דיווח שוטף
מאז חצות: עוד שבעה מתו מקורונה - 1,376 נפטרים בישראל מהמחלה
685 חולים קשה מאושפזים בבתי החולים, 175 מהם מונשמים; ספטמבר עדיין לא נגמר, וכבר נמנו בו 401 נפטרים מקורונה; זהו החודש הראשון בו נחצה רף 400 המתים
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
חוליפ פעילים מול מחלימים
19:35 - מאז חצות: אובחנו 3,586 נדבקים בקורונה, שבעה חולים מתו
משרד הבריאות עדכן כי מאז חצות אובחנו 3,586 נדבקים נוספים בנגיף הקורונה, ושבעה חולים מתו. כעת מאושפזים 685 חולים במצב קשה בבתי החולים, 175 מהם מונשמים. מפרוץ המגפה בישראל מתו מקורונה 1,376 בני אדם.
18:05 - לראשונה: יותר מ-400 מתים מקורונה בחודש
רגע לפני האישור בממשלה ובכנסת של הסגר הכללי פרסם משרד הבריאות נתונים שמראים היטב את ההידרדרות בהתמודדות עם מגפת הקורונה. לפי הנתונים, בחודש ספטמבר נחצה לראשונה רף 400 הנפטרים מסיבוכי הנגיף, שבוע שלם לפני סיומו של החודש.
לאחר ירידה ברורה במספר הנפטרים במאי (62) וביוני (40) לעומת אפריל, שיא הגל הראשון – אז נפטרו מקורונה 203 איש – מספר הנפטרים זינק בחדות בחודשים האחרונים. ביולי נפטרו 233 איש, באוגוסט 386 וב-24 הימים הראשונים של ספטמבר כבר 401. למעשה, מתחילת יולי נפטרו כבר יותר מאלף חולי קורונה. בסך הכול נפטרו מפרוץ המגפה 1,345 ישראלים.
העלייה במספר המאושפזים במצב קשה עוד יותר ברורה. 666 חולים במצב קשה מאושפזים בבתי החולים, אבל הנתונים שמראים כמה חולים קשה חדשים אושפזו מדי חודש מראים את הזינוק התלול. במרץ אושפזו 126 חולים קשה, באפריל 381 ולאחר הסגר הראשון – 38 במאי ו-103 ביוני.
אבל אז החלה העלייה הדרמטית: ביולי כבר אושפזו 975 חולים במצב קשה (חלקם כמובן נפטר, אחרים החלימו ואחרים עדיין מאושפזים), באוגוסט המספר הגיע ל-1,619 ובספטמבר, שעדיין לא נגמר, מספר החולים קשה החדשים הגיע ל-1,909 - כמעט פי 2 מיולי.
ביוני מספר החולים קשה החדשים שאושפזו לא עבר את העשרה באף אחד מהימים באותו חודש. ביולי היו ארבעה ימים עם יותר מ-50 חולים קשה חדשים. באוגוסט מספר השיא של חולים קשה חדשים ליום היה 73. ומה בספטמבר? היו כבר ארבעה ימים עם יותר מ-100 חולים קשה חדשים בכל יום, ועוד חמישה ימים עם יותר מ-80 חולים קשה. השיא היומי נרשם שלשום - והחודש, כאמור, עוד לא נגמר.
גם בנפטרים המגמה דומה. בשבוע האחרון נרשמו היומיים הקטלניים ביותר מפרוץ המגפה. 29 נפטרים לפני שלושה ימים, 26 שלשום. במשרד הבריאות ציינו כי עקב תקלת מחשוב לא מוצגים נתונים לגבי 20 מהנפטרים.
לפי הנתונים, בבתי החולים מאושפזים כעת 1,360 חולי קורונה. מתוך 666 החולים שמצבם קשה, מצבם של 182 מוגדר קריטי, רבים מהם מחוברים למכשירי אקמו. בבתי החולים מונשמים 170 מטופלים. בבית החולים מאיר בכפר סבא הכי הרבה חולי קורונה מונשמים (17, מתוכם אחד החלים מקורונה), בהדסה עין כרם שבירושלים 13 מונשמים (שישה החלימו) וברמב"ם שבחיפה 12 מונשמים, מתוכם אחד החלים מהנגיף.
