25% מהעסקים הקטנים נפגעו בקורונה בשיעור של 80% לפחות מהמחזור
ניתוח של רשות המסים מתייחס לפגיעה במחזור העסקים בחודשים מרץ-אפריל; רק 5% מהעסקים הגדולים נפגעו בשיעור דומה; עם זאת 23% מהעסקים הקטנים ו-38% מהגדולים צמחו בזמן המשבר; עוד עולה כי שיעור הפגיעה יורד עם הוותק של בית העסק
- חצי מהעסקים הקטנים מפספסים את הדיגיטל
- דרור שטרום: "לעסקים ומשקי הבית אין בימי הקורונה חלופות לאשראי הבנקאי"
- ממשלת האלתורים עוד לא מצאה תוכנית לעסקים בסיכון
הניתוח מתבסס על הנתונים שאספה הרשות מדיווחי המע"מ של העסקים. מאחר שרוב העסקים משלמים מע"מ על בסיס מזומן, ההכנסה מדווחת בעת קבלת התשלום, ולכן הפגיעה המשתקפת מהנתונים לא מייצגת בהכרח את היקף הפעילות בפועל. שכן לאור המדיניות הבעייתית בארץ של תשלום שוטף פלוס כמה חודשים, חלק מהעסקים (במיוחד הקטנים שבהם) קיבלו את התשלומים בזמן שיא המשבר, עבור שירותים שניתנו לפניו.
באופן מפתיע מהנתונים עולה כי ישנם עסקים שדווקא צמחו בשיא המשבר לעומת 2019 - 23% מהעסקים הקטנים ביותר ו-38% בקרב העוסקים הגדולים.
הניתוח לא בחן עסקים שקיימים פחות משנה (שכן לא ניתן להשוות את מצבם לתקופה המקבילה בשנה שעברה) כך שלא ניתן ללמוד ממנו כיצד נפגעו העסקים החדשים. אולם השוואה בין קבוצות ותק שונות מעלה כי לא היו הבדלים גדולים ברמת הפגיעה. אולם הנתונים כן מראים כי ככל שהוותק של העסק עולה כך שיעורי הפגיעה החמורה מסך העסקים הולכים ויורדים.
ניתוח לפי ענפים מעלה כי שיעורי הפגיעה הגבוהים ביותר נרשמו בענפי האירוח והאוכל (31% נפגעו ביותר 80% מהמחזור שלהם) ובענפי האמנות והבידור (28% נפגעו ביותר מ- 80%). הענפים בהם נרשמה פגיעה מתונה יותר היו בריאות רווחה וסעד (11% נפגעו ביותר מ- 80%) וחקלאות ותעשייה ותשתיות (16% נפגעו ביותר מ-80%)