דיווח שוטף
לראשונה: יותר מ-20 אלף חולים פעילים; שיעור הבדיקות החיוביות - 5.8%
שירות התעסוקה: שיעור האבטלה במשק - 21%; מנכ"ל משרד הבריאות: מצר על ההחלטה לפתוח חדרי הכושר, נעלה הצעות אחרות לציבור; סופית: ועדת הקורונה אישרה פתיחת חדרי כושר ובריכות, בניגוד לעמדת הממשלה; 1,221 בני אדם אובחנו כחיוביים לנגיף הקורונה מאתמול (24 שעות). מחצות אובחנו 611 נדבקים חדשים
מספר החולים הפעילים עומד על 20,560, ומספר החולים קשה - על 183.
נדבקים חדשים בכל יום:
"אני מבקש מאוד שאנשים יישמרו להוראות, ויקפידו על ערבות הדדית - עטיית מסכות, שמירת מרחק, שמירת היגיינה", אמר. "אנחנו ערבים זה לזה. אני לא בטוח שכולנו מבינים עד כמה יש עלייה, עד כמה יש חולים קשה. אנחנו יכולים בערבות הדדית להוריד את התחלואה ולחיות בצל הקורונה. חשוב להדגיש את זה".
"אין כאן שום אגו", הוסיף. "שוחחנו ולצערי זה לא צלח. אנחנו ממשיכים לדבוק באותו רעיון ובשיח עם אנשים אחרים. זה לוקח זמן משום ששוחנו עם האלוף נומה מיום חמישי, ואתמול שוחחנו איתו בשנית. משלא הסתייע הדבר, אנחנו ממשיכים לדבר עם מועמדים נוספים כדי להביא לניהול אופרטיבי במשל"ט".
18:20 - מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי בתדרוך לציבור
17:55 - משרד הבריאות מעדכן: טעות בנתונים שפורסמו אחר הצהרים
משרד הבריאות מודיע כי חלה טעות בנתונים שפורסמו לפני שעה קלה. לפי העדכון, שיעור הבדיקות החיוביות מחצות עומד על 5.4%, ולא כפי שפורסם קודם לכן (3.9%). מספר החולים קשה עומד כעת על 172 (לעומת 160 בעדכון הקודם). מספר החולים הפעילים עומד על 20,333.
מספר מונשמים מול מתים
17:30 - שירות התעסוקה: שיעור האבטלה במשק - 21%
שירות העסוקה מעדכן: מהדיווח האחרון אתמול ועד היום ב-7:00 התקבלו בשירות 3,569 דיווחים על חזרה לעבודה. במקביל, נרשמו 4,386 דורשי עבודה חדשים. מאז החלו ההקלות בסגר לשחרור המשק, ב-19 באפריל, התקבלו בשירות התעסוקה 399,440 דיווחים על חזרה לעבודה, ומנגד, נרשמו 150,991 דורשי עבודה חדשים.
כיום רשומים בשירות התעסוקה 852,264 דורשי עבודה, מהם 577,309 בחל"ת. שיעור האבטלה עומד על 21%.
שירות התעסוקה פרסם הבהרה בנוגע לנתוני הלמ"ס מהיום שלפיהם שיעור האבטלה במחצית יוני עמד על 5.2%. לפי השירות, הסיבות לפערים הם: 450 אלף החוזרים בתחילת יוני על פי הלמ"ס כוללים עצמאים או אנשים שלא נרשמו בשירות התעסוקה (השירות סופר רק שכירים); כמו כן, מספיק שאדם עבד שעה בחודש - הוא נחשב "עובד" על פי הגדרת הלמ"ס; בנוסף הלמ"ס אינה סופרת את תובעי הבטחת הכנסה (כ-100 אלף איש).
