ניר ברקת עוקץ את ישראל כץ עם תוכנית כלכלית משלו: "נתניהו ביקש"
ח"כ ברקת הציג הבוקר לאנשי רה"מ את התוכנית, בה היקף המענקים יעמוד על 28 מיליארד שקל, ואמר כי ישמח לשבת עליה גם עם שר אוצר. לדבריו, רה"מ ביקש ממנו לגבש התוכנית אחרי שהציג לו את בסיסה בשבוע שעבר. עוד ציין: "יש משבר אמון גדול עם יזמים ועסקים. הדבר מחייב לשנות גישה באוצר". מוקדם יותר ערך נתניהו התייעצות כלכלית, אך כץ נעדר ממנה
- ניר ברקת: האיש שנחוש להיות יותר ביבי מביבי
- נתניהו: "ניר ברקת יהיה שר האוצר בממשלת הליכוד הבאה"
- ה-OECD: ישראל היא השנייה בעלייה באבטלה מבין המדינות המפותחות
לפני הצגת התוכנית ביקר ברקת, שהוזכר לפני כינון הממשלה הנוכחית כמועמד לתפקיד שר האוצר, באופן מרומז את כץ ומשרדו ואמר "ישנו משבר אמון מאד גדול עם היזמים והעסקים שאנחנו צריכים, זה נובע מהעדר הקשבה, מתוכניות מוכתבות שנכשלות, ומכך שלא מקשיבים למגזר העסקי, הוא לא הבעיה, הוא הפתרון. תיקון משבר האמון עם המגזר העסקי. מחייב לשנות גישה באוצר".
שלושת העוגנים של ברקת
בתוכנית החדשה שמגיעה על רקע ההחלטות על הגבלות חדשות שאושרו אתמול עקב ההתפרצות המחודשת של הקורונה וההתחייבות של כץ להציג בקרוב תוכנית כלכלית חדשה, התייחס ברקת לשלושה עוגנים. "העוגן הראשון הוא הצלת 250 אלף מקומות עבודה, שתלויים בכך שעסקים לא יתמוטטו. ישנם למעלה מ-120 אלף עסקים בסיכון, התוכנית להציל לפחות 60 אלף מהם על ידי מענקים ישירים".
"העוגן השני הוא תמריץ להחזרת מובטלים - 150 אלף חזרות לעבודה על ידי האצת ביקושים ויצירת מצב שבו לעסקים יהיה רצון להעסיק עובדים. העוגן השלישי כולל הסבה מקצועית טורבו שכוללת 100 אלף הסבות באחריות המעסיקים על חשבון המדינה".
לפי התוכנית, היקף המענקים יעמוד על 28 מיליארד שקל שיועברו ישירות לחשבון הבנק של העסקים, כאשר עסקים בסיכון גבוה (עם ירידה של יותר מ-50% בהכנסות) יינתן מענק בגובה 50% מההפסד בניכוי הוצאות נחסכות עבור עסקים עם הכנסות עד לגובה של 20 מיליון שקל לשנה, ומענק בגובה 25% מההפסד לעסקים גדולים יותר.
לעסקים בסיכון בינוני (עם ירידה של בין 25% ל-50% בהכנסות) יינתן מענק בגובה 25% מההפסד אם הכנסותיהם מגיעות עד ל-20 מיליון שקל בשנה ומענק בגובה 12.5% מההפסד אם הם גדולים יותר. לטענת ברקת החזר ההשקעה בעקבות פעילות העסקים יגיע תוך שנה.
בפן העוסק ביצירת ביקושים באמצעות תמריצים מציע ברקת כי לעידוד צריכה פרטית יושקעו 10 מיליארד שקל, אל מול השקעה זהה של המגזר הפרטי במטרה לייצר חבילות צריכה אטרקטיביות בדגש על ענפים בסיכון ועל הפריפריה, כמו למשל חבילת נופש מוזלת (בסבסוד המדינה) בצפון או בדרום. בנוסף מדבר ברקת על השקעה ציבורית והסטה של רכש בהיקף של 40 מיליארד שקל.
בעוגן השלישי שעוסק בהסבת עובדים מציע ברקת כי "המדינה צריכה לסבסד ולממן את העסקת העובד תוך כדי ההכשרה (בין 3 ל-12 חודשים) אך האחריות צריכה להיות על המעסיק. התהליך של קליטת 100 אלף מועסקים ייקח שנתיים. המפתח הוא שמהיום הראשון המעסיק קולט את העובד ובסוף ההכשרה אוטומטית העובד מקבל עבודה. חסרה לא מעט עבודה בתחום הבינוי, בנקאות, חקלאות, תחבורה ועוד".
כץ לא נכח בדיון עם נתניהו
מסיבת העיתונאים של ברקת עשויה לאותת על ריחוק בין נתניהו לכץ ככל שנעשתה בתיאום עם נתניהו. פרט לכך, נתניהו קיים הבוקר דיון כלכלי בו לקחו נגיד בנק ישראל לשעבר פרופ' סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון, מ"מ מנכ"ל משרד רה"מ רונן פרץ, פרופ׳ צבי אקשטיין, פרופ׳ אורי חפץ וגורמים נוספים. שר האוצר כץ לא נכח בדיון. גם ההצהרות על התוכנית הכלכלית החדשה שאמורה להתפרסם בקרוב ניתנו על ידי נתניהו וכץ בנפרד. מטעמו של כץ נמסר כי הוא "הוזמן וביקש לא להגיע כדי להמשיך לעבוד על התוכנית הכלכלית בהמשך היום תהיה עוד התייעצות והוא יהיה שם".
כץ סירב להתייחס לפרסום התוכנית של ברקת.