בנוסף, מאושפזים בבתי החולים עוד 244 חולי קורונה שמצבם מוגדר בינוני. מצבם של 422 מאושפזים מוגדר קל. בהדסה תפוסה של 130% במחלקות הקורונה, גם בלניאדו בנתניה ובאסותא אשדוד יותר מ-100% תפוסה באותן מחלקות.
17:10 - המליאה תתכנס לאשר תקנות הסגר
ב-14:00 מחר (יום שישי) תיכנס מדינת ישראל לסגר כללי למשך שבועיים בשל הזינוק בנתוני התחלואה בקורונה. לפני כן, היום ב-14:00 - 24 שעות טרם החלת הסגר - התכנסה ועדת הכנסת לשם הליך חקיקה מזורז ומתן אישור מיוחד לפתוח את מליאת הכנסת, שתתכנס בעוד זמן קצר לאישור התקנות החדשות.
במהלך הדיון, התעמתו חברי הכנסת מהליכוד ויש עתיד. ח"כ שלמה קרעי (הליכוד) אמר: "ברחוב בבלפור מותר להיות אבל בבתי כנסת אסור? כשאנשים ראו שלהם מותר ולנו אסור הם לא קיבלו את זה. כבר לפני שלושה ארבעה חודשים, כשראו שאמון הציבור נפגע היו צריכים להעיף את מנדלבליט ולהעיף את שרי כחול לבן".
ח"כ יואב סגלוביץ' (יש עתיד) מתח ביקורת על התקנות וביקר את הממשלה: "אתה קורא את התקנות האלה ולא מבין מאיפה הן נפלו. הנתונים שקיבלנו הם נתונים קשים אבל הם לא הפתעה אלא תולדה של מה שהיה שבוע קודם. כרגע אנחנו נדרשים למצב חדש בשל נתונים שכבר היו. הולכים פה לסגור את כלל המשק ללא הצדקה. הולכים פה על אירוע וחקיקה שכל תשתיתה צריכה להיות רפואית אבל היא פוליטית".
ח"כ אוסנת מארק (הליכוד) השיבה לטענות של חברי האופוזיציה: "אני מבינה מהדיון שאין 7,000 חולים, זו המצאה של בנימין נתניהו. אני מציעה לכל האנרכיסטים, קחו קצת אחריות על בריאות הציבור. הפגנות יהיה אפשר לעשות אחר כך. בנימין נתניהו לא הולך לשום מקום. הוא ימשיך להיות פה לעוד הרבה זמן. אנחנו מוותרים על התפילות, תוותרו על ההפגנות".
בתוך כך, הוועדה אישרה הליך חקיקה מזורז להצעת חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה. ההצעה הועברה כאמור לאישור מליאת הכנסת בקריאה ראשונה ולאחר מכן תוחזר לוועדת חוקה חוק ומשפט להכנתה לקריאה שנייה.
בינתיים, ח"כ איילת שקד (ימינה), החברה בוועדת החוקה, מנסה לגייס רוב בוועדה נגד ההחלטה. ח"כ שקד שוחחה בשעות הבוקר עם שרים וחברי כנסת בליכוד ובכחול לבן שמחזיקים בדעה שלפיה סגר הרמטי על המשק ימוטט את הכלכלה. "המטרה היא לייצר רוב בוועדה נגד ההחלטה. לא ניתן לסגור את המדינה", אמרה.
ח"כ שקד הוסיפה: "ההחלטה לסגור את המשק לחלוטין היא שערורייתית ולא ניתן לה לעבור. שרים בליכוד ובכחול לבן מבקשים שזה ישונה בכנסת. הם מבינים שזה אסון. נילחם בוועדת חוקה להשאיר לב פועם, כפי שדרש שר האוצר".
מוקדם יותר היום אמר ממונה הקורונה, פרופ' רוני גמזו, כי ההחלטה על הסגר הכללי לא הומלצה על ידו - אך הוא מכבד את החלטת הממשלה. "המלצתי להדק את הסגר, הממשלה החליטה החלטה אחרת ואני מכבד אותה", אמר גמזו בסיור שערך בירושלים.
