פרשנות
נתוני יולי באבטלה: היה יכול להיות יותר גרוע
נתוני הלמ"ס מלמדים על עלייה של 0.5% בשיעור האבטלה במחצית הראשונה של חודש יולי. גם נתוני שירות התעסוקה מסכמים את חודש יולי כולו עם עלייה של 0.5%. הפוליטיקאים שמנעו את סגירת בתי הספר של החופש הגדול, המסעדות ובתי הקפה, הצילו כנראה לעשרות אלפים את מקום העבודה
אין מקום לאנחת רווחה, ובכל זאת אפשר לסכם את נתוני האבטלה של הלמ"ס לאמצע יולי כך: היה יכול להיות הרבה יותר גרוע.
- דמי אבטלה עד הסוף: שיעור המפוטרים והנמצאים בחל"ת רק עולה - ל-10.5%
- גל האבטלה הופך לגל של עוני
- תוקפא ההפחתה של 30% מדמי האבטלה בזמן הכשרה מקצועית
על פי הנתונים מספר המובטלים עלה ב-0.5% - כ-23 אלף איש. באוצר צפו שההחמרה בהגבלות בעקבות הקורונה תביא ל-100 מאה אלף מובטלים חדשים, והסירוב של השרים לסגור את בתי הספר של החופש הגדול (מהלך שהיה עלול לפגוע קשות גם בהורים) ושל ועדת הקורונה להשבית את בתי הקפה והמסעדות, הצילו כנראה את עבודתם של עשרות אלפים. ותודה לח"כ יפעת שאשא-ביטון.
כרגיל נמשך הכאוס בנתוני האבטלה. ללמ"ס עצמה יש שתי גרסאות. על פי הגרסה המצמצמת שהאוצר מעדיף, המובטלים הם הבלתי מועסקים פלוס אלה שנעדרו בשבוע שבו נשאלו מעבודתם בשל סיבות הקשורות למשבר הקורונה. במקרה כזה יש עלייה של 23 אלף מובטלים שהם כאמור 0.5%, מ-10% מובטלים ל-10.5%. על פי הגרסה המרחיבה (והקרובה יותר לאמת) שכוללת גם מובטלי קורונה שלא מחפשים עכשיו עבודה, מספר המובטלים עלה ב-27 אלף (אבל עדיין ב-0.5%) מ-11.8% ל-12.3%.
הפרשנות הפסימית משכנעת יותר
שירות התעסוקה כידוע סבור שבמשק יש 21.5% אבטלה. אבל גם נתוניו מעידים על עלייה לא גדולה.
כלכליסט חישב את הנתונים היומיים שפרסם השירות במהלך החודש. הנחנו את נתוני היום ומחר (31-30.7) לפי השבוע שעבר. על פי הנתונים בחודש יולי כולו דיווחו 58.4 אלף איש שהפכו למובטלים. 36.8 אלף דיווחו שחזרו לעבודה. כלומר בכל החודש נוספו כ-22 אלף מובטלים שהם 0.5%.
את ההשוואה של הנתון הזה עם נתוני הלמ"ס אפשר לפרש בשתי דרכים – אופטימית ופסימית. על פי הדרך האופטימית אפשר לקוות שאם שירות התעסוקה סגר את החודש עם 0.5% זה יקרה גם ללמ"ס. אבל הדרך הפסימית משכנעת יותר.
בשירות התעסוקה, במחצית הראשונה של החודש, היה מספר הנפלטים מעבודה והחוזרים אליה זהה. הסיבה היא שהמעבר ממאזן חוזרים לעבודה חיובי לשלילי התרחש ב-8.7. המאזן השלילי של 21 אלף מובטלים חדשים נוצר כולו במחצית השנייה. על רקע זה יש לחשוש שגם נתוני הלמ"ס של המחצית השנייה של החודש יהיו קשים יותר. ובכל זאת גם אם יתווספו במחצית השנייה של יולי בנתוני הלמ"ס עוד 20 אלף (0.5%) או 40 אלף מובטלים (1%) זה יהי פחות גרוע מגלי המובטלים הנוראים של מרץ-אפריל או מהתחזיות לגל השני.
טוב שהפוליטיקאים שלנו למדו שמגפה כלכלית לא פחות חמורה ממגפה בריאותית. חבל שזה קרה להם רק בגל השני. יהיה בלתי נסבל עם ח"כ שאשא ביטון תאבד את תפקידו בגלל שהפכה לסמל של הבנה הזו.