פרסום ראשון
פנייה לנציב השופטים חושפת: קלדנית התלוננה שרשם בכיר הטריד אותה מינית
קלדנית בביהמ"ש ברחובות התלוננה ב-2016 על הטרדה מינית מצד רשם בכיר. התלונה טופלה בתוך הנהלת בתי המשפט מול הרשם, שפרש בינתיים בנסיבות לא ברורות מתפקידו; לפי הטענה הקלדנית לא רצתה להתלונן במשטרה. הפרשה נחשפה בעקבות מסמך פנימי שתיעד את טענות הקלדנית, ונציב התלונות אורי שהם מבקש כעת לבדוק מי הדליף את המסמך
תלונה לנציב תלונות הציבור על השופטים חושפת פרשת הטרדה מינית לכאורה במערכת בתי המשפט ואת אופן הטיפול בה. קלדנית מבימ”ש השלום ברחובות התלוננה ב־2016 כי רשם בכיר הטריד אותה בשיחות אישיות שלחלקן היה "גוון מיני אינטימי".
- "אי אפשר להישאר אדישים לזה": פרס אייזנר לספר העוסק במחאת MeToo
- האונס באילת: שביתה היא רק ההתחלה
- עשרות חברות במשק משביתות בשעה זו את פעילותן במחאה על האונס באילת
הקלדנית לא הגישה תלונה במשטרה, והנהלת בתי המשפט זימנה את הרשם לשיחה אצל מנהל בתי המשפט ורשמה הערה בתיקו האישי. בהמשך, ולפי הנטען בלא שום קשר, פרש הרשם מתפקידו וכיום אינו מכהן עוד במערכת המשפט. לא נמסרו פרטים על סיבת עזיבתו, 15 שנה לפני גיל הפרישה של רשמים ושופטים, וארבע שנים בלבד לאחר שמונה לרשם.
העמותה למען איכות השפיטה בישראל, בראשה עומד אריאל פורמנובסקי, הגישה לנציב אורי שהם תלונה על טיפול כושל בפרשה. שהם מסר בתחילת השבוע כי מדובר בעניין מנהלי מערכתי שאינו נתון לביקורת הנציב, ו”די בכך כדי לדחות את התלונה על הסף”. עם זאת הוא הוסיף כי התרשם שמסמך רגיש הודלף. על כן פנה למנהל בתי המשפט יגאל מרזל ולנשיאת בתי משפט השלום במחוז מרכז, השופטת עינת רון, וביקש התייחסותם לדרך הטיפול באירוע התלונה וכן לשאלה “כיצד המסמך דלף והאם נעשתה בדיקה כלשהי בעניין זה”.
הנשיאה מסרה לנציב כי ב־2016 פנתה קלדנית בבית משפט השלום ברחובות אל אחראית הקלדניות ואל המזכירה הראשית וסיפרה שהרשם הבכיר קיים עמה מספר שיחות שלחלקן היה "גוון מיני אינטימי". הדברים דווחו למנהלת המחוז, לנשיאה ולממונה בהנהלת בתי המשפט על נושא הטרדות מיניות. הוצע לקלדנית להגיש תלונה אולם היא סירבה. לאור זאת סוכם שהרשם הבכיר יזומן ללשכתה של רון וישמיע את גרסתו. המסמך שצורף לתלונה הוא תרשומת של שתי שיחות שרון ערכה עם הרשם.
”לא הופתע מהטענות”
במסמך התרשומת נכתב שהקלדנית טענה כי הרשם פנה אליה בנושאים אינטימיים והיא חשה מוטרדת. הנשיאה כתבה כי "הקלדנית הדגישה שאינה מעוניינת להתלונן נגדו, ובמיוחד לאחר שעל פי החלטת הממונים עליה, אינה עובדת עוד במחיצתו". הקלדנית הבהירה יותר מפעם אחת כי "שמעה גם מקלדניות אחרות שהן חשות תחושות דומות לשלה וכי גם במחיצתן השמיע הרשם הבכיר דברים דומים".
