על רקע המתיחות עם איראן: ישראל שיגרה בהצלחה את לוויין הריגול אופק 16
אנחת רווחה בתעשייה האווירית: לאחר התקלות באופק 11 ששוגר לפני ארבע שנים, עבר שיגור אופק 16 בהצלחה. שר הביטחון גנץ: "הישג אדיר למערכת הביטחון"
"השיגור נקבע מראש לפי תוכניות בניית הכוח שלנו, ואופק 16 יאפשר לנו לעקוב אחרי איומים במזרח התיכון וקצת מעבר", אמר ראש מנהלת הלוויינים במשרד הביטחון, אמנון הררי, לאחר שיגורו הלילה בהצלחה של לוויין ריגול נוסף של מערכת הביטחון בתקופה של מתיחות גוברת עם איראן, שהאשימה את ישראל באחריות לפיצוץ שפגע במעבדת הגרעין של בנתנז. הלוויין שוגר קצת אחרי השעה 4 לפנות בוקר מבסיס חיל האוויר בפלמחים, באמצעות משגר שביט.
מערכת הביטחון חרגה הפעם ממנהגה והלוויין החדש לא ממוספר בהמשך לקודמו, אופק 11, ששוגר לפני ארבע שנים. בניגוד לאופק 11, שסבל מתקלה חמורה לאחר השיגור, שוגר אופק 16 בהצלחה, נכנס למסלול המתוכנן, ושידר לתחנת החלל בלוד תשדורות ראשוניות המעידות על תקינות מערכותיו. הלוויין מצויד במצלמה מולטי-ספקטרלית מתצורת מפעל אל אופ של אלביט, ברזולוציה של 35 ס"מ לפיקסל מגובה 450 ק״מ. המצלמה מסוגלת לצלם שדה ראייה של כ-15 ק"מ בכל צילום.
"הצלחת שיגור הלוויין אופק 16 הלילה היא עוד הישג אדיר למערכת הביטחון, לתעשיות הביטחוניות בכלל ולתעשייה האווירית בפרט", אמר הבוקר ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ. "העליונות הטכנולוגית והמודיעינית של מדינת ישראל היא אבן יסוד בביטחונה. העובדה שישראל היא אחת מ-13 מדינות בעולם בעלות יכולת שיגור לחלל, אינה מובנת מאליה והיא עומדת בראש ובראשונה בזכות האנשים ששוקדים על המערכות הללו ומקדמים יכולות פורצות דרך לאורך השנים. נמשיך לחזק ולבצר את כוחה של ישראל בכל חזית ומכל מקום".
תע"א: הקבלן הראשי של פרויקט הלוויינים
"את השלבים האחרונים בבניית אופק 16 השלמנו בימי הקורונה, כשהמשימה מקבלת עדיפות בגלל חשיבותה האסטרטגית", אמר שלומי סודרי, מנהל מפעל חלל בתעשייה האווירית. החברה נערכת לגל פיטורים גדול, שיכלול כ-900 עובדים, אולם סודרי הפיטורים לא יכללו את עובדי מפעל חלל, שמגייס כעת עובדים לקראת בניית לוויין התקשורת הלאומי החדש "דרור", שיחליף את לווייני חברת חלל כספקי התקשורת הלוויינית עבור מדינת ישראל.
משרד הביטחון משקיע מאות מיליוני שקלים בשנה במנהלת הלוויינים שלו, בבניית כארבע לוויינים בכל עשור, המשגרים שלהם, ופיתוח היכולות שלהם. אופק-11 הוא לוויין אח לאופק 16, עם שיפורים קלים בתחום דיוק התמונה, ושניהם נשענים על פלטפורמה חדשה, כבדים יותר ובעלי יכולות משופרות משמעותית מהלוויינים ששוגרו לפניהם. מחירם נאמד בכ-100 מיליון דולר.
למערכת הביטחון יש כעת 6 לוויינים פעילים, לאחר שאופק-5, ששוגר בשנת 2002, עדיין מתפקד, מהם שניים המצוידים במכ"ם במקום במצלמה. המכ"ם, שמיוצר באלתא, מאפשר ללוויינים לצלם גם בלילה ובמזג אוויר גרוע, תוך פשרה מסוימת ברמת הרזולוציה.
התעשייה האווירית היא הקבלן הראשי של פרויקט הלוויינים, ובונה גם את משגר השביט, המבוסס לפי גורמים זרים על הטיל הבאליסטי "יריחו". חברת תומר, החברה הממשלתית לייצור מערכות הנעה רקטית וחברת רפאל ייצרו את מנועי טיל השיגור ובפרויקט שותפות חברות רבות נוספות, בהן "רוקר" ו"סיאלו".
בימים הבאים תשלים את התעשייה האווירית את בדיקות התקינות של הלוויין ואת כיול המצלמה שלו, לפני שתמסור אותו לידי משרד הביטחון. הלוויינים מופעלים בידי יחידה 9900, יחידת המודיעין הגיאוגרפי חזותי של אגף המודיעין בצה"ל.
ישראל היתה המדינה השביעית בעולם שהגיעה ליכולת מלאה בחלל, הכוללת שיגור ובניית הלוויין, כאשר שיגרה את לוויין הניסוי אופק-1 בשנת 1988, שבע שנים לאחר שראש הממשלה מנחם בגין אישר את התוכנית השאפתנית לבניית לווייני ריגול בישראל.