כ חיים כץ, שבהמשך מונה לשר הרווחה ועדיין נחשב לאיש החזק בתעשייה האווירית.

 

אלי כהן. השפעה על קידום עובדים ועל עבודה עם ספקים בתעשייה האווירית אלי כהן. השפעה על קידום עובדים ועל עבודה עם ספקים בתעשייה האווירית צילום: שאול גולן

 

לפי החשד, כהן ניצל את כוחו הן כדי להשפיע על עובדי מפעל האביזרים שבו הוא עבד להתפקד לליכוד ולהצביע לכץ בפריימריז ולליכוד ביום הבחירות, והן כדי לדרוש ולקבל מוצרי מזון מספקי המזון השונים הפועלים בתעשייה האווירית לשימושו האישי ולצורך חלוקה למקורביו.

 

כתב החשדות מתאר כיצד כהן דרש מחברת ההסעדה של התעשייה האווירית נורקייט־ISS דרישות שונות, וכיצד מנהליה נאלצו להשביע את רצונו. באותה תקופה עמדה חברת ההסעדה בפני תום תקופת המכרז וקיוותה למימוש הסכם האופציה להארכתו בשלוש שנים נוספות. סכום ההתקשרות עם נורקייט עמד על כ־45 מיליון שקל לשנה. על פי החשד, כהן רמז שאם לא ימולאו בקשותיו ודרישותיו, הוא לא ימליץ על נורקייט בקבלת המכרז.

 

הדרישה לקוטג'

 

לפי החשד, טובות ההנאה שקיבל כהן מנורקייט כללו אספקה אחת לשבוע או לשבועיים של חבילה ענקית שאותה היו מכינים לו במיוחד בקפטריה החלבית של נורקייט שפעלה בתעשייה האווירית. זו כללה: 24 יחידות גבינת קוטג', 24-12 יחידות גבינה לבנה, בין 6 ל־12 מעדני חלב, 12-6 גביעים של גבינת נפוליאון בטעמים, 24 קופסאות שימורי תירס, 24 יחידות טחינה גולמית, 12 יחידות חלבה, 24 קופסאות אננס, בקבוקים בודדים של משקה יוגורט וגבינות בהזמנה מיוחדת שלא נמכרו בחלבייה לכלל העובדים. בחגים החבילות הכילו גם עוגות ועוגיות. כהן נהג לשלוח עובדים המקורבים לו לאסוף את החבילות ולאפסן אותן במשרדו, ואף ביקש מהם להעמיס על רכבו ארגזי שתייה ומוצרי מזון. החשד הוא שעל חלק ניכר מהמוצרים כהן לא שילם.

 

חיים כץ. כהן השפיע על עובדים להצביע לו בבחירות חיים כץ. כהן השפיע על עובדים להצביע לו בבחירות צילום: עמית שעל

 

כהן גם חשוד שדרש מוצרי מזון מהספקים השונים שעבדו עם נורקייט, והם, שידעו את מידת השפעתו, נענו ונתנו לו אותם בחינם, ובתמורה הוא סייע להם באישורים שונים או בבעיות שהיו מתעוררות. כך, למשל, הוא קיבל גבינות ממחלבות גד, והחיוב גולגל על נורקייט; לחמים ומאפים ממאפיית אגמי; כיכרות לחם מדגנית עין הבר שנשלחו ישירות למשרדו; 12 כריכים מדי יום מספקית הסלטים והכריכים "ארד הרצל"; מוצרי מזון מחברת "ביסטופ"; ארגז פירות וירקות בשווי 150 שקל מדי שבוע מ"תנובת ארצנו", ספקית של נורקייט. מוצרי המזון אוחסנו במחסן נעול בהאנגר הסמוך למשרדו של כהן או שהועמסו על רכבו הפרטי.

 

הפרקליטות טוענת כי כהן לקח שוחד מנורקייט והספקים השונים בדמות מוצרי מזון בשווי אלפי שקלים וזאת תמורת פעולות הקשורות בתפקידו כעובד ציבור.

 

תדלוקים מנופחים בחו"ל

 

בנוסף מיוחסים לכהן מעשי מרמה על מנת לקבל מהתעשייה האווירית החזר הוצאות מנופח עבור חשבוניות תדלוק בחו"ל. השיטה עבדה כך: כאשר כהן טס לחו"ל במסגרת תפקידו, הוא היה מחייב בעת תדלוק רכבו את כרטיס האשראי בדלפק בסכום גבוה יותר מסכום התדלוק המוערך, ועם תום התדלוק חייב את הכרטיס פעם נוספת בסכום התדלוק האמיתי. חברת האשראי היתה משיבה לו את הסכום הגבוה שחויב, אולם הוא היה מגיש את שתי החשבוניות לתעשייה האווירית. כדי להסוות זאת הוא נהג לגזור את אחת החשבוניות באופן שבו לא ניתן היה לראות את תאריך הנפקתה. וכך, על פי החשד, בשנים 2015-2011 ובמהלך 13 נסיעות לחו"ל הוא קיבל במרמה כ־15 אלף שקל במצטבר.

