$
דעות

דעה

כולם שווים בפני החוק? לא כשמדובר בתלמידי ישיבות

הסיכום המשטרתי שלא להיכנס לישיבות הקיצוניות הוא הודאה בכך שאין ביכולתה של המשטרה לאכוף את החוק באירועים האלה; התעקשות על אכיפה עלולה להסתיים בשפיכות דמים

משה גורלי 16:2707.10.20
את הסיכום המשטרתי שלא להיכנס למרכזי הישיבות הקיצוניות ולא להפריע לפולחנים ההמוניים אפשר לפרש ככניעה. אבל יותר מכניעה יש כאן הודאה באמת הפשוטה – אין ביכולתה של המשטרה לאכוף את החוק באירועים האלה. ואם יתעקשו על אכיפה, זה ייגמר ברע. כי החרדים של תולדות אהרון, להבדיל מהמפגינים בתל אביב, יגיבו באלימות קשה שעלולה להיגמר בדם.

 

 

 

דוברי המשטרה עדיין מעדיפים להכחיש. סנ"צ רועי ולדמן מדבר על "שיקול הדעת של המפקד בשטח". הוא ממשיך לדבר על אכיפה שוויונית, כי אוכף חוק כמותו חייב להיצמד למנטרה של 'כולם שווים בפני החוק'. כלומר, דין שווה לחרדים ולמפגינים, וההבדל הוא בשיקול הדעת של המפקדים בשטח. נגד החרדים הקיצוניים עדיף שלא להפעיל כוח, נגד המפגינים מחיר הפעלתו יהיה סביר. ולמה? כי למפגינים יש גבולות, לחרדים הקיצוניים אין, ובכל מקרה לא כדאי להסתכן ולבדוק.

 

עימותים בשכונת מאה שערים, השבוע עימותים בשכונת מאה שערים, השבוע צילום: אלכס קולומויסקי

 

התוצאה היא אכיפה לא שוויונית שמשווקת ב"שיקול דעת", ולא ביחס מפלה ושונה מלכתחילה. האכיפה הלא שוויונית שנמנעת מעימות עם חרדים, ששה לעימות עם המפגינים ולא רק בגלל המחיר. בגלל שישראל מקפלת בהדרגה את זהותה הדמוקרטית אל מול זהותה היהודית. הערכים המקודשים לדתיים אינם נושא לאיזון, השעייה או הגבלה. הערכים המקודשים לחילוניים היו ויהיו תמיד בסיס למשא ומתן.

 

הסיכום עם החרדים הוא גם כניעה וגם הודאה שמשטרת ישראל לא מסוגלת לאכוף את החוק במחיר שעלול להידרדר לאלימות קשה במיוחד. ואפשר להוסיף לכך את המדרגה הפוליטית. החרדים הם שותפים לקואליציה הממשלתית ומבטיחים לנתניהו את השלטון לעת הזו. המפגינים מן הסתם מעוניינים בהסרתו מהשלטון. ולכן, המפגינים, ולא החרדים, מסומנים בידי ראש הממשלה כשמאל בוגדני ומפיצי מחלות. ולכן המשטרה, שכפופה לנאמנו השר אמיר אוחנה, מבינה שיש לה אור ירוק להיכנס במפגינים, אבל להגיע לסיכומים עם החרדים. סליחה, להפעיל מולם שיקול דעת שונה של המפקדים בשטח.

x