$
בארץ

משבר הקורונה

כיפופי ידיים בממשלה בנושא הקניונים והשווקים; עובדים בגיל 67 ומעלה יוכלו לשוב לעבודה

מחר ידונו השרים בשלב השני של "אסטרטגיית היציאה" ממשבר הקורונה; באוצר דורשים לפתוח את הקניונים והשווקים מיידית ובהמשך את חדרי הכושר, הספריות והמוזיאונים - תחת מגבלות; במשרד הבריאות מתנגדים ומבקשים דחייה. הערכה: מגבלת 100 המטרים תבוטל

איתמר אייכנר, ynet 23:3002.05.20

שרי הממשלה ידונו מחר (א') ב-18:00 בשלב השני של "אסטרטגיית החזרה לשגרה בצל הקורונה", ברקע פתיחת כל חנויות הרחוב והמרכזים המסחריים הפתוחים, תחילת החזרה של מערכת החינוך וביטול מגבלת ה-500 מטר לפעילות ספורטיבית. בינתיים, הלילה אישרו השרים את ביטול ההגבלה שהייתה נהוגה עד כה, ולפיה אין לאפשר שהייה במקום העבודה של עובד שגילו מעל 67 שנים. כמו כן הם דנים בקביעת "תו סגול" למגזר הציבורי שיאפשר להגדיל את מספר העובדים עד ל-100 אחוזים - כמו במגזר הפרטי.

 

לדברי פקיד בכיר, האוצר מציע להחזיר לפעילות באמצע החודש חדרי כושר, ספריות ומוזיאונים - תחת מגבלות. כמו כן, באוצר מעוניינים לקבוע מועדים לפתיחת בתי קולנוע, תיאטראות, מסעדות וברים, בריכות שחייה ולבסוף אולמות אירועים. במשרד הבריאות מבקשים לדחות את פתיחת הענפים הללו ככל שניתן. עם זאת, תחילה דורשים באוצר להחזיר לפעילות את הצימרים.

 

שוק מחנה יהודה בירושלים שוק מחנה יהודה בירושלים צילום: אלכס קולומויסקי

 

הדיון מחר נקבע בעקבות הצעתו של שר האוצר משה כחלון לקבוע תוכנית חזרה של המשק על ענפיו השונים לפי תאריכים ומדדים שייקבעו מראש ,כגון מספר המונשמים ומספר החולים החדשים. הרעיון שעומד מאחורי המהלך הוא שכל ענף יוכל לדעת את מצבו ומתי הממשלה מתכוונת לאפשר את חזרתו כדי שהציבור יוכל להיערך בהתאם ולשקול את צעדיו, אולם מאחורי הקלעים מתקיימים כיפופי ידיים בין משרדי האוצר והבריאות סביב השאלה באיזה קצב להשיב לפעילות את ענפי המשק השונים.

 

אחד הנושאים הראשונים שיעלו לדיון הוא ביטול מגבלת 100 המטרים להתאווררות שעדיין קיימת. השרים מסכימים כי יש לבטל את המגבלה וכי הפכה ל"אות מתה" שהציבור אינו מתייחס אליה. ההערכה היא כי היא תבוטל לחלוטין.

 

עם זאת, משרד הבריאות מתנגד לדרישה לבטל את האיסור על שחייה בחופי הים, גלישה וספורט ימי (למעט ספורטאים מקצועיים) ומתקני שעשועים. גם בנושא הזה יפעילו השרים לחץ לבטל את המגבלה, כמו גם את הטיולים בפארקים השונים. אחד השרים הבכירים אמר כי "בפועל, הציבור כבר נמצא בפארקים. יש להתאים את ההחלטות למציאות". כמו כן, ישנם שרים שדורשים להגדיל את מספר המשתתפים בחתונות, בר מצוות והלוויות.

 

הסוגייה שנמצאת במחלוקת הקשה ביותר היא נושא פתיחת הקניונים: במשרדי האוצר והכלכלה דורשים פתיחת מיידית ובמשרד הבריאות, מנגד, מציבים שורת תנאים ומעוניינים לדחות את המהלך בשבוע לפחות.

