בלעדי לכלכליסט
שחקן חדש? עיריית ת"א בדרך להפוך לבעלים של הבימה
פנייה של נאמני התיאטרון לביהמ"ש לאשר הסדר נושים חושפת כי העירייה מנהלת משא ומתן מתקדם מול המדינה להעברת הבעלות לידיה. לפי התכנון, יוקם תאגיד חדש שיקלוט את עובדי הבימה. הנאמנים: "העירייה היא הגוף המתאים למשימה"
האם התיאטרון הלאומי הבימה יהפוך להיות בבעלות עיריית תל אביב? כך מסתמן מבקשה שהגישו נאמני התיאטרון שנקלע בשנה שעברה לקשיים כלכליים לאשר הסדר נושים למוסד להוציאו לדרך חדשה.
- במאים ומחזאים תובעים את הבימה: יש להכיר בנו כעובדי התיאטרון
- נאמני הבימה מאיימים בתביעת מיליונים נגד המנכ"לית ונושאי משרה לשעבר
- בית המשפט אישר לקיים את אסיפות הנושים של תיאטרון הבימה בדרך מקוונת
נאמני הבימה הגישו בתחילת השבוע בקשה לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט איתן אורנשטיין, לאשר את הסדר הנושים להבימה. הנאמנים, עו"ד דורית לוי־טילר ורו"ח חן ברדיצ'ב, ציינו בבקשה כי הסדר הנושים זכה לתמיכת המדינה ולתמיכת רוב משמעותי מבין נושי החברה שהפעילה את התיאטרון.
הנאמנים ביקשו מבית המשפט לאשר כי "התאגיד החדש שאליו תועבר פעילות התיאטרון יהיה בבעלות עיריית תל אביב יפו ולא בבעלות המדינה, ולמדינה לא יהיה כל חלק בו". הבימה מאוגד כיום כחברה לתועלת הציבור שהוקמה בשנת 2011. חוב הנטו שלו עומד בימים אלה על 60 מיליון שקל – לבנק לאומי, ספקים, עובדים ונושים. בנוסף לכך לתיאטרון יש חוב נדחה למדינה בהיקף של 30 מיליון שקל.
הנאמנים מציינים בפני בית משפט כי "לאור מכאובי העבר של הבימה, הסדרי חוב שידע בעברו והתנהלות בעייתית שהותירה נושים רבים בסכומי חוב לא מבוטלים, סברו הנאמנים כי נכון יהיה למסור את ניהול התיאטרון הלאומי של ישראל לידיים איתנות, מבוססות, בעלות יכולת ניהולית. עיריית תל אביב היא גוף המתאים למשימה, ויש להודות כבר עתה לראש העירייה רון חולדאי, אשר התייחס לעניין כאל משימה לאומית והתגייס לאתגר בליווי צוות מיומן ומסור בעירייה". עוד ציינו הנאמנים כי "יש לקוות כי בקרוב ייחתם ההסכם בין העירייה למדינת ישראל, שלפיו תינתן הסכמת המדינה למתווה. בשלב זה כבר מתקיים משא ומתן בין הצדדים המצוי בישורת אחרונה ויש לקוות כי הוא צפוי להסתיים בהסכם מחייב ובקרוב. הסכם כזה הוא תנאי להסכמת המדינה להסדר הנושים", ציינו הנאמנים בבקשתם.
מחר צפוי להתקיים דיון בבית המשפט המחוזי בתל אביב בעניין. על פי הסדר הנושים המוצע, התאגיד החדש שיוקם יהווה מקור מרכזי להסדר הנושים ובמהלך עשר השנים הראשונות לפעילותו יפריש לטובת הסדר הנושים שיעור של 1.5% ממחזור הפעילות של התיאטרון. כמו כן לאחר אישור ההסדר יפעלו הנאמנים להגשת תביעות נגד צדדי ג' וכן יגבו סכום חד־פעמי של כ־4.2 מיליון שקל המגיעים מהמדינה כתמיכה במפעלים במצוקה.
"הוותק יוכר"
הנאמנים מדגישים כי הסדר הנושים שאישורו מתבקש תלוי בהסכם בין המדינה לעיריית תל אביב בדבר המשך הפעלה ומימון של התיאטרון. על פי ההסדר, עובדי החברה ייקלטו אצל התאגיד החדש כעובדים חדשים אך תקופת עבודתם תוכר ותחושב לצורך הוותק. בבקשה לאישור ההסדר הביעו הנאמנים את דעתם כי בלא פתרון ארוך טווח לניהול המוסד, פעילות הבימה תחדל מלהתקיים, ולמעשה יירד המסך על התיאטרון הלאומי.
בנובמבר 2019 הורה המחוזי בתל אביב על מינוי עו"ד לוי־טילר ורו"ח ברדיצ'ב כנאמנים זמניים לתיאטרון והורה להם לפעול בדחיפות לגיבוש הסדר נושים להבראתו. חודש לאחר כניסתם לתפקיד הגישו הנאמנים דו"ח שבו הדגישו כי "תיאטרון אינו עסק" וכי "התייחסות אליו בעיניים עסקיות הנה שגויה". עוד ציינו אז כי "תיאטרון מחויב לשרת אמות מידה תרבותיות ויצירתיות, אשר לא אחת אינן עולות בקנה אחד עם היכולת 'להרוויח כסף".