משרד החינוך מקדם העברת סמכויות למנהלים ולרשויות המקומיות
המשרד, שנחשב לאחד הריכוזיים ב-OECD, יאפשר למנהלים יותר חופש בקביעת מערכת הלימודים בשנה הבראה. מקדם יחד עם האוצר הקמת ועדה להרחבת האוטונומיה בחינוך
משרדי החינוך והאוצר יחד עם מרכז השלטון המקומי מקדמים הקמת ועדה לבחינת הגברת האוטונומיה בחינוך למנהלים ולמחלקות החינוך של הרשויות המקומיות. בשלב ראשון הודיע משרד החינוך למנהלים כי יקנה להם חופש מסוים בקביעת מערכת השעות בשנת הלימודים הבאה. הגברת האוטונומיה של המנהלים והמורים נחשבת בעולם להכרחית לשיפור הישגי התלמידים.
- משרד החינוך: שנת הלימודים תוארך; ארגון המורים: זה לא חוקי
- הכאוס בחינוך יעלה עוד חצי מיליארד שקל
- מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב התפטר מתפקידו
ישראל היא מהמוליכות ב-OECD בתחום הריכוזיות של מערכת החינוך. מרבית ההחלטות החינוכיות בישראל מתקבלות מחוץ לבית הספר. ליתר דיוק: 81% מהן. 69% מההחלטות מתקבלות על ידי הממשלה ועוד 12% מתקבלות על ידי המחוזות והרשויות המקומיות. למנהלים ולמורים בבתי הספר התיכוניים נשארים רק 19% - כלומר אחת מכל חמש החלטות. ישראל ממוקמת במקום הרביעי מתוך 35 מדינות בכמות ההחלטות שמתקבלות על ידי הממשלה ובמקום ה־20 בכמות ההחלטות המתקבלות בבתי הספר.
שר החיוך יואב גלנט התבטא לאחרונה בעניין זה בראיון לחדשות 12 ואמר "שאם נעביר למנהלים אחריות, סמכויות ותקציב, הלימודים יגיעו לרמה יותר גבוהה. אני מתכוון לתת עצמאות ניהולית למנהלים, דבר שלא קרה הרבה שנים ואני מאמין בו". בין הגורמים הדוחפים לכיוון זה משרד האוצר, יו"ר מרכז השילטון המקומי חיים ביבס וכן גוף ציבורי בשם הקואליציה לאוטונומיה בחינוך. מה שתרם מאוד לפתיחות החדשה הוא משבר הקורונה שיצר אוטונומיה בפועל של המנהלים ביישום הלמידה מרחוק.
השבוע נקט המשרד צעד ראשון בכיוון זה. מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב שלח למנהלים מכתב, בו הודיע על מתן חופש רחב מבעבר בבניית תוכנית הלימודים. "אנחנו מרחיבים את הגמישות הניתנת לבתיה"ס בבניית מערכת השעות, כדי לאפשר לכם המנהלים למקד את הלמידה בהתאם לצורכי התלמידים ובהתחשב בהשלכות המצטברות של תקופת הקורונה". התוכנית מגדירה ארבעה תחומי לימוד עיקריים, אך מעניקה למנהלים אפשרות לבחור את תחומי הלימוד ולחלק את שעות הלימוד.
יו"ר איגוד מנהלי מערכות החינוך אביק קמינסקי אמר ש"החופש למנהלים הוגדל בקטנה אבל יש בזה הרבה סימליות נכונה בכיוון הנכון. זה נותן קצת גמישות".
הקואליציה לאוטונומיה בחינוך "מברכת על הרוח החדשה והמרעננת הנושבת מלשכת שר החינוך". לדבריה, מתן אוטנומיה למנהלים "חיוני לסגירת הפער בין תפקוד מערכת החינוך בישראל לבין מערכות החינוך המובילות בעולם".
בלשכת שר החינוך לא היו מעוניינים להגיב.