"ברור שכשסוגרים יותר זה עוצר יותר את התחלואה", הסביר גמזו ואמר: "המחיר הכלכלי הוא עצום אך זו סמכותה של הממשלה לקבל החלטה שכזאת. היא קיבלה את זה בכובד ראש ואם החליטו לסגור יותר, אז בסדר. נלך עם זה. זה יעזור לעצירת התחלואה".
גמזו הוסיף כי "אני לא אגיד שהתחלואה לא מדאיגה, היא מאוד מאוד מדאיגה. היה אפשר אולי לסגור פחות אבל זה בסדר שהממשלה מקבלת החלטה שכזו. אבל זה כן מסר לציבור. אם הממשלה הגיעה למצב שהיא סוגרת סגירה כל כך הרמטית של כל המסחר ושל כל הכלכלה כנראה שהתחלואה באמת בהיקף רחב".
יו"ר הקואליציה, ח"כ מיקי זוהר (ליכוד), כתב בציוץ בטוויטר: "אם כחול לבן יכנעו לדרישת 'הדגלים השחורים' ויאפשרו להם להמשיך להפגין למרות המצב המטורף אליו נקלעה המדינה - יש לפרק את הממשלה מידאין זכות קיום לממשלה שמובלת לתהום באמצעות פופוליזם שפל שפוגע בבריאות הציבור ומסכן את המדינה רק כדי לרצות מספר אנרכיסטים המונעים משנאה ורוע.
ח"כ שלמה קרעי (ליכוד) אמר: "יש קושי גדול בהצבעה בעד חוק מיותר, רק כדי לרצות את מנדלבליט וניסנקורן, כשחוק הקורונה הנוכחי מאפשר להגביל הפגנות. הם מטרללים את הממשלה ואת עם ישראל. אבל, במצב התחלואה הנוכחי, חייבים להגביל הפגנות. לכן אין לנו פריבילגיה להתווכח איתם".
15:20 - מחכים לרגע האחרון: השאלות הפתוחות לפני הסגר
גם לאחר שהממשלה פרסמה את התקנות של הסגר המלא, עדיין נשארו לא מעט נושאים ללא פתרון או תשובה מלאה. כמו כן, ייתכנו שינויים בתקנות בעקבות הדיונים בוועדת חוק חוקה ומשפט של הכנסת.
כך למשל, התקנות מבהירות שבמגזר הפרטי תותר עבודה רק למקומות חיוניים, אבל למשרדי האוצר והכלכלה, כמו גם לארגוני העובדים והמעסיקים, עדיין לא ברור מי כלול בהגדרה הזו.
נכון לעכשיו המסעדות סגורות ל"טייק אוויי" או אכילה במקום, אבל ניתן לעשות משלוחים. במסגרת הסגר המלא עולה האפשרות שבעלי המסעדות לא יורשו כלל להפעילן, ולא ניתן יהיה לבצע משלוחים. טרם התקבלה החלטה בנושא.
ישראלים רבים ניצלו את הימים האחרונים כדי לטוס למדינות ירוקות, או להזמין כרטיסי טיסה, אבל נכון לעכשיו עדיין לא נקבע מה יעלה בגורל נתב"ג. ייתכן שבמהלך היום יוחלט לאפשר רק טיסות חזרה לארץ וטיסות מטען, ולא ברור מה יעלה בגורל הישראלים שהזמינו כרטיסים.
לאורך רוב התקופה של המאבק בקורונה משרד הבריאות אסר על השהות בפארקים ובגני השעשועים, והרשויות המקומיות סימנו אותם בסרטי משטרה כדי למנוע את הכניסה אליהם. נכון לעכשיו, עדיין לא ידוע אם ניתן יהיה להשתמש בגני שעשועים שנמצאים במרחק היציאה המותר – קילומטר ממקום המגורים.
בסגר הנוכחי אסרה המדינה על הגעה לבתי העלמין לפני יום הכיפורים, עם זאת הותר למשפחות חללי מלחמת יום הכיפורים לערוך אזכרה על קבר יקיריהם. עדיין לא ברור אם החרגה זו תקפה גם במסגרת הסגר המלא שיחל מחר.