 

יאיר כץ, יו"ר ועד העובדים בתע"א כיום ובנו של חיים כץ יאיר כץ, יו"ר ועד העובדים בתע"א כיום ובנו של חיים כץ צילום: עמית שעל

 

 

סיפור אחר בכתב החשדות הוא התערבותו הפסולה של כהן לטובת מקורביו, אמג'ד ביראני ואחיו, בעלי חברת א.ב שרותי תעופה, כדי שהחברה תזכה במכרז בהיקף של 524 אלף דולר מהתעשייה האווירית לצביעת וניקוי מטוסים במפעל בעטרות. לשם כך, כהן הפעיל את השפעתו על מ"מ מנהל מפעל בתעשייה האוויריית שמעון פריתס - שכהן סייע קודם לכן במינויו - כדי שיגלה לביראני את המחיר ששולם במשך השנים לספק הקודם. באופן זה, חברתו של ביראני זכתה ביתרון פסול ויכלה להציע מחיר אטרקטיבי שהביא לזכייתה במכרז.

 

בנוסף, כהן הביא לכך שחברת א.ב. שרותי תעופה של ביראני תזכה ליחס של "ספק מועדף" מהתעשייה האווירית במפעל אביזרים שכהן עבד בו. ביראני, בתמורה, היה מרעיף על כהן טובות הנאה שונות — מתיקון רכבו ועד מוצרי מזון כמו שמן זית ולבנה.

 

במקרה אחר נטען כי כהן הפעיל לחצים פסולים על עובד התעשייה האווירית כדי שיצביע בבחירות לראשות הוועד שנערכו ב־2015, זאת חרף בקשתו של העובד שלא להגיע להצביע בשל טיפולים כימותרפיים שעברה אשתו באותה העת. ביום הבחירות התקשר כהן לעובד, וצרח: "אם לא תגיע לפה, אני אדאג שלא תקבל שום דרגות על כל המשתמע מכך". האשה החולה התחננה אל לבו של כהן, אולם נטען כי כהן קילל אותה וטרק את הטלפון. מחשש להתנכלות נאלץ העובד לנטוש את אשתו בבית החולים באמצע הטיפול הכימותרפי ונסע במיוחד כדי להצביע בבחירות. האשה אף נתנה עדות מוקדמת בבית המשפט על מקרה זה.

 

לחצים פסולים ואיומים

 

האישום האחרון שצפוי כלפי כהן הוא של שחיתות ואיום לפי חוק בחירות לגופים ציבוריים. כהן נחשד כי בשנת 2016 הוא פנה לגורמים בלשכתו של כץ, שהיה באותה העת שר הרווחה, ודרש למנותו לתפקידים שהיו בסמכותו של כץ. כהן קשר בין פועלו לטובת כץ בתקופת הבחירות — השפעתו על עובדים להצביע בפריימריז בליכוד לכץ וביום הבחירות לכנסת לליכוד - לבין דרישתו להתמנות לתפקידים. כך, באחת השיחות עם ראש מטה השר איים כהן כי "בסוף אני אתרגז ויהיו בחירות ואני לא אעזור, ובמקום זאת אני אגיד לאנשים לשבת בפינה ולא ללכת בכלל". האיומים עזרו: כהן אכן מונה על ידי כץ לחבר בוועדת המשנה לענייני נכות של מועצת המוסד לביטוח לאומי ־ שהתגמול על השתתפות בכל ישיבה בה הוא 670 שקל.

 

התיק נגד חיים כץ, שחוקרי היאל"כ בלהב 433 במשטרה המליצו בו להעמידו לדין בפרשה בחשד למרמה, הפרת אמונים וסחיטה באיומים, נסגר על ידי היועץ המשפטי לממשלה. הפרקליטות עדיין לא הכריעה לגבי החשדות כלפי בנו, יאיר כץ, כיום יו"ר ועד העובדים בתעשייה האווירית, ובדומה, טרם הוכרע עניינים של חשודים נוספים בפרשה.

 

סנגורו של אלי כהן, עו"ד ליאור אפשטיין, מסר בתגובה: "השוואה בין כתב החשדות ובין כותרות העיתונים ביום פרוץ החקירה, מלמדת על שתי פרשות שונות שהמשותף היחיד להן הוא עיסוק בוועד העובדים של התעשייה האווירית. כפי שהפרשה מתוארת בכתב החשדות - יש בידנו להציג תשובות טובות ועובדות מוצקות, ואנחנו בטוחים שחברינו בפרקליטות ישמעו אותן בסבלנות ויבחנו אותן בהגינות".

x