$
בארץ

חוק ההסדרים: כץ מכופף את החקלאים בדרך לירידת מחיר הירקות

שר האוצר פותח את השוק לייבוא ירקות בתמורה לתמיכה ישירה במגדלים, למרות התנגדותם. בנוסף יכלול חוק ההסדרים תיקון שיפחית רגולציה על מזון רגיש

נורית קדוש 08:2306.07.20

שר האוצר ישראל כץ, המעוניין לרשום על שמו הישג בדמות הורדת מחירי הפירות והירקות בישראל, מוביל מהלך לשינוי המדיניות בכל הנוגע לתמיכה בחקלאים שיוכנס לחוק ההסדרים החדש.

 

 

 

על פי התכנית תעבור ישראל לתמיכה ישירה במגדלי ירקות ופירות, זאת לצד ביטול מכסי המגן המגנים עליהם היום מפני יבוא מחו"ל. כץ ושר החקלאות ופיתוח הכפר אלון שוסטר יגבשו עד סוף חודש אוקטובר את מתווה התמיכה הישירה, אשר תחול על ענפים לגביהם הוסרו מכסים על הייבוא ותתבסס על סכום קבוע לדונם מעובד.

 

החקלאים מתנגדים למהלך, וטוענים כי תמיכה ישירה אינה בהכרח אפקטיבית, וכי אין לקשור אותה לפתיחת הייבוא. לטענתם, פתיחת השוק ללא תמיכה המותאמת לחקלאות בישראל תוביל למיסוד קבוצה ריכוזית חדשה של יבואנים, שתחסל את החקלאות הצמחית. עוד לטענתם, תמיכה אפקטיבית צריכה לגלם בתוכה את כל ההפרשים ועלויות הייצור בין מחיר הירק או הפרי במדינות המוצא למחיר המקומי. ככל שהתמיכה הישירה תהיה אפקטיבית, תכלול מתן כלים לשיפור הרווחיות של החקלאי ותאפשר תחרות מול המגדלים מארצות הייבוא, אומרים החקלאים כי יתמכו בהפחתת המכסים.

 

 

הפגנה של חקלאים הפגנה של חקלאים

 

פחות רגישות לבירוקרטיה

 

מהלך נוסף שיקבל ביטוי בחוק החדש במטרה להגביר את התחרות בשוק המזון ולהוריד את יוקר המחיה הוא תיקון לחוק ההגנה על בריאות הציבור (מזון) בחלק הנוגע להגדרת מזון כרגיש. רשימת המזונות המוגדרים כרגישים על ידי משרד הבריאות כוללת למשל מים מינרליים וכן מוצרים המובלים בקירור, כמו ירקות קפואים, בשרים, עופות, דגים או גבינות.

 

שוק המזונות הרגישים מגלגל כיום לפי הערכות כ־56 מיליארד שקל בשנה, ומהווה כ־%60 מסל המזון הממוצע של משק בית בישראל. במסגרת חוק ההסדרים מוצע להתאים את ההוראות בנוגע למזון רגיש למקובל באיחוד האירופי, וכן לקבוע הסדרים מקלים ליבואנים שיימצאו כאמינים לטובת קבלת תעודת שחרור למזון מתחנת הסגר.

 

הצורך בתיקון נובע מכך שמספר סוגי המזון שהוגדרו בישראל כמזון רגיש ואשר קיימת לגביהם רגולציה מחמירה יותר, גבוה באופן משמעותי ממספר המזונות הממוצע שקיימת לגביהם רגולציה מחמירה במדינות ה־OECD. בנוסף, הרגולציה הישראלית כוללת דרישות ייחודיות, באופן שמצמצם את מגוון מוצרי המזון אשר ניתן לייבא לישראל ולהשתת עלויות עודפות משמעותיות על היבואנים, המהוות חסם כניסה לשחקנים קטנים ובינוניים ומצמצות את התחרות בענף באופן המשפיע על יוקר המחייה בישראל.

 

x