14:50 - שירות התעסוקה: בשבוע האחרון נרשמו 120 אלף דורשי עבודה
שירות התעסוקה עדכן כי מאז שעות הצהריים אתמול ועד 7:00 הבוקר נרשמו 11,374 דורשי עבודה חדשים. לפי נתוני שירות התעסוקה, בשבוע האחרון נרשמו 120,752 דורשי עבודה - מהם 110,652 עקב יציאה לחל"ת ו-10,010 מסיבות אחרות. עבור 93,766 מהם זהו רישום שני או יותר מאז שהחל משבר הקורונה במרץ (78% מהנרשמים בגל הזה). כיום רשומים בשירות התעסוקה 854,367 דורשי עבודה, מהם 522,191 בחל"ת.
14:15 - בקשה להחריג מהסגר מפעלי ייצור מענפי ההייטק
בעקבות הפרסום בכלכליסט, הוציא ח״כ עידן רול (יש עתיד), יו"ר השדולה לחדשנות והייטק בכנסת, פנייה דחופה לוועדת החוקה, חוק ומשפט בבקשה ״להחריג מהסגר מפעלי ייצור מענפי הייטק השונים (שחלקם עובדים ב- "חדרים נקיים"), חברות בענף מחקר ופיתוח מתחומי מדעי החיים העושות שימוש יומיומי במעבדות ובציוד רפואי ומחקרי מתקדם, חברות הייטק המפעילות שרתים הדורשים תחזוקה שוטפת ועוד ענפים התורמים לייצוא, ייצור ומחקר״.
״על אף נתוני התחלואה הקיימים, על פי הדיווחים בתקשורת, המלצת אנשי המקצוע היא שלא להשבית אתהמשק באופן מלא, במתכונת שאושרה בקבינט הקורונה״ כותב רול. ״על פי הדיווחים, כך גם עמדתו של פרופ' רוני גמזו שמונה כפרויקטור הלאומי להתמודדות עם נגיף הקורונה״.
״בסמכותה של ועדת החוקה, חוק ומשפט לשנות את רוע הגזירה, לפחות עבור חלק מהפעילות של המגזר העסקי״, כך בפנייה.
(הגר רבט)
12:30 - בתעשיות הביטחוניות ימשיכו לעבוד - בהיקפים קטנים יותר
התעשיות הביטחוניות הוכרו בסגר הקודם כמפעלים חיוניים ועבדו כמעט כרגיל, תחת מגבלות הקורונה ובחלוקה קפדנית לקפסולות. בגלל העיסוק הביטחוני בעלי תפקידים רבים שבחברות טכנולוגיה אחרות עובדים מביתם, לא יכולים לעשות זאת במפעלים מסווגים.
ברפאל, שמעסיקה 8,000 עובדים, נערכים לפתוח בחול המועד סוכות השנה את מפעלי הייצור, כאשר רק עובדים שיבקשו יצאו לחופש. זאת במטרה שלא לשחוק עוד יותר את יתרות החופשה של העובדים, אחרי הסגר הקודם. לא מתוכננים חלתים או פיטורים.
בתעשייה האווירית, שמעסיקה 15 אלף איש, מחכים עדיין לתקנות הסופיות לעבודה בשבועות הקרובים. אם הן יהיו דומות לאלה של הסגר הראשון, צפויים כ-600 עובדים, סטודנטים ואחרים, לצאת לחל"ת.
באלביט מערכות, שמעסיקה 12 אלף איש, התכנון הוא לעבוד בדומה לסגר הקודם, כאשר שם מחכים לתקנות הסופיות כדי לקבוע את ההתנהלות. בסגר הקודם הוצאו 300 עובדים לחל"ת ותשלומים לספקים קוצצו ב-10%. הפעם, כך לפי החברה, לא מתוכננים צעדים כאלה.
חברת תומר הממשלתית, שמעסיקה 550 עובדים, מתכוננת נכון לעבוד בחול המועד סוכות ולפעול בהתאם להנחיות.
(אודי עציון)
12:10 - גמזו על הסגר: "המחיר הכלכלי עצום, מכבד את החלטת הממשלה"
ממונה הקורונה, פרופ' רוני גמזו, אמר כי ההחלטה על הסגר הכללי שיחל מחר ב-14:00 לא הומלצה על ידו - אך הוא מכבד את החלטת הממשלה. "המלצתי להדק את הסגר, הממשלה החליטה החלטה אחרת ואני מכבד אותה", אמר גמזו בסיור שערך בירושלים.