16:15 - סופית: ועדת הקורונה אישרה פתיחת חדרי כושר ובריכות, בניגוד לעמדת הממשלה
ועדת הקורונה קיימה הצבעה חוזרת על ההחלטה לאפשר פתעחת בריכות וחדרי כושר - ההחלטה נותרה על כנה; לפני ההצבעה הראשונה - נתניהו ואדלשטיין הביעו תמיכה בפתיחת בריכות לא מקורות בלבד. בליכוד דורשים להדיח את יו"ר הוועדה יפעת שאשא-ביטון לאחר שהיא וכחול לבן הצביעו עם האופוזיציה בניגוד לדעתם.
15:55 - לראשונה: יותר מ-20 אלף חולים פעילים; שיעור הבדיקות החיוביות ירד ל-3.9%
משרד הבריאות עדכן אחר הצהריים (יום ב׳) כי 1,221 בני אדם אובחנו כחיוביים לנגיף הקורונה מאתמול (24 שעות). מחצות אובחנו 611 נדבקים חדשים.
כמו כן, 21,539 בדיקות בוצעו אתמול והיום, נכון ל-15:30, ישנם 20,251 חולים פעילים. מספרם של החולים קשה עלה ל-160, כשהשיא עמד על 182 בני אדם. מספר המונשמים עומד על 51. 364 נפטרו במצטבר מפרוץ המגפה בישראל.
בנוסף, אחוז תוצאות הבדיקות החיוביות ירד היום ל-3.9% - הנתון הכי נמוך מאז רביעי שעבר.
14:45 - מרד נגד נתניהו: ועדת הקורונה תומכת בפתיחת חדרי כושר ובריכות
דרמה בוועדת הקורונה של הכנסת: הוועדה הצביעה היום ברוב קולות על אישור פתיחת חדרי הכושר והבריכות. זאת בניגוד לעמדת ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הבריאות יולי אדלשיין, שגורסת כי אין לפתוח חדרי כושר בכלל ורק בריכות לא מקורות ייפתחו. שבעה ח"כים הצביעו בעד וח"כ אחד נמנע. הדבר מעורר את זעמם של אנשי הליכוד שפועלים להדחת יו"ר הוועדה יפעת שאשא-ביטון, שהצביעה עם האופוזיציה ועם כחול לבן באופן שאפשר להעביר את ההצעה.
13:05 - יו"ר ועדת החינוך בכנסת: "אעשה הכל כדי שתקציב תנועות הנוער לא ייפגע"
יו"ר ועדת החינוך בכנסת, ח"כ רם שפע מכחול לבן, התייחס בתום דיון מיוחד בוועדה בראשותו לפגיעה הצפויה בתקציב של תנועות הנוער ואמר כי "לא אתן שחצי מיליון בני נוער ישלמו את המחיר". לדבריו, "אעשה הכל, יחד עם עשרות חברי הכנסת שהגיעו לפה לתמוך, כדי שתקציב הנוער לא ייפגע ושיחזרו לפעילות בהתאם לנהלים בהקדם האפשרי".
10:10 - יו"ר הסתדרות עובדי המעבדות: "אנחנו בקריסה, לא נגיע לחורף"
אסתר אדמון, יו"ר הסתדרות עובדי המעבדות, אמרה בוועדה לביקורת המדינה בכנסת כי "כל המעבדות בקריסה. אנחנו לא נגיע לחורף". לדבריה, "החבר'ה הצעירים כבר לא רוצים לעבוד. יש עומסים, אין לנו גיוס של עובדים. התקנים שהקצו לנו הם זמניים ואנחנו לא מצליחים לקבל".
7:10 - סכסוך העבודה מסלים: האחיות מאיימות בשביתה כללית בבתי החולים
יומיים לפני סיום תקופת סכסוך העבודה שעליו הכריזו בגלל מחסור חמור בתקנים לאחיות ואחים בבתי החולים, מודיעות האחיות: אנחנו קורסות. אם לא נקבל באופן מיידי תוספת כוח אדם – נשבות.
