$
בארץ

פרסום ראשון

הבור מעמיק: הגירעון זינק ל-9.1% בספטמבר

ההערכות הן כי הגרעון התקציבי יעלה על 13% עד סוף השנה, על רקע חבילות הסיוע והמענקים שניתנו לציבור בשל משבר הקורונה, והירידה בהכנסות ממסים

עמרי מילמן 14:3612.10.20
על רקע הדרמה במשרד האוצר ופרישת מנכ"לית משרד האוצר, קרן טרנר, התקיים היום דיון בקרב בכירי האוצר בנוגע לגירעון שהגיע ב-12 החודשים האחרונים ל-9.1 בחודש ספטמבר, כך לפי מידע שהגיע ל"כלכליסט" מגורמים באוצר, זאת לאחר שבחודש אוגוסט הגיע הגירעון ל-8.1%. הזינוק בגירעון לא מפתיע את גורמי המקצוע, שכן כל קופסאות הקורונה המממנות את חבילות הסיוע שצפויות להגיע ל-125 מיליארד שקל (תקציביים) אינן מגיעות עם מקור תקציבי, אלא ממומנות באמצעות הגדלת הגירעון. הערכות הן כי הגירעון יעלה על 13% עד סוף השנה על רקע חבילות הסיוע והמענקים שניתנו לציבור על ידי נתניהו וכץ ובעקבות הירידה בהכנסות ממסים.

 

 

 

 

מימין שר האוצר ישראל כץ וראש הממשלה בנימין נתניהו מימין שר האוצר ישראל כץ וראש הממשלה בנימין נתניהו צילום: עמית שאבי

 

משרד האוצר צפוי לפרסם במהלך היום את דו"ח ביצוע התקציב של החשב הכללי, רוני חזקיהו בו יפורט גם היקף הביצוע של חבילות הסיוע, שעד כה המימוש שלהן היה חלקי בלבד.

 

בשבוע שעבר משרד האוצר הודיע כי חזקיהו, ביצע גיוסי חוב בסך של כ-1.5 מיליארד יורו. ההנפקות בוצעו לטווחים של שנתיים וארבע שנים והריבית הממוצעת בהן עמדה על פחות מ- 0.02%

 

מימון הגירעון דרך גיוס החוב עלול ליצור אתגר בהמשך הדרך למשרד האוצר שכן לצד העלייה בהיקף החוב המגויס על ידי המדינה, נרשמות ירידות בביקושים מצד הגופים המוסדיים. אם כי הריביות הנמוכות בשווקים יצרו הזדמנויות להנפקות זולות עבור האוצר בחודשים האחרונים.

 

הגירעון הוא הפער בין הוצאות המדינה להכנסות שלה. ככל שההוצאות גבוהות מההכנסות, הגירעון גבוה יותר וחובות המדינה עמוקים יותר. את הגירעון מודדים כאחוז מהתמ"ג - כלומר מתוך שווי הסחורות והשירותים המיוצרים במדינה בתקופה מסויימת.

x