 

המתווה המתגבש לפתיחת הקניונים:

כל קניון ימנה "אחראי קורונה" לשם פיקוח;

לא תותר כניסת אדם שחום גופו 38 מעלות צלזיוס ומעלה;

בכל עת לא ישהו בקניון מספר אנשים ביחס הגדול מאדם ל-15 מ"ר בשטח הקניון;

ייקבע מנגנון להגבלת כמות הנכנסים, כמו גם מניעת התקהלות וצפיפות - לרבות בכניסות;

שלטים הנוגעים לכמות המבקרים המותרת יוצבו בכניסות לקניונים;

בכניסות לקניונים יסומן מרחק של שני מטרים בין הלקוחות הממתינים;

לא תתאפשר אכילת מזון בשטח הקניון ושילוט בולט יוצב במקום;

יוצבו מתקנים ובהם חומרי חיטוי לידיים במקומות נגישים וזמינים ללקוחות - לרבות בכניסות וביציאות, בסמוך לשירותים ולמעליות.

דיזינגוף סנטר בת"א דיזינגוף סנטר בת"א צילום: רויטרס

 

עוד נקבע בטיוטת התקנות לשעת חירום כי "באחריות מפעיל הקניון לנהל, ככל שניתן בדרך ממוחשבת, רישום של המבקרים בקניון הכולל שם מלא, מספר טלפון, שעות הביקור והאיזורים בקניון בהם שהה המבקר. לעניין זה אזור – שטח בקניון הפתוח לכניסת לקוחות, למעט החניון ואינו עולה על 5,000 מ"ר". צוין כי הנהלות הקניונים מתנגדות בתוקף לרישום הלקוחות כפי שדורש משרד הבריאות.

 

המתווה המתגבש לפתיחת השווקים:

שווקים יחולקו למתחמים ושטח כל מתחם לא יעלה על 6,000 מ"ר;

בכל רגע נתון יהיו פתוחים לפחות כמחצית מהדוכנים;

כמות הלקוחות תעמוד על 1 לכל 15 מ"ר;

בכניסות למתחם ייערכו בדיקות חום ובזמן השהות יידרשו המבקרים לעטות מסכה ולשמור על מרחק של שני מטרים האחד מהשני;

בין הדוכן ללקוחות יישמר מרחק של שני מטרים;

הלקוח לא יוכל למשש את הסחורה טרם הקנייה והמוכר יארוז לו בעצמו;

תתקיים הפרדה בין הדוכנים והאחריות ליישום ההוראות תוטל על הרשויות.

 

יודגש כי שוק שיימצא בו אדם שנדבק בנגיף ייסגר ליומיים. הרשות המקומית היא שתקבע איזה דוכן יישאר פתוח ואיזה ייסגר. ככל הנראה, ייקבע כלל שבו הדוכנים ייפתחו לסירוגין כדי לאפשר לכולם לעבוד. יש לציין כי חלק מהדוכנים הפועלים כמסעדות יישארו סגורים גם כך.

 

ו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי שוחח במהלך סוף השבוע עם מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ובכירי משרדי הממשלה הרלוונטים לקראת ישיבות הממשלה המתוכננות בדבר הצעדים הבאים לפתיחת המשק - ואמר: "אם זו הייתה מלחמה, הובסנו. אנחנו בתוך המשבר כבר כמה שבועות ואין תוכנית פעולה.

 

"במקום שהממשלה תציע תוכנית מתכללת, היא יוצרת במו ידיה חוסר וודאות במדיניות מתפתלת שמוציאה את האצבע ובודקת לאן נושבת הרוח. דין המגזר הפרטי כדין המגזר הציבורי. לא ייתכן שינהלו דיונים נפרדים על המגזר הציבורי. חייבים לפעול בקו שווויוני עבור כולם גם בשיקולים הכלכליים וגם בשיקולי החזרה לשגרה".
x