ראש שירותי בריאות הציבור חוללה מהומה - פרויקטור הקורונה צידד בה
ד''ר שרון אלרעי: "ההצדקה על ביטול טיסות היא של שוויוניות. אנשים בישראל מרגישים שיש עליהם הגבלות, ויש אנשים שיש להם כסף ויכולים לקנות כרטיס טיסה. פרופ' גמזו על דבריה: "לא כל השיקולים הם אפידמיולוגיים. יש גם עניין של נראות ציבורית ואחידות"
ראש שירותי בריאות הציבור ד''ר שרון אלרעי עוררה מהומה כאשר אמרה היום לראיון ל"כאן", כי ההצדקה לביטול הטיסות גם למדינות ירוקות עליה החליטה הממשלה אמש באישון לילה היא של "שיוויוניות": "קשה להגיד לאזרח אחד שהוא לא יכול לזוז 1,000 מטר או 200 מטר, אך למישהו שיש כסף ויכול לקנות כרטיס טיסה אין מגבלות. זה קשה", אמרה אלרעי והוסיפה:" קשה להסביר את ההחלטה הזו במונחים אפידמיולגיים למרות שיש סיכון בטיסה, זה נובע משיקולים (אחרים)".
- פרופ' גמזו: 40% מהמאומתים בימים האחרונים הם חרדים
- הנפנוף בדגל השוויון לכליאת הישראלים בארצם הוא הזוי, מקומם ולא חוקתי
- "ההגבלות על תפילות צריכות להיות חריפות יותר; הפגנות? מותר, אבל לא חייבים"
אלרעי הוסיפה וסיכמה: "ההחלטות לא מתקבלות על ידי משרד הבריאות כמו שאתם יודעים". מיד אחרי כן, אלרעי ביקשה לתקן במקצת את דבריה והוסיפה כי מבחינה בריאותית יש בטיסות סיכון, כי מדובר במטוס שהוא מקום צפוף וסגור. נזכיר כי איסור על יציאה מהארץ היא מדיניות שמאפיינת משטרים דיקטטורים לרבות צפון קוריאה וקובה – גם שם ההסבר לאיסור שכזה קשור למונח של "שוויוניות".
גם פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו נשאל את אותה שאלה והתבקש להגיב לדבריה של אלרעי במסיבת עיתונאים מיוחדת שערך לפני שעה קלה ודווקא הוא צידד באלרעי כאשר הסביר כי לא כל השיקולים העומדים מאחורי ההחלטות הם אפידמיולוגיים ויש גם עניין של "נראות ציבורית" ו"אחידות" - דבר שמעלה כבר תהיות האם ישנו שינוי בעקרונות המדיניות של הדרג המקצועי שהפציר בדרג הנבחר להסתמך על נתונים, עובדות וידע כדי לקבל החלטות - ולא על שיקולים אחרים.
לדברי גמזו: "לחלק מהצעדים לאו דווקא יש הצדקה אפידמיולוגית. אני אמר את זה ללא כחל וסרק ובצורה הכי גלויה. לא תמיד ההצדקה היא אפידמיולוגית אלא הסתכלות על הגדרה אחת אחידה, הכוונה אחת אחידה. גם בשביל ליצור אחידות וגם בשביל ליצור נראות ואכיפה ראויה. צריך לומר את האמת: בחלק מהמצבים לא רק האפידמיולוגיה קובעת אלא גם הסתכלות רחבה או הגדרה ציבורית רחבה יותר, לרבות אכיפה שתהיה אפשרית".
ממשרד הבריאות ביקשו שלא להגיב לדברים ונמסר כי אלרעי תתראיין שוב הערב ותסביר את דבריה, אך גורמים רשמיים במשרד הגדירו בפני "כלכליסט" את אמירותיה של אלרעי כ"מעידה" וכ"אמירה גרועה". מי שלבטח פחות מתחברת לדובריה של אלרעי ושל גמזו היא שרת התחבורה וחברת קבינט הקורונה החדשה, מירי רגב, שהגיעv בעצמה לשדה התעופה בן גוריון כדי להיפרד עם הטסים ואמרה להם "איזה כיף שאתם טסים".
סביב מדיניות טיסות לחו"ל קיימת אנדרלמוסיה מוחלטת וחוסר בהירות לגבי מתי, איך, מדוע ולאן ניתן לטוס. אתמול בשעות לילה החליט קבינט הקורונה לאסור על אזרחי ישראל שרכשו טיסות עד ה-14 לחודש לצאת מהארץ, זאת למרות שהרשויות אישרו במפורש לחברות התעופה למכור כרטיסים לאותם תאריכים והלכה למעשה, מאות כרטיסים כבר נרכשו.
זו הפעם הראשונה שבה מודים בפה מלא, בין אם בטעות או בכוונת מכוון, גורמי מקצוע כי ההחלטות שמתקבלות על ידי הממשלה ומהוות פגיעה בזכויות יסוד של אזרחי ישראל אינן מתקבלות על בסיס שיקולים מקצועיים גרידא.