"ברור שכשסוגרים יותר זה עוצר יותר את התחלואה", הסביר גמזו ואמר: "המחיר הכלכלי הוא עצום אך זו סמכותה של הממשלה לקבל החלטה שכזאת. היא קיבלה את זה בכובד ראש ואם החליטו לסגור יותר, אז בסדר. נלך עם זה. זה יעזור לעצירת התחלואה".
גמזו הוסיף כי "אני לא אגיד שהתחלואה לא מדאיגה, היא מאוד מאוד מדאיגה. היה אפשר אולי לסגור פחות אבל זה בסדר שהממשלה מקבלת החלטה שכזו. אבל זה כן מסר לציבור. אם הממשלה הגיעה למצב שהיא סוגרת סגירה כל כך הרמטית של כל המסחר ושל כל הכלכלה כנראה שהתחלואה באמת בהיקף רחב".
נדבקים על פי יישוב
12:05 - הערכות - היקף התחבורה הציבורית יירד לכ-25%, הרכבת תצמצם פעילות
משרדי הממשלה עדיין מנסים לגבש מתווה מוסכם לפעילות התחבורה הציבורית בימי הסגר, אולם כבר בשעה זו מסתמן שתפוקת קווי האוטובוסים תרד לכ-25%, זאת לעומת כ-50% כיום. עוד מעריכים שחלק מפעילות הקווים תוקפא, זאת במקביל לשמירה על איסור הפעלה בערבי החג, ימי שישי ומוצאי שבת, או אחרי 10 בלילה בימי השבוע. במקביל, חלק מכלי הרכב שיושבתו יופנו לתגבור קווים למוקדי הביקוש, כלומר לאזורים בהם מועסקים ספקי שירות חיוניים או מרכזי רפואה וקניות מזון. לגבי רכבת ישראל גם שם מסתמנת ירידה בפעילות אבל לא השבתה מלאה, כאשר חלק מהמסילות יושבתו מפעילות ברמה חלקית או מלאה. ברכבת ינצלו את ההשבתה להאצת עבודות תשתית. לגבי פעילות שדה התעופה בן גוריון קיימת מחלוקת בין השבתה מלאה לבין השבתה ואישורי כניסה רק לטיסות נכנסות. בענף מזהירים שהשבתת השדה תוביל לביטולי טיסות מצד החברות השונות, מחשש שהמדינה תכפה עליהם להוציא מישראל טיסות ריקות, מה שיותיר אותם עם מבנה הוצאות קשיח ואפס הכנסות. ההוראות הסופיות יגובשו בשעות הקרובות ויפורסמו לציבור על ידי משרדי הממשלה.
(ליאור גוטמן)
נדבקים חדשים בכל יום
11:15 - היועמ"ש: לא קבעתי בשום שלב שסגירת המשק היא תנאי להגבלת ההפגנות
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הבהיר כי לא קבע בשום שלב שסגירת המשק היא תנאי לכך שניתן יהיה מבחינה משפטית להגביל את ההפגנות. בהודעה הוסיף היועמ"ש כי "עמד על כך, שבמצב בו היקף התחלואה כה גדול עד כי יש צורך בסגר כללי, יהיה זה מוצדק משפטית להגביל משמעותית גם הפגנות, תפילות או כל פעילות אחרת שקשורה בהתקהלות. וזאת, על אף המעמד שהוקנה כאמור לזכות להפגין בפסיקה ובחוק הקורונה כאמור". מנדלבליט אמר עוד כי ההפגנות ליד מעון ראש הממשלה בירושלים יוגבלו ל-2,000 משתתפים.
11:00 - חולדאי תוקף: משבר הקורונה מנוהל כמו ג'ימבורי
ראש העיר תל אביב יפו רון חולדאי תקף את הממשלה שלדבריו "לא מסוגלת לנהל כבר חצי שנה את המשבר הזה". בריאיון לאולפן ynet אמר חולדאי כי משבר הקורונה מנוהל "כמו ג'ימבורי, מחר בבוקר מחליטים מה יקרה מחר בבוקר וכך לא מנהלים משבר כזה". הוא הוסיף כי אם המערכת הייתה מאתרת את הנדבקים בצורה מדויקת ומבודדת אותם מיד מהשכנים והחברים, "לא היינו מקבלים את העלייה הזאת" בתחלואה.
