מה עושים כשמקום העבודה שלכם נסגר בעקבות המשבר - מדריך
מהם הסימנים המקדימים לכך שהעסק עומד להיסגר, כיצד העובדים יכולים לקבל את הכסף שמגיע להם והאם עובדים שנמצאים בחל"ת מאבדים את זכויותיהם במקרה של פשיטת רגל
בימים אלה עובדים רבים חוזרים מהחל"ת אליו הוצאו בתחילת משבר הקורונה. רבים מהם חוזרים למציאות קשה ולא יציבה, כשחרב הפיטורים מרחפת מעל לראשם. מעסיקים רבים נאלצים, בצער, להודיע על סגירת העסק או הפסקת הפעילות ופיטורי עובדים. במקרה שהעסק נסגר, מהן זכויות העובדים וכיצד הם יכולים להגן עליהן?
- חברת התעופה LATAM, הגדולה בדרום אמריקה, הגישה בקשה לפשיטת רגל
- אחרי 102 שנה: הרץ הגישה בקשה להגנה מפני פשיטת רגל
- נגיף הקורונה הכריע את ג'יי.סי פני: הגישה בקשה לפשיטת רגל
לפני הכל, יש לעשות הבחנה בין הליך של 'פירוק', המתייחס לחברות בלבד, לבין הליך של 'פשיטת רגל', הנוגע לאנשים פרטיים או עוסקים מורשים. ההבדל הוא בסכום החובות שבעקבותיהם יכול מעסיק להגיש בקשה לצו לפתיחת הליכים בהתאם לחוק "חדלות פירעון ושיקום כלכלי" (תאגיד - כאשר החובות עולים על סך של 25,076 שקלים; עוסק מורשה - כאשר החובות עולים על 150,455 שקלים).
מהם הסימנים המקדימים לפשיטת רגל או חדלות פירעון?
העובדים מכירים את העסק, לפעמים טוב יותר מהבעלים. הם רואים כמה לקוחות מגיעים, מה היקף הסחורות שנכנס ויוצא. את ההתנהלות מול הספקים. שינוי דרמטי במדדים אלה ואחרים, יכול להעיד על הרעה במצב העסק. כך גם לגבי הפסקת תשלומים לספקים ולקבלני משנה, דחיית משכורות, ועוד. סימנים אלה אמורים להדליק נורה אדומה אצל העובדים בנוגע לאיתנות הפיננסית של העסק ויכולתו לפרוע את חובותיו, לרבות לעובדים.
העסק עומד להיסגר או להפסיק את הפעילות, מה עכשיו?
העצה הכי חשובה היא להתייעץ עם מומחה ולא לחשוב שהכסף אבוד. חשוב לדעת שעובדים שהמעסיק שלהם הפסיק את פעילותו או סגר את העסק זכאים לקבל את זכויותיהם ב"דין קדימה" על פני נושים אחרים של העסק, לרבות בנקים, בין אם מנכסי העסק, ככל שישנם, ובין אם מהמוסד לביטוח לאומי, ככל שאין נכסים מהם ניתן להיפרע (עד לתקרה הקבועה בחוק). אל תוותרו על מה שמגיע לכם על פי החוק.
מי רשאי להגיש בקשה למתן צו לפתיחת הליכים וניתן צו פירוק ואיך מתנהל ההליך?
בקשה למתן צו לפתיחת הליכים יכולה להיות מוגשת הן על ידי המעסיק והן על ידי העובד. מגיש הבקשה יכול לציין האם הוא מעדיף ללכת להליך של "פירוק" או להליך של "שיקום כלכלי" או "הבראת העסק", וההחלטה נתונה בידי בית המשפט המוסמך. אם הוחלט לפרק את החברה, בית המשפט ממנה נאמן לנכסי המעסיק, אשר תפקידו לסגור את העסק בצורה מסודרת תוך מזעור הפגיעה בספקים ובנושים נוספים להם חייב העסק כסף. בכלל זה, אגב, מוגדרים גם העובדים. על מנת שהעובדים יקבלו את חלקם, עליהם לפנות לנאמן בתוך פרק זמן של 6 חודשים במסגרת הליך שנקרא 'תביעת חוב' ובמסגרתה לפרט את כל טענותיהם ולצרף אסמכתאות מתאימות לתמיכה בהן. אם המעסיק אינו יכול לשלם לעובדיו את שכרם או הזכויות שלהם - הם יכולים לתבוע זאת מהביטוח הלאומי, עד לתקרה שנקבעה בחוק.
מה כוללים התשלומים מהביטוח הלאומי?
העובדים רשאים לדרוש מהביטוח הלאומי את כלל הכספים המגיעים להם מהמעסיק בגין תקופת עבודתם אצל המעסיק או סיומה. מעבר לשכר עבודה, העובדים יכולים לדרוש גם את פידיון ימי החופשה שלהם שלא נוצלו, את דמי ההבראה שלא שולמו להם עד למועד סגירת העסק/הפסקת הפעילות, אי-תשלום הודעה מוקדמת, פיצויי פיטורים, ועוד.
האם יציאה לחל"ת פוגעת בזכויות העובד במקרה של פירוק או פשיטת רגל?
לא. עובד המצוי בחל"ת ממשיכים לחול בינו ובין המעסיק יחסי עובד ומעביד. במקרה בו ניתן צו פירוק כנגד החברה או צו לפשיטת רגל, העובדים מפוטרים באופן אוטומטי והם זכאים לקבלת דמי אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי, בהתאם לזכאותם בחוק, וכן זכאים לקבל את כל הזכויות המגיעות להם בגין תקופת עבודתם או סיומה, כפי שצוין קודם.
הכותב הוא הבעלים והמייסד של משרד עורכי הדין מידן גריסרו ושות', מומחה לדיני עבודה ומייצג עובדים ומעסיקים.