הפתיחה המחודשת של מחלקות הקורונה בעקבות התפרצות הגל השני, במקביל לפעילות בחדרי המיון לחשודים שנדבקו בנגיף וכניסתן של אחיות רבות לבידוד – החמירו באופן משמעותי את מצוקת כוח האדם עמה התמודדו האחיות עוד לפני המשבר בחצי השנה האחרונה.
על פי נתוני משרד הבריאות מאתמול, 759 אחיות שהו בבידוד. לשם השוואה, חודש בדיוק לפני כן מספר האחיות ששהו בבידוד עמד על 124 בלבד – עלייה של יותר מ-500%. המשמעות: הנטל נחלק בין פחות אחיות, אך מספר המחלקות המתופעלות, כמו גם מספר החולים, עולה.
אתמול שיגרה אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחים והאחיות בישראל, מכתב לשר האוצר ישראל כץ, ובו דרשה להיפגש עמו על מנת למנוע השבתה, עוד לפני שהחוק מתיר לה להוציא אל הפועל צעדים ארגוניים.
"האחיות קורסות, אי אפשר יותר", אומרת כהן, "המערכת תושבת. נקודה. אין אצלי איומי סרק, נתנו זמן לכולם, גם לפני שהכרזנו על סכסוך העבודה. אני לא צריכה תמיכה ציבורית כדי לצאת למהלך הזה, אני לא בבחירות. מה שאנחנו צריכים כרגע זה כוח אדם. מפקירים את החולים ואת האחיות ומייבשים את מערכת הבריאות".
כהן צפויה להודיע בקרוב על מועד השביתה. אמש היא סיפרה על המתרחש כעת בבתי החולים בתקופת הקורונה: "רכשו מכונות הנשמה אבל לא הכשירו אחיות בשביל להפעיל אותן; חידשו את הפעילות בבתי החולים בלי להוסיף תקנים, ופתחו מחלקות קורונה בלי להוסיף כוח אדם. מזמן אזרחי מדינת ישראל היו צריכים לקום כדי לקבל טיפול כמו שצריך. ודאי ששביתה היא אופציה ריאלית".
בסוף החודש שעבר הכריזה כאמור ההסתדרות על סכסוך עבודה. "למרות ההחלטה על הקצאת תקני אחים ואחיות לצורך טיפול בחולי הקורונה, לא אוישו אותם תקנים. הנהלות בתי החולים לקחו אחים ואחיות ממחלקות אחרות, העמוסות ממילא", נכתב בהודעה על הסכסוך. "משמעות הדברים היא שהאחים והאחיות נאלצים לעבוד בהיעדר כוח אדם ותחת עומסים כבדים, שפוגעים ביכולתם להעניק טיפול ראוי לכלל המטופלים".
מצבן הקשה של האחיות מוכר היטב גם למנהלי בתי החולים. "יש מחסור גדול בתקנים של אחים ואחיות אל מול מספר המיטות שאנחנו מפעילים בתוך בתי החולים", אומר פרופ' ארנון אפק, המשנה למנכ"ל המרכז הרפואי שיבא בתל השומר ויו"ר איגוד מנהלי בתי החולים.
"אנחנו מדברים על מאות ואולי אפילו יותר מאלף תקנים חסרים", הוא מוסיף. "המחסור בא לידי ביטוי בתקופת הקורונה, שבה העבודה בתנאי מיגון מחייבת הקצאה של הרבה מאוד אחיות ורופאים מתוך המערכים המדולדלים ממילא של טיפול נמרץ ומחלקות פנימיות. המחלקות למעשה עובדות בלי תקנים. יש כל מיני פערים היסטוריים שלא הושלמו. התפרצות הקורונה חשפה את המצוקה בצורה הכי קיצונית. יש לזכור שמי שבסופו של דבר מפעיל את בתי החולים אלה האחיות, שמטפלות בחולים במסירות רבה".