10:10 - מפעלי אינטל ימשיכו לעבוד כרגיל
כמו בסגר הקודם, גם בסגר הנוכחי מפעלי אינטל ימשיכו לפעול כרגיל, בכפוף להנחיות משרד הבריאות. העובדים בקווי הייצור מקפידים על לבישת מסכות ושמירת מרחק ומי שיכול ממשיך לעבוד מהבית.
(הגר רבט)
10:00 - "לברוח לפני הסגר": אלפי נוסעים ימריאו היום מנתב"ג
אלפי ישראלים יעזבו היום (ה') את ישראל לפני שהסגר עליו החליטה הממשלה הלילה ייכנס לתוקף. יותר מ-5,800 נוסעים ימריאו מנתב"ג ב-42 טיסות יוצאות למדינות "ירוקות" כגון יוון, בריטניה, גרמניה וקנדה, ולמדינות "אדומות" דוגמת ארצות הברית, טורקיה ומולדובה. רבים מבין הישראלים סגרו את הטיסה ברגע האחרון לאחר שהבינו שישראל נכנס לסגר ארצי בפעם השנייה.
ברשות שדות התעופה עוקבים בדריכות אחרי החלטות הקבינט בנוגע לנתב"ג שצפויות להתקבל במהלך היום. עירקי ג'מאל מטירה המריא הבוקר לאיסטנבול שם ישהה בדירה שבבעלותו. "קניתי כרטיס לכיוון אחד", סיפר בשיחה עם ynet. "רצינו לברוח לפני הסגר והחגים, אין מה לעשות. יש לי דירה שם ואני טס עם אשתי. נראה כשייגמר הסגר ואז נקנה כרטיס טיסה חזרה. בסגר הקודם לא היו חדר כושר, אין בתי קפה וממש אין מה לעשות, אז אמרנו שהפעם נברח".
09:30 - מנכ"ל הדסה: "מתקרבים לממדי מלחמת יום כיפור"
מנכ"ל המרכז הרפואי הדסה פרופ' זאב רוטשטיין אמר בריאיון לאולפן ynet כי הוא סבור שיש לפתוח בוועדת חקירה לאחר מיגור מגפת הקורונה. לדבריו, הטיפול במגפה "גרוע ומתקרב בממדים שלו מלחמת יום כיפור. למה לא התכוננו? למה בתי חולים הורעבו? למה לא פעלנו בתוכנית סדורה? למה שבעה חודשים אחרי התחלת האפידמיה הנוראית הזאת אנחנו עדיין לא מסוגלים להרים מספר בדיקות מעבדה שיעצרו את המגפה? יש הרבה שאלות שאין להן תשובה". (אטילה שומפלבי)
09:10 - ביום השני ברציפות: קרוב ל-7,000 בני אדם אובחנו אתמול עם קורונה
6,808 בני אדם אובחנו אתמול עם קורונה בכ-54 אלף בדיקות (שיעור חיוביים של 12.6%). זהו היום השני ברציפות שמספר החיוביים מתקרב ל-7,000. מספר החולים קשה עומד על 667, ומספר המונשמים - על 167.
8:00 - מסתמן: נתב"ג ייסגר לטיסות יוצאות
מסתמן כי נמל התעופה בן גוריון ייסגר לטיסות יוצאות, למעט במקרי חירום. עם זאת, טרם התקבלה החלטה סופית בעניין, ודיונים נוספים יתקיימו היום.
7:30 - הממשלה אישרה: סגר כללי מיום שישי - עם הפגנות ותפילות מצומצמות
בישיבה שהחלה בשעה 23:00 והסתיימה אחרי השעה 05:00 הוחלט להחמיר את ההגבלות על הציבור. שעת הסגר טרם נקבעה. בהפגנות ובתפילות יידרשו המשתתפים לשמור על מרחק, מקומות לא חיוניים ייסגרו בניגוד לדעת המומחים ומסתמן שכל הטיסות היוצאות מנתב"ג יבוטלו למעט מקרי חירום