רון נפגשה פעמיים עם הרשם הבכיר בעניין זה. בתרשומת הראשונה היא ציינה שעל פי התרשמותה, ואף שהרשם לא ידע מדוע זומן לפגישה, "הוא לא הופתע מהעלאת הטענות נגדו". בהמשך המסמך היא שיבצה אמירות שלו כגון זו שהוא זיהה שהקלדנית "בדיכאון" ורצה "לרומם את רוחה ולא מעבר לכך". עוד צוטט: “הסברתי לה שאני אדם דתי ויכול להיות ששגיתי כאשר שאלתי אותה אם אין לה בן זוג, ואמרתי לה שהייתי שדכן בעבר ושזוגיות זה דבר טוב ובריא". הרשם גם אמר לקלדנית שהוא נשוי בשנית ושאשתו הראשונה אמרה לו על אשתו השנייה 'איך התחתנת איתה כשהיא כזו צמוקה ושטוחה. קטפת לך מצומקת ואני אישה שופעת, זה לא קובע כלום, תראי איך אנשים רדודים".
הרשם הבהיר לרון: "לא היתה בדברים קונוטציה מינית ובוודאי לא כלפיה... הרגשתי שדיברתי בצורה אישית מדי ואחרי יום התנצלתי על שדיברתי בדברים אישיים שלי ושלא היתה לי כוונה לפגוע בה ואולי נסחפתי... כל שאמרתי לה שהיא נראית לי בחורה מכובדת והיא צריכה להתחתן". רון סיכמה: "ההתרשמות שלי כי לא מדובר במלוא האירועים שהתרחשו והוא מסר את מקצת הדברים".
לדברי רון, למחרת בבוקר ביקש הרשם לשוחח עמה פעם נוספת, ובאותה שיחה הוא נשמע תקיף יותר: "אני לא יודע מה שפיצר (מיכאל שפיצר, מנהל בתי המשפט הקודם, ע”ר) יעשה, אבל אני לא בטוח שיהיה כדאי לה, אני אלך עד הסוף". על כך כתבה רון: "לאחר שהתריתי בו כי הדברים לא ראויים ואף עולים בגדר איום, חזר בו ואמר 'אני אשמור על כל זכויותיי. היא לקחה משפט אחד מכל מה שאמרתי ועשתה מזה צימעס שלם”.
הנציב כתב בהחלטתו כי רון ציינה בפניו שלדעתה "לא נפל פגם כלשהו בטיפול של כלל גורמי המערכת כולל אותה באירוע זה, טיפול שנעשה ברגישות ובחשיבות הראויה לאירועים מעין אלה”. עוד מסרה כי תמוה בעיניה שעליה להתנצל על טיפולה בעניין זה. גם מנהל בתי המשפט כיום, השופט יגאל מרזל, מסר לנציב כי מבדיקתו עולה שהנושא טופל באופן ממצה ותוך עדכון כלל הגורמים הרלוונטיים.
”פגיעה בצנעת הפרט”
כאמור, הנציב התעניין יותר בשאלה כיצד מסמך התרשומת הגיע לעמותה למען איכות השפיטה בישראל: "מדובר בפגיעה קשה ביותר בצנעת הפרט, הן זו של הרשם והן זו של הקלדנית... לא מן הנמנע שעצם ההדלפה והשימוש שנעשה במסמך גובלים בפלילים". הנציב הורה להעביר את החלטתו ליועץ המשפטי לממשלה כדי שישקול אם יש מקום לטיפול נוסף בעניין ההדלפה לכאורה.
מנגד, התנועה למען איכות השפיטה טוענת כי אין מדובר בהדלפה, אלא במסמך שהיה בידי רשויות חקירה ונמסר לגורמים מחוץ למערכת המשפטית: "המסמך נמסר ביודעין ללא פחות מחמישה עורכי דין במסגרת חקירה שהתנהלה נגד היועץ המשפטי של הנהלת בתי המשפט עו"ד ברק לייזר, בחשד שהוא הדליף חומרים חסויים".